Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Θανάσης Γκαϊφύλλιας: Θα βρεθούμε ξανά (τον Σεπτέμβρη)!

"Σήμερα αυτά τα τραγούδια είναι άκρως επίκαιρα. Το τονίζω αυτό! Και απευθύνονται κυρίως στους νέους, γιατί ας μη γελιόμαστε, οι νέοι που ήδη έχουν αποκτήσει συνείδηση είναι και τα μεγαλύτερα θύματα και το νιώθουν αυτό και οργίζονται και σίγουρα αυτή η οργή τους θα βρει τρόπο να εκτονωθεί μέσα από διαμαρτυρίες, μέσα από απεργίες και καταλήψεις, μέσα από αγώνες. Όλα τα κεκτημένα που μας πήρανε εν μία νυκτί, πρέπει να αρχίσουμε να τα παίρνουμε πίσω!

Οι προηγούμενες γενιές δεν στάθηκαν στο ύψος τους για να τα διατηρήσουν…κυρίως η δική μου γενιά είναι αυτή που κατασπατάλησε όλους τους αγώνες που έκαναν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Λοιπόν, οι νέοι τώρα, θα πρέπει να κοιτάξουν λίγο πίσω για να δούνε τα λάθη των παλαιότερων, να διαβάσουν καλά την ιστορία και να γράψουν πραγματικά καινούργια κεφάλαια, καινούργιες σελίδες…γιατί το βιβλίο έχει πια μόνο λευκές σελίδες"

Συνέντευξη Θ. Γκαιφύλλια στον  Θεοδόση Βαφειάδη 
(e-orfeas -  blog: Να μείνουν μόνο τα τραγούδια)
Φωτογραφίες: Θ. Βαφειάδης από το Nemesis Studio (2/5/10). 

Σίγουρα είναι μία από τις σπουδαιότερες μουσικές ειδήσεις της χρονιάς. Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας, έντεκα χρόνια μετά την τελευταία προσωπική δισκογραφική του δουλειά (Stavento – Δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνής) επιστρέφει με ένα διπλό live album από την Lyra. Από την ιστορική δισκογραφική εταιρεία στην οποία ξεκίνησε την πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, το 1968, υπό την προστασία του αείμνηστου Αλέξανδρου Πατσιφά τότε. Στους δύο αυτούς ψηφιακούς δίσκους θα ακούσουμε παλιά αλλά και ορισμένα καινούργια τραγούδια του αγαπημένου τραγουδοποιού, που τα ερμήνευσε τις πέντε Δευτέρες του Νοεμβρίου του 2009 στο Κύτταρο
 
Ο Ορφέας μιας και θα είναι ένας από τους υποστηρικτές και χορηγούς επικοινωνίας αυτής της πολύτιμης εργασίας βρέθηκε στο studio στην Καβάλα όπου γίνεται η επεξεργασία του υλικού από τον ηχολήπτη Τάσο Καραπαπάζογλου. Παρών και ο ίδιος ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας βέβαια που ήταν ευδιάθετος και χαρούμενος γι’ αυτή την εξέλιξη, αλλά και για το τελικό αποτέλεσμα! Είναι το πρώτο δισκογραφικό live της πολύχρονης πορείας του. Υπάρχουν τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία (Ωτοστόπ-1971, Ατέλειωτη Εκδρομή-1975, Φύλλο Πορείας-1985, Βραδιάζει-1991, Stavento-1999), το "Αντισταθείτε" και το ακυκλοφόρητο "Υστερόγραφο" του Μιχάλη Κατσαρού, καινούργια τραγούδια που έγραψε ο δημιουργός τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο. Φυσικά δεν λείπουν και οι εκπλήξεις από τον δίσκο αυτό…
Σύντομα στον Ορφέα η μεγάλη και ολοκληρωμένη συνέντευξη με τον ιδιαίτερο και ακριβοθώρητο τραγουδοποιό. Εδώ μια σύντομη κουβέντα με τον Θανάση Γκαϊφύλλια, με αφορμή το νέο του δίσκο, που θα κυκλοφορήσει το Σεπτέμβριο του 2010.
 
Πώς αισθάνεσαι Θανάση;
Είμαι περήφανος για την δουλειά αυτή! Υπάρχει ένας ενθουσιασμός από την μπάντα που με συνοδεύει, αλλά και από τον κόσμο και αυτό βγαίνει στην ηχογράφηση αυτή. Από ένα live που θα ακούσει κάποιος μπορεί να καταλάβει εύκολα το δέσιμο μεταξύ των μουσικών που παίζουν. Tα παιδιά αυτά έχουν μια αφοσίωση σε αυτό που κάνουν. Λειτουργήσαμε σαν μια ομάδα, η οποία μπορεί να μεταφέρει τον ενθουσιασμό της και στο κοινό. Είναι απίστευτο αυτό, θεωρώ τυχερό τον εαυτό μου που συνάντησα αυτά τα παιδιά, είναι πάρα πολύ καλοί μουσικοί όλοι, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό… Λειτουργήσαμε ξαφνικά σαν ομάδα που ήταν έτοιμοι από καιρό!
 
Πόσες πρόβες έγιναν πριν την πρώτη εμφάνιση (2/11/09);
Κάναμε κάτω από δύσκολες συνθήκες 1-2 πρόβες μόνο, αφού ήρθα στην Αθήνα μια μέρα πριν την πρεμιέρα στο Κύτταρο!

Κατέβηκες για να κάνεις πέντε εμφανίσεις και ετοίμασες ένα εξαιρετικό πρόγραμμα με ωραία δομή, με μικρές ιστορίες πριν από κάθε τραγούδι. Δεν γνώριζες όμως ότι θα ηχογραφηθεί και θα κυκλοφορήσει…
Ναι, βέβαια. Κατέβηκα για να κάνουμε πέντε εμφανίσεις τις Δευτέρες του Νοεμβρίου του 2009 και έμεινα όλο το μήνα στην Αθήνα. Νωρίτερα είχα στείλει τα τραγούδια στα παιδιά για να τα δουλέψουν. Τη μουσική επιμέλεια είχε η ψυχή της ομάδας, η Άλκηστις Ραυτοπούλου, η οποία έκανε εξαιρετική δουλειά. Τα είχαν μελετήσει και οι υπόλοιποι (Γιάννης Ζερβός, Σωκράτης Γανιάρης, Φώτης Μυλωνάς) με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και φροντίδα. Και μετά πήγα εγώ και κάναμε το πρώτο μας live. Την πρώτη Δευτέρα λοιπόν ήρθαν άνθρωποι της Λύρας, άκουσαν το πρόγραμμα και μου έκαναν την πρόταση να το ηχογραφήσουν και να το κυκλοφορήσουν. Ήταν ιδέα του Άγγελου Κουτσούκη. Και φυσικά δέχτηκα με μεγάλη χαρά! Και την επόμενη Δευτέρα(9/11/09) ήρθαν για να γράψουν…έγινε και μια συμπληρωματική ηχογράφηση την τελευταία Δευτέρα (30/11/09) και οι καλύτερες στιγμές θα κυκλοφορήσουν σε ένα διπλό album!
 
Είσαι ευχαριστημένος από την μέχρι τώρα διαδικασία και το αποτέλεσμα;
Πάρα πολύ! Και από το αισθητικό αποτέλεσμα της δουλειάς, αλλά κυρίως από την επικαιρότητα που έχουν αυτή τη στιγμή τα τραγούδια, τραγούδια που ερμηνεύω μια ζωή! Κι όμως, έφτασε ο καιρός όπου πιο επίκαιρα δεν γίνονται! Ίσως κάποια από αυτά τα τραγούδια, παλαιότερα, να ήταν άκαιρα, γιατί αφορούσαν το μέλλον και όχι το παρόν.
 
Ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι να βλέπει αυτό που θα έρθει τελικά;
Ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι να κοιτάζει μπροστά και να οραματίζεται το μέλλον, να ανιχνεύει γεγονότα που θα συμβούν μέσα από καταστάσεις. Όπως για παράδειγμα, ένας οικονομικός αναλυτής κάνει μια οικονομική μελέτη, ένας κοινωνιολόγος μια κοινωνιολογική μελέτη, κάπως έτσι είναι και ένας καλλιτέχνης. Γράφει για πράγματα που θα συμβούν. Και σήμερα αυτά τα τραγούδια είναι άκρως επίκαιρα. Το τονίζω αυτό! Και απευθύνονται κυρίως στους νέους, γιατί ας μη γελιόμαστε, οι νέοι που ήδη έχουν αποκτήσει συνείδηση είναι και τα μεγαλύτερα θύματα και το νιώθουν αυτό και οργίζονται και σίγουρα αυτή η οργή τους θα βρει τρόπο να εκτονωθεί μέσα από διαμαρτυρίες, μέσα από απεργίες και καταλήψεις, μέσα από αγώνες. Όλα τα κεκτημένα που μας πήρανε εν μία νυκτί, πρέπει να αρχίσουμε να τα παίρνουμε πίσω!

Όλα αυτά που κατακτήθηκαν από τις προηγούμενες γενιές (εργασιακά δικαιώματα κτλ.) αρχίζουν να χάνονται σιγά σιγά…τι φταίει;
Οι προηγούμενες γενιές δεν στάθηκαν στο ύψος τους για να τα διατηρήσουν…κυρίως η δική μου γενιά είναι αυτή που κατασπατάλησε όλους τους αγώνες που έκαναν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Λοιπόν, οι νέοι τώρα, θα πρέπει να κοιτάξουν λίγο πίσω για να δούνε τα λάθη των παλαιότερων, να διαβάσουν καλά την ιστορία και να γράψουν πραγματικά καινούργια κεφάλαια, καινούργιες σελίδες…γιατί το βιβλίο έχει πια μόνο λευκές σελίδες.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Το πόσο δίκιο έχει ο Γκαϊφύλλιας -εκτός των δύο τελευταίων απαντήσεων που προσυπογράφω- και για την επικαιρότητα του καλού πολιτικού τραγουδιού, φαίνεται κι από την υποδοχή του υπέροχου "η συνωμοσία των μετρίων" που είχα ανεβάσει πριν δύο μέρες. Στο youtube ανέβηκε και σε δύο ακόμα αναρτήσεις. Μέσα σε 72 ώρες έχουν ακούσει το τραγούδι κοντά 8.000 άτομα!!! (video1, video2, video3). Λέτε να πλησιάζει ο καιρός που θα ξαναζητήσει ο κόσμος το καλό τραγούδι και θα αφήσει (ε-πι-τέ-λους!!!) στο περιθώριο τη  σάχλα;  Λέτε να "βρεθούμε" ξανά; 



"Θα βρεθούμε ξανά" από τον δίσκο "Τοπίο μυστικό" 1991
ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, παιδική χορωδία Τυπάλδου 
μουσική: Νότης Μαυρουδής / στίχοι: Τάσος Σαμαρτζής

Εδώ, θα ρίξω στη θάλασσα
σαν πέτρες τα χρόνια που χάλασα
εδώ, θα μου φέρει το κύμα,
ένα γράμμα που θα έχει και ρίμα
και θα λάμπει στο τέλος η υπογραφή:
Κολοκοτρώνης, Μακρυγιάννης, Φιλικοί...

Θα βρεθούμε ξανά
όταν όλα θα έχουν περάσει
στην πατρίδα φιλιά
και κουράγιο να πεις, μην ξεχάσει
θα βρεθούμε ξανά
όταν όλοι θα έχουν αλλάξει
θα βρεθούμε ξανά...

Εδώ, αρχαία μου θάλασσα
που ξέρεις τι βάσανα τράβηξα
εδώ, θα μου στείλει τ' αγέρι
ένα γράμμα απ' τ' αόρατα μέρη
ο χαμένος ο λόγος, ο πιο ζεστός:
Σεφέρης, Κάλβος, Εμπειρίκος, Σολωμός...

Θα βρεθούμε ξανά
όταν όλα θα έχουν περάσει
στην πατρίδα φιλιά
και κουράγιο να πεις, μην ξεχάσει
θα βρεθούμε ξανά
όταν όλοι θα έχουν αλλάξει
θα βρεθούμε ξανά...  

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. 

Μόλις τώρα, έμαθα πως  "η συνωμοσία των μετρίων" θα είναι μέσα στο διπλό cd που θα βγεί τον Σεπτέμβρη! Θεοδόση, ευχαριστώ για το ωραίο νέο (και για τη συνέντευξη βεβαίως!). Και βέβαια το ξαναβάζω: 


"Η συνωμοσία των μετρίων"
Θανάσης και Κώστας Γκαϊφύλλιας
στίχοι, μουσική: Θοδωρής Μανίκας
διασκευή: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
(live @ Ράδιο Αρβύλα 24/05/2010)
πρώτη εκτέλεση Θοδωρής Μανίκας και Thirty Ντέρτι, 1998


Τις προάλλες που βρεθήκαμε κάποιοι γνωστοί
στο σπίτι ενός παλιόφιλου σοφού ποιητή
το μάτι μου έπεσε πάνω σε ένα βιβλίο
που είχε τίτλο "η Συνωμοσία των Μετρίων"
Το πήρα και το άνοιξα στην πρώτη του σελίδα
διάβασα μερικές γραμμές κι αμέσως είδα
να με κοιτάζουν πονηρά και να μου κλείνουν μάτι
αυτοί που χρόνια σέρνουν την ζωή μου στο κρεβάτι

Αυτοί που όταν πηγαίναμε ακόμη στο σχολείο
αφήνανε για μένα το τελευταίο θρανίο
Παλιοί αφισοκολλητές και χθεσινοί Ζαπάτα
που τώρα είναι οπλισμένοι με κινητό και κάρτα
Που μάθανε να παίρνουνε το ξίγκι από την μύγα
να βγάζουνε τα πιο πολλά βάζοντας τα πιο λίγα
Που βιάστηκαν να χτίσουν, το εξοχικό στην Λούτσα
και σκόπιμα μπερδεύουν, την βούρτσα με την πούτσα

Συνωμοσία των μετρίων

Μόλις το πήραν μυρωδιά πως έγιναν πολλοί
φτιάξανε όπως τους βόλευε τα "πρέπει" και τα "μη"
Βάλανε τρικλοποδιά στο κάθε παλικάρι
και κόψαν το ποδόσφαιρο στον Γιώργο Δεληκάρη
Μάθανε να 'χουν το μυαλό, στο κάτω τους κεφάλι
και να 'ναι ευχαριστημένοι με το "μία η άλλη"
να λένε "ναι σε όλα", με ένα κούνημα των ώμων
μικροπαρανομώντας με την βούλα και τον νόμο

Καταχραστές της λογικής, διαλέγουν νέες θέσεις
κι οι συγγραφείς τα παίρνουνε, παίρνοντας συνεντεύξεις
Και οι γκόμενες των σαλονιών την πέσανε στα ούτια,
μαγκέψανε βλέπεις οι φελλοί, και δώσ’ του μακροβούτια!
Και δώσ’ του γέλιο και χαρά και "ωσαννά!" και "μπράβο!"
και "ζήτω!" που περάσανε από την πόρτα και απ' τον μπράβο
Που έχουνε πολιτικούς σε σόου με μοντέλα
και σταρ εισαγγελέα που την βρήκε στα μπουρδέλα.

Πίσω από τα γραφεία τους στήσανε ζωούλες
σεξοπαρενοχλώντας ψαρωμένες μικρούλες
Ξύλινες οι λέξεις τους στα αυτιά μου μόλις μπουν
ακούω μια φωνή να τραγουδά... "Γιατί σιωπούν;"
Γιατί σιωπούν τα αδέλφια μου λιώνοντας στην ψάθα
ελπίζοντας μονάχα στου Λόττο την εξάδα
Γιατί ξεχνάνε πως δεν είμαστε για τεμενάδες
όχι γραικοί μα Έλληνες, Γιουνάν και όχι ραγιάδες

Την ώρα που εσύ χόρευες πάνω σε ένα τραπέζι
πάνω από την χώρα στάθηκε, ένα μαύρο κιρκινέζι*
Μας έβαλε στο μάτι μα αντί να κλάψω
για την Συνωμοσία των Μετρίων εδώ θα γράψω
Εδώ θα γράψω την προσωπική μου ιστορία
εδώ που με έριξε του χωροχρόνου η συγκυρία
Εδώ που βάλανε φυλακή και τον Κολοκοτρώνη
και θίασο σκιών μας κάναν πίσω από το σεντόνι.

Πήρα το θάρρος και έκανα μια ευχή και για σένα
που δεν νοστάλγησες ποτέ, τίποτα και κανένα
Ευχήθηκα λοιπόν να νοσταλγήσεις κάτι
κι αυτό να είναι της ψυχής σου το λευκό κομμάτι
που σου το πήρανε προκαταβολικά στα διόδια
για να μην ανεβείς ως την κορφή με τα πόδια
αλλά για να 'χεις στήριγμα των Μετρίων τις πλάτες
αφήνοντας στην άκρη τις αληθινές τις γάτες

Στις τελευταίες φουρνιές του ανθρωπίνου γένους
έχω αφήσει δύο σπόρους καλά ποτισμένους
Κι αν συνεχίσει ο κόσμος στων Μετρίων την ρότα
ας είναι τα παιδιά μας που θα κλείσουνε την πόρτα
με μια επανάσταση που δεν θα δεις στις ειδήσεις
μα αν τύχει και βρεθείς κοντά, μπορεί να κερδίσεις
αυτό που τόσα χρόνια σου έχουν στερήσει
και με την Συνωμοσία των Μετρίων σου έχουν κρύψει...
Σου έχουν κρύψει...
Σου έχουν κρύψει...
Σου έχουν κρύψει...

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
 
*κιρκινέζι=γεράκι (αναγκαία η εξήγηση για τους νεότερους... στο stixoi.info αντί για κιρκινέζι έχει αναρτηθεί ως... πετιμέζι! :) Αχ, οι άνθρωποι των πόλεων... 
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Ιστοσελίδες Θανάση Γκαϊφύλλια στο youtube και στο facebook Επίσης στο facebook2 από φίλους...

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα Ρήγα.
    Κοίτα τώρα,τα συναισθήματα μου κουτρουβαλιάζονται μέσα μου καθώς ακούω το τραγούδι. Θυμώνω,συνγκινούμε,σφίγγω τις γροθιές καιδεν ξέρω με ποιόν να τα βάλω.Συνειδητά επιλέγω.Στόχος μου, να μην είναι η εκτόνωση,δεν είναι αυτό που επιζητώ.Όμως αν δεν αποφασίσεις για το, ποιός διάβολος έφταιξε για να τον αποτάξεις και την επόμενη φορά που "θα βρεθούμε ξανά" θα είναι για να επαναλάβουμε τα ίδια λάθη.
    Με συγκίνησε το τραγούδι του Γκαϊφύλλια, με λίγωσε μπορώ να πω.
    Να είναι καλά και κάθε επιτυχία.
    Ένα είναι σύγουρο.Είναι ανάγκη ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΜΕ ΞΑΝΑ, στους δρόμους,στις γειτονειές,στους συλλόγους, στους Δήμους, στους χώρους δουλειάς,στα σωματεία.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σου!
    Δεν έχω κάτι να πω στα όσα λες, έτσι είναι κι ελπίζω (...) έτσι να γίνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. I have nothing to say in what you say, so I hope it is so be ... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή