Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Πάλι το ίδιο έργο!

σκίτσο Γιάννη Ιωάννου
Γ.Κ. από την ΑΥΓΗ

Το έργο του περασμένου Απριλίου παίζεται για μια ακόμη φορά στην Ευρώπη, στην Ιρλανδία και στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη - Σχεδία της Μέδουσας έχουμε μια νέα χώρα για τον μηχανισμό στήριξης, για πνίξιμο δηλαδή, να την τραβολογάνε οι πάντες: Πέσε για να σωθούμε. Και η μέχρι στιγμής αρνητική στάση της ιρλανδικής κυβέρνησης φανερώνει ότι, αν μη τι άλλο, οι Ιρλανδοί διαπραγματεύονται. Όταν, προ 6 μηνών, η κυβέρνηση Παπανδρέου έσερνε τη χώρα στο Μνημόνιο, δήλωνε ότι δεν διαπραγματεύθηκε κανέναν όρο ούτε ήταν σε θέση. Δεν υπήρχαν κόκκινες γραμμές. Το αποτέλεσμα ήταν, μέσα σε ένα εξάμηνο, και αφού η χώρα έχει υποστεί παραλυτικό σοκ, να αλλάζουν τα κόζια.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε περισσότερες δυνατότητες να διαπραγματευθεί. Ούτε μηχανισμός έτοιμος υπήρχε, ούτε οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν αρχίσει να ξεφορτώνονται ελληνικά ομόλογα, γενικά το σύστημα ήταν απροετοίμαστο, ο λεγόμενος συστημικός κίνδυνος ήταν υψηλός. Είχε και τη δυνατότητα να δανειστεί έγκαιρα με χαμηλό επιτόκιο, αλλά την απεμπόλησε. Γενικά έκανε ό,τι μπορούσε για να «συνομιλήσει» με τη γερμανική δεξιά κιτρινίλα που κανοναρχούσε υπέρ της παραδειγματικής τιμωρίας των διεφθαρμένων τεμπέληδων. Η συνεννόηση ήταν τόσο καλή που στο τέλος της χρονιάς βραβεύθηκε ως ο άνθρωπός τους στην Ελλάδα.

Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται και τώρα, χοντροκομμένα. Η ανακοίνωσή του αυθαίρετα αναθεωρημένου ελλείμματος καθυστερεί μέχρι την επόμενη των εκλογών. Με την ανακοίνωσή του αίρεται η προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα και είμαστε ξανά στην πρέσα, με τη Μέρκελ να τρίζει πάλι τα δόντια και το ρόλο της Bild να αναλαμβάνει τώρα ο αυστριακός λαϊκισμός. Η κυβέρνηση και πάλι δεν διαπραγματεύθηκε. Ο Παπακωνσταντίνου αποδέχθηκε ακαριαία την απαίτηση να αφαιμάξει άλλα 4 δισ. το 2011 και ξαναγράφει τον προϋπολογισμό. Το έργο θα επαναληφθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, εκτός αν οι θεατές αρχίσουν να πετάνε ντομάτες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου