σκίτσο Γιάννη Ιωάννου (δημοσιεύθηκε στο Έθνος) |
Δει δη χρημάτων...
του Άγγελου Κούρου
Κατ' αρχάς ας ξεκινήσουμε με την παράθεση μόνο ενός στοιχείου. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει μέτρα συνολικής απόδοσης 14,3 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αναλύει αυτό το ποσό με διάφορα κριτήρια, όπως π.χ. οι νέοι φόροι που θα εισπραχθούν, οι νέες δαπάνες που θα περικοπούν, η επίπτωση των μέτρων που εμπεριέχονταν στο Μνημόνιο, η επίπτωση μόνο των νέων μέτρων που εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό του 2011 κ.ά. Μας ενδιαφέρουν τελικά αυτές οι αναλύσεις; Σίγουρα όχι.
Την τάξη μας την ενδιαφέρει μόνο η εξής διάκριση: πόσα πληρώνουν οι πλούσιοι, πόσα πληρώνουν οι εργαζόμενοι.
Από όλα αυτά τα μέτρα, λοιπόν, τα μοναδικά που μπορούμε να πούμε ότι έχουν μια σαφή ταξική στόχευση, απευθύνονται δηλαδή στα μεγάλα εισοδήματα, είναι τα παρακάτω:
- 1 δισ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις,- 50 εκατ. ευρώ από την επιβολή ειδικών φόρων πολυτελείας,- 150 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αμοιβών σε είδος (αυτοκίνητα) και- 50 εκατ. ευρώ από τον λογιστικό προσδιορισμό των εισοδημάτων όλων των επιτηδευματιών.
Η συνολική απόδοση όλων αυτών είναι 1.250 δισ. ευρώ, αλλά αν συνυπολογίσουμε και την απώλεια εσόδων 320 εκατ. ευρώ από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις (από το 24% σε 20% για το έτος 2011), καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μόνο 930 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν από τα μεγάλα εισοδήματα.
Τα υπόλοιπα 13,3 δισ. θα πληρωθούν από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα -είτε με την άμεση μορφή των φόρων, είτε με την έμμεση μορφή της μείωσης κρατικών δαπανών, που εν τέλει επηρεάζει το εισόδημά τους. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, ο παραπάνω διαχωρισμός δεν έχει τη βεβαιότητα ενός μαθηματικού υπολογισμού, γιατί είναι αδύνατο να διαχωρίσεις απόλυτα την επίπτωση όλων των μέτρων σε χαμηλά και μεγάλα εισοδήματα. Ο διαχωρισμός όμως αυτός δείχνει το μέτρο της ταξικής πολιτικής της κυβέρνησης. Δείχνει πόσο μεγάλη είναι η διαφορά στην επίπτωση των φορολογικών βαρών.
Ένα δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι από το 2009 έως την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το 2011 οι άμεσοι φόροι μειώνονται, ενώ οι έμμεσοι φόροι αυξάνουν, κατά τέτοιο τρόπο ώστε φτάνουμε σε αναλογία έμμεσων-άμεσων φόρων 60-40. Παρά τα φληναφήματα δηλαδή περί δικαιότερου φορολογικού συστήματος, από τότε που ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία οι άμεσοι φόροι μειώνονται (!!!) και οι έμμεσοι αυξάνουν με το εντυπωσιακό μέγεθος των 3,8 δισ. ευρώ μέσα σε 2 χρόνια.
Εδώ θέλω να αναφέρω μια ενδιαφέρουσα σύγκριση που έκανε ο Γ. Δραγασάκης χτες. Η αναλογία έμμεσων-άμεσων φόρων στην Αυστρία είναι 51-49. Αναφέρεται η Αυστρία όχι τυχαία, αλλά επειδή πρωτοστάτησε στα πρόσφατα γεγονότα με τη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, ώστε να καταδειχτεί το εξής:
ο ελληνικός λαός, δηλαδή οι Έλληνες εργαζόμενοι, πληρώνουν 10% περίπου παραπάνω άδικους έμμεσους φόρους από τους αντίστοιχους Αυστριακούς εργαζόμενους, ή, αλλιώς, οι πλούσιοι Έλληνες πληρώνουν 10% λιγότερους άμεσους φόρους από τους αντίστοιχους πλούσιους Αυστριακούς.
Αθροιστικά λοιπόν, υπάρχει μία αδικία της τάξης του 20% σε βάρος των φτωχών Ελλήνων και αντίστοιχα ένα όφελος της τάξης του 20% των πλουσίων Ελλήνων σε σχέση με την προαναφερόμενη χώρα.
Ερώτηση: γιατί όλες οι συστάσεις και υποδείξεις των Ευρωπαίων έχουν σαν στόχο την αύξηση των έμμεσων φόρων; Η ελληνική αστική τάξη δεν θα πληρώσει ποτέ για την κρίση, κύριε Παπακωνσταντίνου; Είναι δυνατόν επί προϋπολογιζόμενου, κατά το 2011, ΑΕΠ της χώρας 228 δισ. ευρώ, οι φόροι των νομικών προσώπων να είναι μόνο 2,8 δισ. ευρώ; Η αναλογία δηλαδή των φόρων των νομικών προσώπων ως ποσοστό του ΑΕΠ θα είναι πλέον 1,22. Να σημειώσουμε ότι κατά το 2008, αυτός ο ίδιος συντελεστής ήταν για την Ελλάδα στο 2,5 και κατείχαμε τότε την 26η χειρότερη θέση στην Ε.Ε., αφού ο αντίστοιχος δείκτης στην Βουλγαρία ήταν στο 3,5, στην Πολωνία στο 2,7 και στην Ρουμανία στο 3 (μέτρηση πάντα επί μονάδων του ΑΕΠ).
Με αυτό τον νέο συντελεστή, όπου οι φόροι των νομικών προσώπων θα είναι στις 1,22 μονάδες του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα συγκρίνεται μόνο με χώρες της Αφρικής.
- Ο Άγγελος Κούρος είναι οικονομολόγος.
Το κείμενο αυτό είναι κατανοητό και πηγαίνει κατευθείαν στην ταμπακέρα με στοιχεία. Ποιός πληρώνει τι. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν θα πληρώσουν οι έχοντες την κρίση. Εμείς, ας προσέχαμε!...
ΑπάντησηΔιαγραφή