Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Κοινή γαρ η μοίρα

του Γιώργου Κυρίτση
από την Αυγή

Ένα ένα τα γουρουνάκια μπαίνουν στο σακί. Πρώτα η Ελλάδα, ακολούθησε προχθές η Ιρλανδία και, πριν καλά καλά το συνειδητοποιήσουν οι ίδιοι οι Ιρλανδοί, στον προθάλαμο σπρώχνεται η Πορτογαλία με την Ισπανία, ακόμα και την Ιταλία κατά πολλούς, να ακολουθούν με βήμα ταχύ.

Σε αντίθεση με τα τρία γουρουνάκια που στο παραμύθι ενώνουν τις δυνάμεις τους, τα PIGS τα δικά μας, οι κυβερνήσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, απέφυγαν συστηματικά να συνεργαστούν, να συμπήξουν ένα άτυπο μέτωπο των νοτίων, να διαπραγματευτούν από κοινού, να πιέσουν με την πολιτική υπεραξία που θα έδινε μια κοινή στάση.


Ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το τελευταίο εξάμηνο σχεδόν όλον τον κόσμο, όχι όμως τις "ομοιοπαθείς" χώρες. Ούτε οι πρωθυπουργοί της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας ανέλαβαν κάποια πρωτοβουλία. Η αρχική δικαιολογία ήταν ότι η Ελλάδα ήταν φορέας μιας ενδημικής νόσου και έπρεπε να μείνει σε καραντίνα. Οι εξελίξεις διέψευσαν αυτήν την βολική δικαιολογία.

Είναι πλέον σαφές ότι και οι τεμπέληδες διεφθαρμένοι κρατιστές του Νότου και η χώρα υπόδειγμα, ο "κελτικός τίγρης", βράζουν στο ίδιο καζάνι. Αυτό που δεν κάνουν οι κυβερνήσεις όμως μπορούν να το κάνουν οι λαοί που διστακτικά στην αρχή, αλλά όλο και περισσότερο πλέον ξεσηκώνονται σε όλην την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου