Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

«Ευαίσθητοι» υπουργοί...

από Το Γρέκι
του Γιάννη Παντελάκη

Η Λούκα Κατσέλη είναι από τους βουλευτές που ψήφισαν το Μνημόνιο και από τους υπουργούς που το υλοποιούν.

Παλαιότερα ως υπουργός Οικονομίας, τώρα ως υπουργός Απασχόλησης. Από δύο κρίσιμα υπουργεία δηλαδή, όπου εστιάζεται η εφαρμογή των σκληρών μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο. Κατά έναν περίεργο (;) τρόπο, η συγκεκριμένη υπουργός εμφανίζεται να διαφωνεί σε επιμέρους διατάξεις του Μνημονίου, όπως για παράδειγμα η κρίσιμη ρύθμιση που αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Παρότι το Μνημόνιο το επιτάσσει και η κ. Κατσέλη το ψήφισε, τώρα αρθρογραφεί, δηλώνει και διοχετεύει τις εν μέρει διαφωνίες της με κάτι το οποίο ψήφισε!

Φυσικά, κανένας δεν θα μπορούσε ν' αμφισβητήσει το δικαίωμα κάθε υπουργού να διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους των δανειστών μας ώστε να πετύχει ευνοϊκότερους για την κοινωνία όρους εφαρμογής του Μνημονίου. Πολύ περισσότερο, δεν αμφισβητείται η βούληση κάποιου να θέλει να εμφανίζεται περισσότερο «αριστερός» από κάποιους συναδέλφους του υπουργούς.

Εκείνο που εμείς οφείλουμε ν' αμφισβητήσουμε είναι πως ανάλογες συμπεριφορές μπορεί να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το Μνημόνιο δεν αλλάζει την ουσία και οι διαπραγματεύσεις υπουργών-τρόικας αφορούν τεχνικά ζητήματα.

Οσο πειστικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών λίγους μήνες πριν, λέγοντας ότι πέτυχε να μην καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός (κάτι το οποίο δεν είχε ζητήσει η τρόικα), τόσο πειστική θα είναι η κ. Κατσέλη αν μας πει πως πέτυχε να μην επιδεινωθούν οι εργασιακές σχέσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου