Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Απαγόρευση συνδικαλισμού, μισθοί και εργασιακές σχέσεις Κίνας!

από iskra
 
Η απαγόρευση του συνδικαλισμού, οι μισθοί και οι εργασιακές σχέσεις που θα προσεγγίζουν τα Κινέζικα πρότυπα άρχισαν να εφαρμόζονται και στην Ελλάδα!

Έχουν εγκαινιαστεί από την Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στην προβλήτα των εμπορευματοκιβωτίων που ελέγχει η Κινέζικη εταιρεία!

Συγκεκριμένα η Cosco δεν δέχεται να συνομολογήσει για τους εκατοντάδες εργαζόμενους στην εταιρεία κανονισμό Εργασίας(!), δεν επιτρέπει την δημιουργία Σωματείου (!), δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Εργατικού Κέντρου (!), δεν πληρώνει υπερωρίες τις οποίες θεωρεί προσφορά στην εταιρεία, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να υπογράφουν μεσαιωνικές ατομικές συμβάσεις, όσοι δουλεύουν εκ περιτροπής εργασία υπογράφουν συμβάσεις μιας μέρας (!) και όλοι παίρνουν μισθούς πείνας.

Η Κυβέρνηση, παρ’ ότι η Cosco παραβιάζει κατάφωρα ελληνική και ευρωπαϊκή εργατική νομοθεσία, παριστάνει τον ΚΙΝΕΖΟ και αντίθετα εκθειάζει την Κινέζικη παρουσία στη χώρα και τις νέες Κινέζικες «επενδύσεις» που καταφθάνουν!

Την ίδια ώρα επίσης η Τράπεζα Πειραιώς σκέφτεται να εφαρμόσει με έξυπνο τρόπο τις αντεργατικές προδιαγραφές της Κίνας.

Ενόψει συγχωνεύσεων και εξαγορών στον Τραπεζιτικό κλάδο, η Τράπεζα Πειραιώς είναι έτοιμη να προχωρήσει και η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ να συναινέσει, σε ένα τριετές σχέδιο «εθελούσιας εξόδου» όπου η Τράπεζα θα καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές και το 40% των απολαβών των εργαζομένων που θα «δεχθούν» να αποχωρήσουν για τρία χρόνια (40% τα δυο πρώτα, 50% τον τρίτο).

Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με ιδιόμορφες άλλα πραγματικές «απολύσεις» προς μελλοντική συνταξιοδότηση (θα δεχθούν το βάρος τα ταμεία;) οι οποίες επικαλύπτονται με «χρυσόσκονη»!

ΑΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΜΕ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΓΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΔΕΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ!


Προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της «ΙΣΚΡΑ» παραθέτουμε τα δύο εξαιρετικά αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του Μπάμπη Αγρολάμπου από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (21/11) και της Χριστίνας Κοψίνη από την Κυριακάτικη Καθημερινή (21/11)


- Ακολουθεί το ρεπορτάζ του Μπάμπη Αγρολάμπου από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (21/11)

 

Εργασιακός μεσαίωνας στο λιμάνι

Τι γίνεται πίσω από τις πύλες του Νέου Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της Cosco;

Του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ
 
Οπου κι αν θέσει κανείς το ερώτημα, απάντηση δεν παίρνει. Από τις αρχές Ιουνίου που η εκμετάλλευση του Προβλήτα ΙΙ πέρασε στην ΣΕΠ Α.Ε., θυγατρική της κινεζικής εταιρείας στην Ελλάδα, για τους εργαζόμενους το Ικόνιο παραπέμπει σε επαρχία της Κίνας. Το βέβαιο είναι ότι οι συνθήκες εργασίας δεν διέπονται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η σύμβαση που καλούνται να υπογράψουν οι λιμενεργάτες της Cosco περιλαμβάνει 13 όρους που απαντώνται στο κινεζικό μοντέλο εργασίας.

1.   Ολοι οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται ως ανειδικευτοι εργάτες.
2. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα μετακίνησης χωρίς συμφωνία του εργαζόμενου.
3. Η εργασία είναι οκτάωρη, σε κυλιόμενες βάρδιες και το ωράριο συνεχές ή σπαστό. Η υπέρβαση του ωραρίου λογίζεται ως οικειοθελής προσφορά, εκτός κι αν υπάρχει γραπτή εντολή διευθυντή.
4. Η αμοιβή είναι 40 ευρώ την ημέρα. Στο ημερομίσθιο περιλαμβάνονται τα επιδόματα και οι πρόσθετες αμοιβές για νυχτερινή εργασία, αργίες, υπερεργασία, εκτός έδρας.
5. Στην αμοιβή περιλαμβάνονται και όλες οι κρατήσεις, εισφορές, φόροι, τέλη κ.λπ.
6. Οι εργαζόμενοι, παρότι έχουν ημερομίσθιο, πληρώνονται την τελευταία ημέρα του μήνα.
7. Οποιεσδήποτε παροχές (bonus), εναπόκεινται στη διοίκηση (από ελευθεριότητα όπως αναφέρεται) και μπορούν να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή.
8. Η εταιρεία έχει δικαίωμα καταγγελίας αν παραβιαστεί ένας όρος ή ο εργαζόμενος απουσιάσει χωρίς άδεια 3 ημέρες σε διάστημα ενός έτους.
9. Αν η εταιρεία επιλέξει να μην καταγγείλει τη σύμβαση, αυτή η στάση πρέπει να θεωρείται προσωρινή.
10. Σε περίπτωση ασθένειας του εργαζομένου, η εταιρεία δικαιούται να ελέγχει με γιατρό της δικής της επιλογής τον ασθενή.
11. Ο εργαζόμενος αναλαμβάνει έναντι της εταιρείας την υποχρέωση πίστης, που από την ανάλυση των όρων παραπέμπει σε όρκο σιωπής.
12. Στα θέματα αδειών, η εταιρεία πρωτοτυπεί και παραπέμπει στην εργατική νομοθεσία.
13. Για τις διαφορές αρμόδια είναι τα δικαστήρια της Αθήνας και όχι του Πειραιά.

Πώς λειτουργεί στην πράξη το κινεζικό μοντέλο; Στο ΣΕΜΠΟ της Cosco εργάζονται 300 χειριστές μηχανημάτων και εργατοτεχνίτες και 50 διοικητικοί. Το ωράριο των εργατοτεχνιτών είναι σπαστό. Κανείς δεν γράφει υπερωρία και όσοι εργάζονται πενθήμερο, περίπου οι μισοί, έχουν μηνιαίες αποδοχές γύρω στα 700 ευρώ.

Για τους υπόλοιπους ισχύει καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας με αποδοχές 300-400 ευρώ. Οι συμβάσεις είναι ημερήσιες και γίνονται μέσω της εταιρείας ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ Α.Ε. και πέντε υπεργολάβων.

Κανονισμός εργασίας δεν υπάρχει, σωματείο δεν επιτρέπεται και δεν αναγνωρίζεται η δικαιοδοσία του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων, της ΓΣΕΕ και των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων. Τέσσερις καταγγελίες εξετάζονται από την Επιθεώρηση Εργασίας, από τον περασμένο μήνα, αλλά καμία δεν έχει ολοκληρωθεί.

Από τις 30 Αυγούστου 2010 το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC) έχει απευθυνθεί στη διοίκηση της Cosco και της ΣΕΠ Α.Ε., ζητώντας τη συμμόρφωση στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες. Δεν υπήρξε καμία απάντηση.

Στις 20 Οκτωβρίου το Συμβούλιο απευθύνθηκε και στην ελληνική κυβέρνηση, με επιστολή προς τον Γ. Παπανδρέου και τους υπουργούς Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, και Θαλασσίων Υποθέσεων, Γ. Διαμαντίδη. Στο κείμενο που υπογράφεται από τον συντονιστή του IDC για τις χώρες της ευρωζώνης, Π. Σο, αναφέρονται όλες οι παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από την Cosco. Ούτε σε αυτή την επιστολή υπήρξε απάντηση.

Το Συμβούλιο ενημέρωσε για τη «μικρή Κίνα του Πειραιά» και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δήλωσε ότι θα στείλει επιστολή στην Αθήνα προκειμένου να πάρει εξηγήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Παράλληλα το Συμβούλιο, που έχει παρουσία σε 100 ευρωπαϊκά λιμάνια, με επιστολή προς όλες τις αντιπροσωπείες του, στις 11 Νοεμβρίου, προαναγγέλλει συντονισμένη δράση κατά της Cosco, με μπλοκάρισμα των φορτηγών και των κοντέινερ της εταιρείας.


- Στη συνέχεια ακολουθεί το ρεπορτάζ  της Χριστίνας Κοψίνη από την Κυριακάτικη Καθημερινή (21/11)
 
Μακροχρόνιες άδειες αντί απολύσεων στην Τράπεζα Πειραιώς
Το πρόγραμμα απευθύνεται στους 5.000 εργαζομένους της Ελλάδας, με στόχο να επεκταθεί και στο εξωτερικό

Tης Χριστινας Kοψινη

Την απαλλαγή του προσωπικού από την υποχρέωση παρουσίας και παροχής εργασίας, έως και για τρία χρόνια, προωθεί η Τράπεζα Πειραιώς. Ο στόχος είναι να αποδεσμευθεί από το πλεονάζον προσωπικό χωρίς να χρεωθεί απολύσεις, αλλά και χωρίς να προκληθεί πανικός και ανασφάλεια σε εργαζόμενους. Το πρόγραμμα κοινοποιήθηκε ήδη στο προσωπικό της τράπεζας. Προσαρμόζοντας τη λογική των προγραμμάτων μακροχρόνιας άδειας για εκπαιδευτικούς λόγους, τα γνωστά «sabbatical», στις ανάγκες μείωσης του προσωπικού ενόψει των επικείμενων συγχωνεύσεων που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας, η Πειραιώς βρήκε τρόπο να υπερβεί τις απαγορεύσεις προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, που εισήγαγε ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος και να διαμορφώσει ένα πεδίο συναίνεσης με την ΟΤΟΕ και τα τραπεζοϋπαλληλικά σωματεία.

Πού απευθύνεται

Το πρόγραμμα αρχικώς απευθύνεται στους 5.000 εργαζόμενους της Ελλάδας, και στη συνέχεια στοχεύει να επεκταθεί και στο προσωπικό (8.000) του εξωτερικού. Κάθε εργαζόμενος της τράπεζας και των θυγατρικών της θα μπορεί να επιλέξει μακροχρόνια άδεια από ένα έως τρία έτη. Σε αυτό το χρονικό διάστημα απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση παρουσίας και παροχής εργασίας στην εταιρεία. Προηγουμένως θα έχει συμφωνηθεί η εξασφάλιση της επιστροφής του μετά το τέλος της άδειας, στην ίδια θέση που κατείχε κατά τον χρόνο έναρξης του προγράμματος ή «σε θέση ισοδύναμη αν στο μεσοδιάστημα υπάρξουν οργανωτικές αλλαγές στην τράπεζα», όπως αναφέρει η εσωτερική ενημέρωση προς το προσωπικό την Παρασκευή.

Η επιλογή του προγράμματος είναι προαιρετική και προβλέπει πως το πρώτο και το δεύτερο έτος της άδειας θα καταβάλλεται το 40% των ετήσιων μεικτών αποδοχών του εργαζομένου και το τρίτο έτος το 50% αυτών. Οι καταβολές των μισθών καθώς και των εργοδοτικών εισφορών που αναλογούν θα γίνονται σε μηνιαία βάση μέσω του λογαριασμού μισθοδοσίας που έχουν ήδη οι εργαζόμενοι της τράπεζας.

Καταβολή εισφορών

Κατά τη διάρκεια παραμονής του μισθωτού σε καθεστώς άδειας θα συνεχίζεται η καταβολή των εισφορών του στο Ταμείο Υγείας, αλλά και η συμμετοχή του σε ήδη υφιστάμενα ομαδικά ασφαλιστήρια προγράμματα. Επίσης, σε περίπτωση συμπλήρωσης του χρόνου συνταξιοδότησης μισθωτού που έχει υπαχθεί στο πρόγραμμα, για τον υπολογισμό της αποζημίωσης θα ληφθούν ως βάση οι αποδοχές που ίσχυαν πριν από τον χρόνο υπαγωγής στο πρόγραμμα. Εάν ο εργαζόμενος που επιθυμεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα έχει δανειακές υποχρεώσεις απέναντι στην τράπεζα, θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τις οφειλές του με το ύψος της νέας καταβολής προσαρμοσμένο στη μείωση του μισθού. Οι υπάλληλοι έχουν περιθώριο να ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, αλλά ήδη από τις πρώτες ώρες κοινοποίησης του προγράμματος εκδηλώθηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το προσωπικό των τραπεζών που ζει εκ των έσω την ύφεση και την κρίση της αγοράς, αντιλαμβάνεται ότι η διαδικασία για τη διαμόρφωση νέων εταιρικών σχημάτων δεν μπορεί να αφήσει άθικτες τις 63.000 θέσεις εργασίας που προσφέρει σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, στηριζόμενο στη δυναμική μιας εποχής που πέρασε. Εάν, επί παραδείγματι, τελεσφορήσουν τα σενάρια περί συνεργασίας Μarfin - Πειραιώς, το νέο σχήμα που θα διαθέτει ίσως αντικριστά καταστήματα στις ίδιες... πλατείες, μόνο στην Ελλάδα θα βρεθεί με προσωπικό που θα ξεπερνά τους 13.000 εργαζόμενους.

Επομένως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα προσφέρει τη δυνατότητα μιας ελεγχόμενης μείωσης του προσωπικού, που βρίσκεται κοντά, 1 έως 3 έτη, στο όριο της συνταξιοδότησης χωρίς δραματικές ανατροπές στον προγραμματισμό ζωής των εργαζομένων, αλλά ούτε και στις ταμειακές ροές των ασφαλιστικών φορέων.

Πάντως, η Πειραιώς προβλέπει ότι ευρεία χρήση του προγράμματος θα γίνει και από νέους, κυρίως γυναίκες που επιθυμούν να δώσουν περισσότερο χρόνο στα παιδιά τους, ή σκοπεύουν να κάνουν μετεκπαίδευση ή να αναδιατάξουν τη ζωή τους σε αυτήν την κρίσιμη τριετία. Επιπλέον μια τέτοια λύση φαίνεται να ικανοποιεί πλήρως και τη διοίκηση της Μarfin, η οποία φέρεται να έχει δηλώσει στους εκπροσώπους των Συλλόγων ότι δεν θέλει να κάνει απολύσεις.

Τα συνδικάτα

Ομως, πώς θα αντιμετωπίσουν η ΟΤΟΕ και τα συνδικάτα του κλάδου αυτήν την έμμεση πλην σαφή προτροπή αποχώρησης του προσωπικού μέσης ηλικίας που σήμερα νιώθει εργασιακά εγκλωβισμένο; Ποια στάση θα κρατήσει για ένα νέο εργαλείο αναδιάρθρωσης του προσωπικού που μπορεί να «βάλει ιδέες» όχι μόνο στον τραπεζικό κλάδο αλλά και στις ΔΕΚΟ; Ενδεχομένως, το Sabbatical της Πειραιώς θα γίνει δεκτό από τα συνδικάτα με ανακούφιση, διότι τα ξεμπλοκάρει από το αδιέξοδο της κλαδικής σύμβασης. Μην ξεχνάμε ότι η ΟΤΟΕ είναι διατεθειμένη να υπογράψει ακόμη και μηδενική κλαδική σύμβαση εάν δεσμευτούν οι τράπεζες ότι δεν θα προχωρήσουν σε ομαδικές απολύσεις εντός της τριετίας. Στη δέσμευση αυτή μόνο η Εθνική έχει απαντήσει «κατ’ αρχήν» θετικά, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του στελέχους της που συμμετέχει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αλλοι όμιλοι έχουν χαρακτηρίσει «αρνητικό σήμα» προς τις αγορές την προσχώρηση σε αυτή τη λογική. Ολα όμως είναι ανοιχτά και το παιχνίδι φαίνεται να μπαίνει σε άλλες βάσεις. Ισως και να είναι μια ευκαιρία για την πρώτη μεγάλη κλαδική συμφωνία για θέματα απασχόλησης... ελλείψει πολιτικών απασχόλησης.

Ολα θα κριθούν από τη συμμετοχή

Η εξοικονόμηση του εργασιακού κόστους από την εκπόνηση του τρίτου προγράμματος στην Πειραιώς θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των εργαζομένων. Πάντως, το αποτέλεσμα για την τράπεζα είναι μάλλον ευνοϊκότερο από αυτό των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Προγράμματα που καταργήθηκαν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, αλλά μπορούν να επανέλθουν υπό προϋποθέσεις και κατόπιν ειδικής μελέτης της εθνικής αναλογιστικής αρχής. Η πίεση για μείωση προσωπικού στις ΔΕΚΟ, αλλά και οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα θα ανασκευάσουν προοπτικά αρκετές από τις διατάξεις του ασφαλιστικού νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου