Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Γιατί αυξάνουν οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής

του George Monbiot

Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε, χάνουμε. Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής εξαπλώνονται σαν μια μεταδοτική ασθένεια. Αυτή η άρνηση υπάρχει σε μία σφαίρα που δεν μπορεί να προσεγγισθεί από τα γεγονότα ή τη λογική επιχειρηματολογία – οποιαδήποτε προσπάθεια τραβήγματος της προσοχής σε επιστημονικά δεδομένα αντιμετωπίζεται με έντονο υβρεολόγιο. Αυτή η σφαίρα επεκτείνεται με εκπληκτική ταχύτητα.


Μία έρευνα που έγινε τον προηγούμενο μήνα από το Pew Research Centre δείχνει ότι το ποσοστό των Αμερικανών που πιστεύουν ότι ο πλανήτης έχει υπερθερμανθεί τις προηγούμενες δεκαετίες, έχει πέσει από το 71% στο 57% τους τελευταίους 18 μήνες. Μία άλλη έρευνα που έγινε τον Ιανουάριο από τη Rasmussen Reports δείχνει ότι παρά την απότομη άνοδο από το 2006, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι που πιστεύουν ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει φυσικά αίτια (44%) υπερβαίνουν αυτούς που πιστεύουν ότι είναι το αποτέλεσμα της ανθρώπινης δράσης (41%).

Μία μελέτη της ιστοσελίδας Desmogblog δείχνει ότι ο αριθμός των σελίδων του διαδικτύου που υποστηρίζουν ότι η προκαλούμενη από τον άνθρωπο υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μία απάτη ή ένα ψέμα, υπερδιπλασιάσθηκε τον περασμένο χρόνο. Η έκθεση του Μουσείου Επιστημών Prove it, προσκαλεί διαδικτυακά αναγνώστες να υποστηρίξουν ή να απορρίψουν μία ανακοίνωση ότι έχουν δει στοιχεία και επιθυμούν οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση. Μέχρι χθες το απόγευμα, 1.006 άνθρωποι την είχαν υποστηρίξει και 6.110 την είχαν απορρίψει. Στην κατάταξη των βιβλίων του Amazon.co.uk, τα βιβλία που υποστηρίζουν την άρνηση της κλιματικής αλλαγής καταλαμβάνουν τις θέσεις 1, 2, 4, 5, 7, 8 στην κατηγορία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Δεν έχει σημασία το ότι έχουν εξευτελισθεί από επιστήμονες και βιβλιοκριτικούς·  υπερέχουν των επιστημονικών βιβλίων κατά πολύ. Τι συμβαίνει;


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. 

Τι συμβαίνει, αναρωτιέται ο συντάκτης... Πέρα από την απάντηση που δίνουν ψυχίατροι και ψυχολόγοι πως σε μια μεγάλη απειλή μία εκ των αντιδράσεων είναι και η άρνησή της, υπάρχει και η ρήση του Ερνέστου Ρενάν (Ernest Renan): "H ανθρώπινη ανοησία είναι το μόνο πράγμα που δίνει μια αίσθηση του απείρου". Ρήση που επαναδιατύπωσε αργότερα και ο Αλβέρτος Αϊνστάιν... 

Αυτό ήταν; Καθαρίσαμε; Όχι βέβαια! Γιατί στο "τι συμβαίνει;" του συντάκτη υπάρχει και η απάντηση της προπαγάνδας. Της προπαγάνδας από πληρωμένους ή ηλίθιους που εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα ή κέρδη από τηλεθέαση και πωλήσεις "βιβλίων". Προ καιρού π.χ. ακούγαμε στην -υποτίθεται- σοβαρή ΝΕΤ να επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά η ηλιθιότητα πως αμφισβητείται η παγκόσμια υπερθέρμανση επειδή ο χειμώνας ήταν... κρύος! 

Αλλά πέρα από τους εκφέροντες άποψη χωρίς ποτέ να έχουν ασχοληθεί με κάτι, υπάρχουν και οι κατ' επάγγελμα προπαγανδιστές - παπαγαλάκια πολυεθνικών. Και δυστυχώς πατώντας πάνω στα δύο πρώτα (άρνηση απειλής και βλακεία) βρίσκουν τεράστια απήχηση. Παράδειγμα το γελοίο κατασκεύασμα "The Great Global Warming Swindle" που μεταδίδεται ξανά και ξανά σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα το έδειξε μάλιστα ο... "οικολογικός" ΣΚΑΪ!!!


Ο παραγωγός αυτού του ντοκιμαντέρ (που ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ αρχικά από το BBC και μηνύθηκε από επιστήμονες που παραποίησε τα λόγια τους με το μοντάζ, αλλά τελικά προβλήθηκε στο Κανάλι 4 με ρεκόρ τηλεθέασης) είναι ο γνωστός σαλτιμπάγκος Martin Durkin που πριν χρόνια είχε βγάλει ντοκιμαντέρ που ισχυριζόταν πως... τα πρόσθετα σιλικόνης κάνουν καλό στο σώμα της γυναίκας!!!
 

Άλλο σούπερ ντοκιμαντέρ του, ισχυριζόταν πως οι μεταλλαγμένες τροφές είναι καλύτερες για την ανθρώπινη υγεία από ό,τι οι φυσικές, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ενώ -και εδώ!- επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτό, όπως ο ο Δρ Mae-Wan Ho δήλωσαν πως τους εξαπάτησε!!!
 

Με το εν λόγω "ντοκιμαντέρ" του έγινε ρόμπα όταν τον ξεμπρόστιασε η εφημερίδα Guardian, αφού, για να δείξει πως δεν υπάρχει απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας παράλληλη με την αύξηση των βιομηχανικών ρύπων, χρησιμοποιούσε στοιχεία από παλιούς χάρτες και μετρήσεις της nasa, εμφανίζοντάς τα ως τωρινά!!! Ο Guardian απλά δημοσίευσε τους ίδιους χάρτες και στατιστικές από το site της NASA που φάνηκε πως αυτές οι μετρήσεις ήταν μέχρι το 1980 και όχι μέχρι το 2005 όπως εμφανίζονταν στο "ντοκιμαντέρ"!!!

Θαυμάστε μπουμπούκια που τον στήριξαν:


Andrew Bolt - γνωστός ακροδεξιός Αυστραλός που αμφισβητεί τα διακαιώματα των ιθαγενών Αβορίγινων, αμφισβητεί το φαινόμενο θερμοκηπίου, υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα του πολέμου στο Ιράκ!  


Dominic Lawson - αντιευρωπαϊστής, παρομοίασε τον Ζακ Ντελόρ με τον Αδόλφο Χίτλερ ενώ έχει κατηγορηθεί δημοσίως ως πράκτορας της MI6


Steven Milloy - του γνωστού άθλιου καναλιού FOX που όταν δεν προπαγανδίζει τους πολέμους κατά... πάντων μη αγγλοσαξώνων, φτιάχνει "έρευνες" του κυρίου
Milloy που κάνουν και τον πιό ευκολόπιστο να γελάσει. Θαυμάστε:

  • Έρευνα για το ότι το γνωστό σούπερ καρκινογόνο εντομοκτόνο DDT ήταν αβλαβές!!!
  • Έρευνα για το πόσο καλό κάνουν τα μοσχεύματα σιλικόνης στις γυναίκες!!!
  • Έρευνα για το ότι οι παθητικοί καπνιστές δεν κινδυνεύουν από τον καπνό!!!
  • Έρευνα για το ότι δεν υπάρχει φαινόμενο θερμοκηπίου!!!
  • Έρευνα για το ότι δεν υπήρχε κίνδυνος από την νόσο των τρελλών αγελάδων και δεν κινδυνεύαμε από το να κάνουμε τις αγελάδες από χορτοφάγες κανίβαλους!!!
  • Έρευνα για το ότι δεν υπάρχει μείωση του στρώματος του όζοντος και η τρύπα του όζοντος!!!
Εκτός από τις εκπληκτικές έρευνές του έχει και μια εταιρεία (Advancement of Sound Science Center) που σκοπός της είναι η... επίθεση στους περιβαλλοντικούς επιστήμονες!!! Τέλος έχει ισχυρούς δεσμούς με τις (ω! τι έκπληξη!) πολυεθνικές του καπνού και του πετρελαίου!


Μπουμπούκια!!! Και όπως αποκάλυψε ο Guardian δέκα από τους ψευδεπίγραφα εμφανιζόμενους στο "ντοκιμαντέρ" ως ειδικοί (σε ανύπαρκτα τμήματα ή πανεπιστήμια!), είχαν οικονομικές σχέσεις με πολυεθνικές των ορυκτών καυσίμων!!!

Τέλος ο φυσικός, περιβαντολλόγος Carl Wunsch που εμφανίζεται στο άθλιο αυτό κατασκεύασμα, δήλωσε πως τα λόγια του κόπηκαν και με το μοντάζ αλλοιώθηκε το νόημα των όσων είπε. Αποκύρηξε μάλιστα δημοσίως το τερατούργημα αυτό!

Αυτά για το διάσημο "ντοκιμαντέρ" του γνωστού καραγκιοζάκου και σαλτιμπάγκου των πολυεθνικών Martin Durkin! Γνωστά όλα εδώ και χρόνια, αλλά τα ΜΜΕ (και ο "οικολογικός" ΣΚΑΪ) συνεχίζουν να μεταδίδουν το κατασκεύασμά του!!! 


-Αναλυτικά για τα ψεύδη και τις ανακρίβειες του "ντοκιμαντέρ" στον Guardian
Παρά ταύτα στο IMDB μόλις το 22% το βρίσκει κακό ενώ το 73% το θεωρεί από εξαιρετικό έως άριστο (37% το βαθμολογεί με 10, 14% με 9 και 13% με 8)!!! 


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. 

Προτείνω για ανάγνωση:

Το παραπάνω είναι ένα σημαντικό κείμενο του John Farley, καθηγητή φυσικής στο UNLV με τίτλο "The Scientific Case for Modern Anthropogenic Global Warming" μεταφρασμένο στα Ελληνικά από τον συντάκτη του ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ για την Μηνιαία Επιθεώρηση / Monthly Review

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.  

H φωτογραφία είναι από διαφήμιση της Diesel! Τι ωραία, τι καλά, θα λιώσουν οι πάγοι και θα πηγαίνουμε με τα επώνυμα μαγιώ μας στην Ανταρκτική να ερωτοτροπούμε δίπλα στους πιγκουίνους!!! Όπως παρουσιάστηκε και ως... καλή είδηση από τις περισσότερες ελληνικές εφημερίδες πως επιτέλους (!) λιώσανε οι πάγοι και για πρώτη φορά τα τελευταία 125.000 χρόνια μπορούν να περνάνε πλοία στο Βορειοδυτικό και το Βορειοανατολικό Πέρασμα γλυτώνοντας έτσι τον κύκλο από Σουέζ και Παναμά αντίστοιχα!!! Πως το είπε ο Ρενάν;  "H ανθρώπινη ανοησία είναι το μόνο πράγμα που δίνει μια αίσθηση του απείρου"... 

1 σχόλιο:

  1. Δεν έχω διαβάσει κάτι περισσότερο άβουλο, πραγματικά! Λυπάμαι πολύ για το επίπεδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή