Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης στα κόμματα εξουσίας



του Μανόλη Γ. Δρεττάκη
από την Κυριακάτικη Αυγή

Τα βασικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου των εκλογών ήταν:
(α) Η πρωτοφανής αύξηση του ποσοστού που αντιπροσωπεύει το σύνολο της αποχής, των άκυρων και των λευκών στο εκλογικό σώμα, γεγονός που δείχνει μια επιτάχυνση της απαξίωσης του υπάρχοντος κομματικού συστήματος. Απαξίωσης που πιστοποιεί την ανικανότητα όλων των κομμάτων να αντιμετωπίσουν τη βαθιά και πολύπλευρη κρίση που περνά ο τόπος, και 
(β) η καθίζηση της εμπιστοσύνης του λαού στον δικομματισμό δεδομένου ότι αυτοί που ψήφισαν υποψηφίους που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές (Π.2010) ήταν κατά πάνω από 1.100.000 λιγότεροι σε σύγκριση με εκείνους που ψήφισαν στις περυσινές βουλευτικές και εκείνοι που ψήφισαν εκείνους που υποστήριζε η Ν.Δ. κατά πάνω από 520.000 λιγότεροι με αποτέλεσμα το άθροισμα της δύναμης του δικομματισμού να πέσει από το 77,4% στο 67,3%. 
Παρόλα αυτά, όμως, εκείνοι που προσήλθαν στις κάλπες στον πρώτο γύρο και ψήφισαν κόμματα (δηλαδή τα έγκυρα ψηφοδέλτια) ήταν περισσότεροι από εκείνους που απείχαν ή έριξαν στην κάλπη άκυρο ή λευκό. Στον δεύτερο γύρο, όμως, αντιστράφηκε η σχέση αυτή, γεγονός το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των εκλογών στη χώρα μας, και το οποίο δείχνει την έκταση της κρίσης που περνά ο δικομματισμός. Τα σχετικά στοιχεία δίνονται στον Πίνακα 1.

Στην 1η στήλη του πρώτου μέρους του Πίνακα 1 δίνονται τα έγκυρα ψηφοδέλτια στον Α΄ και Β΄ γύρο στις 11 περιφέρειες στις Π.2010 και η διαφορά τους, στη 2η στήλη τα στοιχεία για την αποχή, στην 3η για τα άκυρα ψηφοδέλτια, στην 4η για τα λευκά και στην 5η το σύνολο της αποχής, των άκυρων και των λευκών. Στο δεύτερο μέρος δίνονται τα ίδια στοιχεία ως ποσοστά των γραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Από τον Πίνακα 1 φαίνεται:

- Η μεγάλη μείωση κατά πάνω από 1.200.000 στον αριθμό των ψηφισάντων κόμματα στον Β' γύρο σε σχέση με τον Α' γύρο και την αντίστοιχη μεγάλη αύξηση της αποχής.

- Η αύξηση των λευκών ήταν σχεδόν ισόποση με τη μείωση των άκυρων. Και στις δύο περιπτώσεις –αλλά ιδιαίτερα στην περίπτωση των λευκών– η αύξηση, σε σύγκριση με προηγούμενες εκλογές, είναι πρωτοφανής. Εξαιτίας του ότι το άθροισμα άκυρων και λευκών στον Β΄ γύρο είναι περίπου το ίδιο με εκείνο του πρώτου γύρου, το σύνολο αποχής, άκυρων και λευκών είναι περίπου το ίδιο με εκείνο της αποχής.

Από τη σύγκριση της πρώτης με την τελευταία στήλη του Πίνακα παρατηρούμε ότι στον Α΄ γύρο αυτοί που ψήφισαν κόμματα ήταν 902.377 (ή κατά 10,0% του εκλογικού σώματος) περισσότεροι από εκείνους που απείχαν ή έριξαν στην κάλπη άκυρο ή λευκό ψηφοδέλτιο, ενώ στον Β΄ γύρο ήταν κατά 1.565.870 (!!) (ή κατά 17,4% του εκλογικού σώματος) λιγότεροι. Ενώ, δηλαδή, η σχέση ψηφισάντων κόμματα από τη μια μεριά και συνόλου αποχής + άκυρων + λευκών, σε στρογγυλά ποσοστά, στον Α΄ γύρο ήταν 55%-45%, στο Β΄ γύρο ήταν 41%-59%. Αυτή η μεγάλη αντιστροφή δείχνει την κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος στα κόμματα  εξουσίας εξαιτίας των προβλημάτων που έχει προκαλέσει στη χώρα ή επί 36 χρόνια εναλλαγής τους στην κυβέρνηση.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό του Β΄ γύρου των εκλογών είναι το πολύ χαμηλό ποσοστό που αντιπροσωπεύουν στο εκλογικό σώμα οι ψήφοι που πήραν οι εκλεγέντες που υποστηρίχτηκαν από τα δύο κόμματα εξουσίας στις 11 περιφέρειες. Αυτό φαίνεται στον Πίνακα 2. Στην 1η στήλη του Πίνακα αυτού δίνονται οι ψήφοι που πήραν οι υποψήφιοι που υποστηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και στη 2η εκείνοι που υποστηρίχτηκαν από τη Ν.Δ. (ο αστερίσκος δείχνει του εκλεγέντες). Στην 3η και 4η στήλη του Πίνακα δίνονται τα ποσοστά που οι ψήφοι αυτοί αντιπροσωπεύουν στο εκλογικό σώμα των 11 περιφερειών.

Από τον Πίνακα 2 φαίνεται ότι στις περιφέρειες στις οποίες εκλέχτηκαν υποψήφιοι που υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ το ποσοστό που οι ψήφοι των εκλεγέντων περιφερειαρχών αντιπροσώπευαν στο εκλογικό σώμα κυμαίνονταν από 24,1% μέχρι 17,3% και τα αντίστοιχα ποσοστά για εκείνους που υποστηρίχτηκαν από τη Ν.Δ. από 25,4 μέχρι 18,3%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στο σύνολο των 11 περιφερειών είναι 21,0% των υποψηφίων που υποστηρίχτηκαν από το ΠΑΣΟΚ και 20,3% των υποψηφίων που υποστηρίχτηκαν από τη Ν.Δ. 20,3%. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν η κατακόρυφη πτώση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος στα δύο κόμματα εξουσίας σημειώθηκε και στις 11 περιφέρειες στις οποίες διεξήχθη Β΄ γύρος.




- Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι τέως αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου