Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Η χρεωκοπία χτυπάει την πόρτα μας

σκίτσο του Χρήστου Τολιάδη από το Διαδίχτυ
από την Αυγή 

Ούτε λίγα 24ωρα δεν φτούρησε η κυβερνητική αισιοδοξία ότι δήθεν είναι θέμα μηνών η ανάκαμψη της οικονομίας και ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές το 2012. Αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, αλλά και αυτός ο μεγαλοκερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος, μπροστά στον ίδιο τον πρωθυπουργό, μιλούν για την επικείμενη αναδιάρθρωση, ταυτίζοντάς την, ουσιαστικά, με την εκδοχή της ελεγχόμενης χρεωκοπίας.

Κυβερνητικοί βουλευτές, όπως ο Π. Οικονόμου και η Β. Παπανδρέου, συνιστούν ανοιχτά στον πρωθυπουργό να καταφύγει στον υπό κατασκευή μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης. Η κ. Παπανδρέου, μάλιστα, ζήτησε να γίνει τώρα αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Απ' όλες τις πλευρές γίνεται αποδεκτό ότι το Μνημόνιο δεν οδηγεί στην έξοδο από την κρίση, αλλά βυθίζει τη χώρα ακόμη βαθύτερα στον φαύλο κύκλο ύφεσης - ελλειμμάτων και χρέους.

Μπορεί τα μεγέθη της δημοσιονομικής κρίσης να δημιουργούν σκοτοδίνη, αλλά και οι ρυθμοί της επαπειλούμενης, αλλά και σταδιακά αποκαλυπτόμενης κοινωνικής χρεωκοπίας, συνεχώς αποδεικνύονται ιλιγγιώδεις.

Χθες η Εθνική Τράπεζα προέβλεψε ότι το 2011 τα νοικοκυριά θα ξοδέψουν 19 δισ. ευρώ από τις τραπεζικές καταθέσεις τους για να μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, σε συνθήκες συνεχούς συρρίκνωσης των εισοδημάτων και καθοδικής πορείας της οικονομίας, τρώνε από τα έτοιμα. Είναι η πρώτη φορά από την ένταξη στο ευρώ που τα ελληνικά νοικοκυριά αναγκάζονται να κόψουν “λίπος”, χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει προοπτική άμεσης αντιστροφής των δυσμενών εξελίξεων.

Οι οικονομικές εξελίξεις, δυστυχώς, έχουν ξεπεράσει τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Τώρα, μάλιστα, στις ελληνικές αιτίες της κρίσης προστίθεται η κακοδαιμονία των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Από αύριο αυξάνονται τα ευρωπαϊκά επιτόκια, με προοπτική να ακριβύνουν κατά 1% μέσα σε ένα χρόνο, πυροδοτώντας νέες εκρήξεις στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και στα οικονομικά των νοικοκυριών.

Τα νοικοκυριά τρώνε από τα έτοιμα. Τι θα γίνει, όμως, όταν αυτά τελειώσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου