Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

«Κούρεμα» ομολόγων με διαγραφή χρέους προτείνουν οι Γερμανοί

(πηγή)
από enet

Στη δημοσιότητα δόθηκε έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης για το νέο μηχανισμό στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης βάσει του οποίου προβλέπεται «κούρεμα» ομολόγων και διαγραφή χρέους.

 
Ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο κόστος αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους κρατών μελών της ευρωζώνης, είτε μέσω της μείωσης του επενδυμένου κεφαλαίου τους (κούρεμα) είτε μέσω άλλου τρόπου, επιδιώκει να συμπεριλάβει η Γερμανία, στον υπό δημιουργία μόνιμο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων στην ευρωζώνη, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2013, σύμφωνα με έγγραφο που εξασφάλισε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερ.

Στόχος του νέου μηχανισμού θα είναι η αποτροπή χρεοστασίου κράτους μέλους της ευρωζώνης, σύμφωνα με το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, το οποίο το Βερολίνο επιθυμεί να θέσει ως βάση συζητήσεως για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

"Η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στη διαδικασία προηγείται", επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο έγγραφο, το οποίο φέρει ημερομηνία 11 Νοεμβρίου. Βάσει του ιδίου εγγράφου, για το σκοπό αυτό, δηλαδή για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, των τραπεζών και των άλλων επενδυτικών φορέων στον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, θα εκδίδονται ομόλογα ευρωζώνης με "άρθρα συλλογικής δράσης" (Collective Αction Clauses).

Τα "CAC" θα επιτρέπουν σε μια χώρα μέλος της ευρωζώνης να προχωρά στην αναδιάρθρωση του χρέους της σε περίπτωση που δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, είτε επιμηκύνοντας την περίοδο ωρίμανσης των ομολόγων, είτε μειώνοντας την εξυπηρέτηση των τόκων, είτε μέσω "κουρέματος", είτε τέλος μέσω μερικής ή ολικής διαγραφής του χρέους. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συμμετέχουν στο μηχανισμό για την τυχόν διάσωση ενός άλλου κράτους μέλους, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Περιορισμένες τροποποιήσεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης θα ήσαν απαραίτητες για τη δημιουργία του νέου μηχανισμού, επισημαίνεται στο ίδιο έγγραφο. Ο μηχανισμός αυτός, εφόσον υιοθετηθεί, θα διαδεχθεί τον υφιστάμενο "Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας", που δημιουργήθηκε μετά την εκδήλωση της κρίσης στην Ελλάδα εφέτος και εκπνέει το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου