Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

"Στ' άρματα, στ' άρματα" και άλλες ανοησίες...

του Νίκου Φίλη
από την Αυγή 

Από την ιστοσελίδα protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη αντιγράφουμε το σχόλιο εναντίον της "Αυγής" του Νίκου Μπίστη, μέλους του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με τον τίτλο "Στ' άρματα, στ' άρματα":

“Αν δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος -πράγμα δύσκολο γιατί αναφερόμαστε στον τίτλο της εφημερίδας- τότε τα πράγματα στον ΣΥΝ είναι πιο ανατριχιαστικά απ' ό,τι νομίζαμε. 'Τότε τανκς, τώρα τρόικα' σαλπίζει η 'Αυγή' στην επέτειο της εξέγερσης. Το επόμενο βήμα είναι να καταλάβουμε το Πολυτεχνείο και να παραμείνουμε εκεί μέχρις ότου οι δυνάμεις της νέας κατοχής κατεβάσουν τη σημαία τους, ξενοικιάσουν το διαμέρισμά τους και αρχίσουν να αποσύρονται πρώτα από την Αττική -ούτε αυτό είναι εύκολο, γιατί ο Αλέκος Αλαβάνος τους έχει απαγορεύσει τη διέλευση- και μετά από όλη την επικράτεια, ενώ δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και άτακτοι της Ν.Δ. θα τους παρενοχλούν.

Η Ανανεωτική Αριστερά ήταν η κατ' εξοχήν δύναμη του ορθού λογού και του μέτρου. Πρώτη διαπίστωσε ότι η μεταδικτατορική δεξιά είναι υποχρεωμένη να συμπεριφέρεται διαφορετικά από την ΕΡΕ. Πρώτη διαπίστωσε ότι ΕΟΚ και ΝΑΤΟ δεν είναι το ίδιο συνδικάτο. Και πρώτη διαπίστωσε ότι η ΕΟΚ, παρά τα μεγάλα προβλήματά της, είναι το πιο ευνοϊκό πεδίο για τη χώρα και για την ανάπτυξη των αγώνων της αριστεράς. Οι κατ' όνομα επίγονοι φαίνεται να πιστεύουν ότι 'χούντα είναι θα περάσει'.

Η 'Αυγή' είναι μια ιστορική εφημερίδα. Μετά τον Εμφύλιο αποτέλεσε τη φωνή της καθημαγμένης αλλά όρθιας και αγωνιζόμενης αριστεράς. Μετά τη δικτατορία ήταν η φωνή της σκεπτόμενης αριστεράς. Πολλές φορές -πράγμα φυσιολογικό και ανθρώπινο- έκανε λάθη, ποτέ όμως δεν έγραψε ανοησίες Γιατί την εξευτελίζουν;”.

Και η δική μας οφειλόμενη απάντηση:

Να υποθέσουμε ότι ο αρθρογράφος Ν. Μπίστης συγκαταλέγεται, πλέον, στην ευρεία κατηγορία των “λαθραναγνωστών”, οι οποίοι πληροφορούνται τη θεματολογία των εφημερίδων από τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές, που μεταδίδουν τους πρωτοσέλιδους τίτλους; Αν έκανε τον κόπο να διαβάσει τους πλάγιους τίτλους του πρωτοσέλιδου θέματος, θα διαπίστωνε την “πλάνη” του. Γράφαμε προχθές: “Τανκς τότε, τρόικα τώρα. Επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημα ψωμί - παιδεία - ελευθερία. Απάντηση στην επιχειρούμενη ανατροπή των δημοκρατικών και κοινωνικών κατακτήσεων της Μεταπολίτευσης”. Αν άκουγε με προσοχή τα συνθήματα της προχθεσινής πορείας, θα διαπίστωνε ότι κυριάρχησε η οργή των πολιτών κατά του Μνημονίου. Κι αν διάβαζε τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι το σύνθημα του Πολυτεχνείου “παραμένει, με κάποιον τρόπο, ζητούμενο σήμερα”, ίσως παρεξετρέπετο εγκαλώντας τον πρόεδρο για “ανοησίες”!

Δεν εξομοιώνουμε εποχές, δεν αμφισβητούμε δημοκρατικές κατακτήσεις. Δεν προσχωρούμε, ωστόσο, στην ιδεολογική απονεύρωση του μηνύματος του Πολυτεχνείου και στη μετατροπή του εορτασμού σε προσκύνημα υπουργών, σε παρέλαση κομμάτων ή σε μουσειακό έκθεμα. Δύναμη της επετείου παραμένει η πολιτική αναζωογόνηση - επικαιροποίηση του μηνύματος του Πολυτεχνείου. Φέτος ζούμε την ανατροπή των κατακτήσεων μιας ολόκληρης τριακονταετίας.

Κεντρική σημασία για την Εξέγερση διαδραμάτισαν η ενότητα του λαού και η διεκδίκηση, το πάθος για τη Δημοκρατία. Σε εποχές, μάλιστα, που η Δημοκρατία γίνεται ολοένα και πιο μελαγχολική και αηδιασμένοι οι πολίτες αποσύρονται από τις δημοκρατικές διαδικασίες, αντιλαμβάνεται κανείς την άλλη όψη της επικαιρότητας της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Έχει, άραγε, νόημα να συνεχίσουμε τον διάλογο με τον Ν. Μπίστη, ο οποίος από τη θέση του ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί στους “κατ' όνομα επιγόνους” την ιδιότητα του αριστερού της ανανέωσης; Τελικά, το χούι του ιδιοκτήτη της αριστεράς δεν χάνεται! Ο αρθρογράφος αποδεικνύεται κακόπιστος και επιθετικός εναντίον της εφημερίδας μας, πιθανώς επειδή συνεχίζουμε στον ίδιο χώρο, της ανανεωτικής - ριζοσπαστικής αριστεράς, με το ίδιο ήθος, ανιδιοτέλεια και πείσμα, χωρίς να περιπλανώμαστε σε ξένα οικόπεδα, διακινδυνεύοντας... Και παρόλα αυτά, ίσως για όλους αυτούς τους λόγους, αποφεύγουμε να δίνουμε μαθήματα αριστερο-ορθοφροσύνης και να το παίζουμε “μόνοι συνεπείς” του ορθολογισμού.

Ο Ν. Μπίστης γνωρίζει ότι ακόμη και το άδικο και επιθετικό σχόλιό του θα μπορούσε να δημοσιευθεί στην "Αυγή", αν το ζητούσε. Άλλωστε, το αναδημοσιεύουμε, χωρίς να μας το ζητήσει. Αυτός, όμως, επέλεξε (μήπως για να τον θυμηθούμε;) να επιτεθεί από άλλο μέσο, το οποίο στο λογότυπό του έχει τον υπότιτλο "Ιστορίες για να σκεφτόμαστε διαφορετικά". Κρίμα... 


.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


- Εκνευριστικά πολιτισμένη απάντηση του διευθυντή της Αυγής στον... "ανήσυχο αριστερό"  (sic!) Νίκο Μπίστη! Αλλά και με δύο λάθη:
  • Για τον Νίκο Μπίστη δεν υπάρχει "ξένο οικόπεδο". Έχει αλλάξει τόσα πολλά και τόσες πολλές φορές (δεν είναι ίσο το ένα με το άλλο, σε κάποια μπήκε, βγήκε και ξαναμπήκε) που όλα για αυτόν είναι "δικά του". Για αυτό άλλωστε και μιλάει ως κληρονόμος αυτού που έφτυσε (δύο ή τρεις φορές, με έχει μπερδέψει το παλικάρι...)! 
  • Λέει ο Νίκος Φίλης "αν άκουγε με προσοχή τα συνθήματα της πορείας..." Μα καλέ μου Ν. Φίλη... Που να τα ακούσει τα συνθήματα; Αφού δεν την έδειξε την πορεία το MEGA αμφιβάλω κι αν ξέρει ότι έγινε!

Ο ανήσυχος αριστερός Νίκος Μπίστης που ανατριχιάζει με τον ΣΥΝ!!! Βρε, άμα χαθεί η τσίπα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου