Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Η διαστροφή των λέξων

σκίτσο Γιάννη Ιωάννου
του Γ. Παπαδόπουλου Τετράδη
ΟΤΑΝ ο Οργουελ έγραφε για το απόλυτο όπλο -την αλλαγή στις έννοιες των λέξεων- που θα μετέτρεπε τον κόσμο σε υπόδουλο καθοδηγούμενο από μια κεντρική εξουσία, είχε στο νου του την Ευρώπη υπό κομμουνιστική επιβολή.

ΤΟΥ είχε διαφύγει ότι το απόλυτο όπλο θα γινόταν μια μέρα παιχνιδάκι στα χέρια κυβερνητών της ελεύθερης οικονομίας, για να ωραιοποιούν στα αυτιά όσων θέλουν να υπνωτιστούν, τις μαύρες αλήθειες. Η παρένθεση «όσων θέλουν» υπάρχει για να θυμίζει ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν είναι βλάκες. Καταλήγουν να ξεγελιούνται, είτε γιατί θέλουν να τα βλέπουν όλα αισιόδοξα είτε γιατί είναι οπαδοί είτε επειδή έχουν ίδιο συμφέρον. Στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, όμως, ξέρουν.

ΓΙΑ παράδειγμα, η κυβέρνηση -και κάθε κυβέρνηση όταν μπορεί- διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να γίνει περικοπή μισθών. Σχετικά πρόσφατα ο ελληνικός λαός, που δεν δουλεύει στο Δημόσιο, πληροφορήθηκε ότι ενώ ο μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου είναι 980 ευρώ, οι αποδοχές του είναι 1.800 ευρώ ή και 2.500 ευρώ. Χάρη στα επιδόματα.

ΑΥΤΗ η φάμπρικα, που χρησιμοποιήθηκε απ' όλες τις κυβερνήσεις σε συμπαιγνία με τους συνδικαλιστές για να αμείβονται οι υπάλληλοι χωρίς να κατοχυρώνουν τις απολαβές τους, γίνεται τώρα μπούμερανγκ.

ΟΙ περίφημες περικοπές που έγιναν και θα γίνουν στις αποδοχές των υπαλλήλων, έχουν στόχο ακριβώς αυτά τα επιδόματα. Τα οποία κυκλοφορούν απροστάτευτα και εύκολη λεία στις ορέξεις της λιτότητας.

ΟΤΑΝ η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα κάνει περικοπή μισθών, εννοεί ότι δεν θα πειράξει ό,τι ονομάζεται μισθός στο μηχανογραφικό. Θα αφήσει ανέγγιχτα τα 980 και τα 1.200 ευρώ δηλαδή, αλλά μπορεί να κόψει από 'κεί και πάνω, μέχρι τα 1.800 ή τα 3.200 ευρώ!

ΑΛΛΟ οργουελικό. Οταν η κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν θα υποστούν οι πολίτες νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, δεν λέει ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους. Λέει ότι δεν θα αλλάξει -επί του παρόντος- τους άμεσους φόρους και τις κλίμακες που πληρώνουμε μία φορά το χρόνο.

ΔΕΝ λέει ότι θα αυξήσει ένα σωρό φόρους, νέους και παλιούς, που όμως είναι έμμεσοι. Από τον ΦΠΑ και το πετρέλαιο μέχρι την ΕΡΤ, τη ΔΕΗ, τα εισιτήρια και τα Ι.Χ.

ΟΤΑΝ η κυβέρνηση λέει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, δεν εννοεί ότι όποιος εργάζεται στο Δημόσιο δεν θα απολυθεί. Εννοεί ως δημόσιους υπαλλήλους μόνο τους μόνιμους. Ολοι οι άλλοι είναι εν δυνάμει προς απόλυση.

ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ κανείς τι κερδίζει μια κυβέρνηση διαστρέφοντας τις λέξεις. Νομίζει ότι κερδίζει χρόνο. Τι θα τον κάνει τη μέρα που οι πράξεις θα αποκαλύψουν τη διαστροφή; Θααα δει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου