Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Επιμήκυνση, η βραχεία οδός για το νέο μπλοκ εξουσίας

έργο του Alfred Kubin (1877-1959) (πηγή)
από την Αυγή

Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες της επικείμενης επιμήκυνσης του Μνημονίου, αλλά οι κυβερνητικοί παράγοντες άρχισαν να θριαμβολογούν προκαταβολικά. Το σίγουρο είναι ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί (θα παραμείνει, βέβαια, με βάση τα ισχύοντα, κάτω από το επιτόκιο της αγοράς), τα επώδυνα μέτρα που συνοδεύουν τον δανεισμό θα εφαρμοστούν στο ακέραιο και η εποπτεία της τρόικας θα παραταθεί.

Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι η εξέλιξη αυτή προοιωνίζεται στο άμεσο μέλλον καλύτερες μέρες για την οικονομία, πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί επί τόσους μήνες υποστηρίζει ότι το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος. Αν πάλι θεωρεί ότι η επιμήκυνση θα δώσει κάποια ανάσα, τότε δεν έχει παρά να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού που έχει καταρτιστεί με βάση το χρονοδιάγραμμα του ισχύοντος Μνημονίου.

Το αναθεωρημένο Μνημόνιο με την επιμήκυνση θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή την άνοιξη. Πρόκειται για διαδικασία που διευκολύνει την ανασύνθεση της μνημονιακής πλειοψηφίας και την ανασυγκρότηση του μπλοκ εξουσίας. Εκεί, άλλωστε, εγγράφεται η ίδρυση νέων και ο επιχειρούμενος θρυμματισμός των υπαρχόντων κομμάτων. Η επιμήκυνση θα αποτελέσει φύλλο συκής ώστε να δικαιολογηθούν πολιτικές μετακινήσεις και ανακατατάξεις.

Υπάρχουν πολλά σενάρια στα οποία οδηγεί η επιμήκυνση. Από κυβερνήσεις εθνικής ανάγκης με τεχνοκράτες μέχρι τη μετάλλαξη του δικομματισμού σε διπολισμό ή και οικουμενικές λύσεις. Όλα αυτά, βεβαίως, τελούν υπό την αίρεση των κοινωνικών διεργασιών, συναρτημένων με τις οικονομικές εξελίξεις. Διότι, όπως ορθώς επισήμανε ο Φ. Κουβέλης, η νέα μεταπολίτευση πρέπει να γίνει με όρους κοινωνίας.

Δεν αντιλαμβανόμαστε, βεβαίως, το ακριβές νόημα της αφοριστικής διατύπωσης του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ότι "δεν εντασσόμαστε στη συμμαχία των 'προθύμων' που θέλουν να δουν τη χώρα να καταστρέφεται", όταν μάλιστα ο αφορισμός αυτός συνοδεύεται με επίθεση στον ακατονόμαστο που αποτελεί "άλλοθι στον αριστερισμό". Αλλά γι' αυτά όλα και άλλα πολλά θα υπάρξει χρόνος να συζητήσουν με ψυχραιμία οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες.

Εμείς, επί του παρόντος, κρατάμε την "ενορατική εκτίμηση" του Σερβάς Ντερούζ, εκπροσώπου της Ε.Ε. στην τρόικα, ο οποίος δηλώνει ότι "η Ελλάδα αλλάζει οικονομικά και πολιτικά και αυτό το μήνυμα πρέπει να είναι ισχυρό και ξεκάθαρο προς τις αγορές", καλεί μάλιστα την αντιπολίτευση να το καταλάβει.

Είναι προφανές ότι η επιμήκυνση επιλέγεται ως ο συντομότερος δρόμος για να εκφραστεί πολιτικά αυτή η αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου