Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Από τον ΣΚΑΪ της οικολογίας στην «Καθημερινή» των εργολάβων...

Το Ελληνικό ως πάρκο (αυτό ντε που είχαν εγκαινιάσει Λαλιώτης - Σημίτης)... Ελπίζω, έστω κι αργά, οι γονείς να ενδιαφερθούν για την ανάσα των παιδιών τους και να πιέσουν δυναμικά ώστε το σημιτικό "μεγαλύτερο πάρκο της Ευρώπης" να μην μείνει μόνο φωτομοντάζ της  Serero design team.

από το Ποντίκι
Πάντα είχαμε την απορία πώς είναι δυνατόν ο ΣΚΑΪ, ο διαφημιζόμενος και ως ο οικολογικός σταθμός της χώρας, που έχει αναλάβει «εργολαβικά» δενδροφυτεύσεις σε κάθε γωνιά της χώρας, να μην έχει στο πρόγραμμά του – όχι το ραδιοφωνικό, αλλά των φυτεύσεων – το Ελληνικό.

Την απάντηση την έδωσε η «ναυαρχίδα» του ομίλου, η «Καθημερινή», η οποία έκανε πρώτο θέμα στο περιοδικό «Κ» την τσιμεντοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού!

Στο 12σέλιδο αφιέρωμα για τη χαμένη τιμή του Ελληνικού το συμπέρασμα που βγαίνει είναι επί της ουσίας ότι δεν αξίζει τον κόπο να γίνει μητροπολιτικό πάρκο. Και για να γίνει κατανοητή αυτή η θέση έχουν επιστρατευτεί οι «γνωστοί άγνωστοι» εθνοπατέρες της «πράσινης» ανάπτυξης και του «πράσινου» σχεδιασμού των πόλεων.

Η επιλογή των απόψεων που φιλοξενούνται είναι χειρουργική… Από τις 4 επώνυμες προτάσεις - απόψεις,  μόνον η μία, του επίκουρου καθηγητή Νίκου Μπελαβίλα, πρωτεργάτη της μελέτης που έχει συντάξει το ΕΜΠ, συμβαδίζει με τον κοινό νου και την απαίτηση των πολιτών. Και φανταζόμαστε ότι ζητήθηκε η άποψή του απλώς για ξεκάρφωμα, αφού οι προτάσεις του χαλάνε την «πιάτσα» των όψιμων οικο-εργολάβων.

Οι άλλες τρεις, του Στέφανου Μάνου, του Σπύρου Πολλάλη (καθηγητή του Χάρβαρντ που αρθρογραφεί εδώ και καιρό υπέρ του ξεπουλήματος του Ελληνικού και μέσα από τα έντυπα του ΔΟΛ) και του ίδιου του προέδρου του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής καθηγητή Γιάννη Πολύζου, δίνουν το στίγμα της μαϊμού «πράσινης» ανάπτυξης που δρομολογείται για την πιο ακριβή και πιο πολύτιμη ελεύθερη δημόσια γη στην Ευρώπη.

Απόψεις που έχουν έναν κοινό παρονομαστή, την ιδιωτικοποίηση της έκτασης, και από κει και πέρα ακροβατούν μεταξύ αλλοπρόσαλλων σχεδίων για τη δήθεν σωτηρία των υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας και τη δημιουργία διάσπαρτων κήπων!

Η «εργολαβική» αντίληψη της «Καθημερινής» έρχεται να προστεθεί στην «ιδιαίτερη μεταχείριση» που επεφύλαξε ο ΣΚΑΪ στους Οικολόγους Πράσινους… Με κομμένη την ανάσα οι παρουσιαστές και οι ρεπόρτερ του σταθμού έκαναν τον σταυρό τους κατά τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, μην τυχόν και τους ξεφύγει καμιά αναφορά στο κόμμα των Πράσινων. Γιατί έχει τέτοια καούρα ο Αλαφούζος; Φοβάται μήπως του πάρουν την οικολογική δόξα οι Οικολόγοι Πράσινοι; Μήπως του έχει βάλει κανένας στο μυαλό την ιδέα να γίνει ο «πράσινος Μπερλουσκόνι» της Ελλάδας; Ήμαρτον!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου