Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Κάντε το όπως η Ιρλανδία!

Διαδηλωτές έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο (πηγή)
από την Αυγή

Οι εξελίξεις στο Δουβλίνο  επιβεβαιώ- 
νουν την εκτίμηση ότι η κρίση που ζούμε στη χώρα μας επί ένα χρόνο δεν αποτελεί απλώς αντανάκλαση του “ελληνικού παράδοξου”, αλλά, παρά τις ιδιαιτερότητες, εντάσσεται στον κύκλο της κρίσης που σφραγίζει τη νεοφιλελεύθερη πορεία της Ε.Ε. (και σφραγίζεται).

“Κάντε το όπως η Ιρλανδία!” μας προέτρεπε πέρυσι τον Ιανουάριο ο Γιούνκερ και πρότεινε να μιμηθούμε το ιρλανδικό παράδειγμα. Τα ίδια μας έλεγαν και πριν 10 χρόνια, όταν ο “κέλτικος τίγρης” εθεωρείτο προϊόν αναγκαίο για εξαγωγή στις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ίδιο συνέβαινε και με το πορτογαλικό “θαύμα”. Τώρα, και οι τρεις χώρες βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση, με την Ιρλανδία να μας ακολουθεί κατά πόδας, εκούσα άκουσα, στον μηχανισμό και την Πορτογαλία να περιμένει στη σειρά της στη γωνία. Κι όμως, η Ιρλανδία έχει εφαρμόσει εδώ και χρόνια τις ρυθμίσεις του δικού μας Μνημονίου. Ακόμη και η φορολογία των επιχειρήσεων έπεσε στο 12,5%. Αλλά δεν απέφυγε την απειλή χρεωκοπίας.

“Είμαστε όλοι Ιρλανδοί!”. Όχι μόνο επειδή συνειδητοποιούμε ότι συγκαταλεγόμαστε μεταξύ των μικρών, ασθενών και απειλούμενων χωρών της Ε.Ε. Αλλά επειδή στον μικρό λαό του ευρωπαϊκού Βορρά, που μοιάζει τόσο με τον δικό μας ευρωπαϊκό Νότο, διαπιστώνουμε τη δύναμη να μην αποχαυνώνεται από την κατευθυνόμενη τηλεπροπαγάνδα, να μη μασάει από τις απειλές των ισχυρών της Ευρώπης, να μην πείθεται ότι ο μηχανισμός είναι μονόδρομος, να μη μιλάνε οι δημοσιογράφοι του με ευγένεια στους υπαίτιους για την κρίση πολιτικούς και η κυβέρνησή του, παρά τις δεσμεύσεις της, να μην υπογράφει Μνημόνιο. Και παρ' όλα αυτά, τελικώς να πέφτει! Διότι συνομολογεί μέτρα που στερούνται δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Κάν' το όπως στην Ιρλανδία! Η προτροπή του Γιούνκερ θα μπορούσε να αποκτήσει άλλο νόημα, αν την υιοθετούσαμε ως κοινωνία.

Διαδηλωτές μπήκανε στο κυβερνητικό κτήριο σπάζοντας τις πύλες χθες στο Δουβλίνο. Και η μεγάλη διαδήλωση είναι το Σάββατο... (πηγή)

1 σχόλιο:

  1. Καλέ πως να είμαστε όλοι Ιρλανδοί. Εμείς εδώ δεν είμαστε ούτε Έλληνες!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή