Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Θα καταργήσουν και την κυριακάτικη αργία;

από το Πριν
από το ΠΡΙΝ
 
Συνθήκες εργασιακής γαλέρας, με τους εμποροϋπαλλήλους να λιώνουν στη δουλειά χωρίς σταματημό, σε μια ανταγωνιστική ζούγκλα, όπου οι εργαζόμενοι θα ξοδεύουν τα λιγοστά τους χρήματα στις γιγαντιαίες αλυσίδες και τα μολ, την ίδια στιγμή που οι μικρομεσαίοι μαγαζάτορες θα σβήνουν από το χάρτη, προεικονίζουν αυτά τα Χριστούγεννα. Η κατάπτυστη απόφαση της Νομαρχίας Αθηνών να παραμείνουν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου στην Αθήνα συνιστά «δούρειο ίππο» για γενίκευση της εργασίας την Κυριακή. Ο Γιάννης Σγουρός, στην τελευταία μάλλον πράξη του ως νομάρχη, είπε να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα των μεγαλοεπιχειρηματιών και ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.
 
Η πρόκληση είναι τριπλή: 
  • Πρώτον, γιατί θα πληγούν βάναυσα ακόμη μία φορά τα εργατικά δικαιώματα που επιβάλλουν ανάπαυση τουλάχιστον για μία μέρα μέσα στην εβδομάδα, την Κυριακή. Κανείς δεν εγγυάται ότι το πλήγμα κατά των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας δεν θα γενικευτεί! Απεναντίας... 
  • Δεύτερον, γιατί το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, όπως έχει συρρικνωθεί, μετά και την κατάργηση του δώρου (που φέτος δεν θα καταβληθεί από το Δημόσιο), δεν επιτρέπει επουδενί τις ανέμελες βόλτες για ψώνια όλη την εβδομάδα, όπως θέλουν να δείξουν οι έμποροι σε μια εικονική πραγματικότητα καταναλωτικής ευδαιμονίας. 
  • Και τρίτον, επειδή για την πλειοψηφία των μικρών εμπόρων, αποφάσεις τέτοιου είδους συνιστούν χαριστική βολή, μετά την κάθετη πτώση του τζίρου, αφού μία επιπλέον μέρα λειτουργίας δημιουργεί έξοδα και όχι έσοδα. Αν κλείσουν τα μικρομάγαζα κι άλλοι εργαζόμενοι θα πεταχτούν στην ανεργία. 
Ο εργαζόμενος δεν καταναλώνει γιατί δεν έχει χρήματα. Άρα η απάντηση δεν βρίσκεται σε μέτρα στήριξης των «μεγάλων» του κλάδου, αλλά στη γενναία ενίσχυση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων, στον αυστηρό έλεγχο και μείωση των τιμών των προϊόντων, στην πάταξη της αισχροκέρδειας καθώς και στη δραστική μείωση του απαράδεκτα υψηλού ΦΠΑ 23% (εκτός από τα είδη πολυτελείας), με την κατάργησή του για τα είδη πρώτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου