(πηγή) |
του Γιώργου Κανελλόπουλου
από Τα Νέα (24/11)
ΕΝΩ η ευρωπαϊκή κρίση χρέους βαθαίνει, κερδίζει έδαφος η άποψη ότι η ελεγχόµενη αναδιάρθρωση των χρεών χωρών - µελών µε προβλήµατα µπορεί να είναι τελικά καλύτερη λύση από τη χρεοκοπία. Οι ασθενέστερες οικονοµίες ίσως θα ήταν καλύτερα να ακολουθήσουν αυτήν την οδό, πιστεύουν αρκετοί επιφανείς οικονοµολόγοι όπως αναφέρεται σε χθεσινή εκτεταµένη ανταπόκριση των «Τάιµς της Νέας Υόρκης» από το ∆ουβλίνο µε τίτλο «για οικονοµολόγους, η αναδιάρθρωση είναι καλύτερη από χρεοκοπία». Βασική ιδέα της άποψης αυτής είναι ότι µια οργανωµένη αναδιάρθρωση χρέους θα µπορούσε να προσφέρει έναν ταχύτερο δρόµο προς την ανάκαµψη των εν λόγω οικονοµιών και να αποφευχθεί το τραύµα µιας πιθανής αναγκαστικής χρεοκοπίας αργότερα: «Πολλοί ειδικοί λένε τώρα ότι η σωτηρία (χωρών) απλά καθυστερεί το αναπόφευκτο. Αντί να βλάπτουν ακόµη περισσότερο τις οικονοµίες τους µε δραστικές περικοπές προϋπολογισµών (...) οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να αρχίσουν αµέσως συνοµιλίες µε οµολογιούχους αναγκάζοντάς τους να αποδεχτούν απώλεια µέρους των επενδύσεών τους», όπως αναφέρεται.
Αθήνα και ∆ουβλίνο
Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση πάντως παραµένει ανάθεµα στην Αθήνα και το ∆ουβλίνο όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου Λ. Τόµας και τα πράγµατα περιπλέκονται επειδή στην ευρωζώνη δεν µπορεί µια χώρα να υποτιµήσει το νόµισµά της.
Οσοι χορήγησαν τα κεφάλαια στις τράπεζες της Ιρλανδίας µε τα προβλήµατα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες, υποστηρίζει από το ∆ουβλίνο ο τραπεζικός σύµβουλος Π. Μάθιους.
Ο καθηγητής του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονοµολόγος του ∆ΝΤ Κένεθ Ρογκόφ πάντως είναι πιο ξεκάθαρος: «Η Ελλάδα και η Ιρλανδία δεν µπορούν να αποφύγουν την αναδιάρθρωση χρέους», λέει. Κάτι τέτοιο δεν µπορεί να γίνει εύκολα, λέει ο Ρογκόφ ο οποίος ήταν στο ∆ΝΤ όταν χρεοκόπησε η Αργεντινή, επισηµαίνοντας ότι το διοικητικό συµβούλιο στο ∆ΝΤ ελέγχεται από τις χώρες εκείνες οι τράπεζες των οποίων δίνουν τα δάνεια – οι ΗΠΑ, η Γερµανία, η Βρετανία και η Γαλλία – που θα χάσουν τα περισσότερα αν κηρυχθεί χρεοκοπία.
Εάν όµως η αναδιάρθρωση είναι αναπόφευκτη, γιατί να µη γίνει τώρα;, λένε ο Ρογκόφ αλλά και ο καθηγητής Ν. Ρουµπινί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου