Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ποσοστό 43% για ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. μαζί!

του Γιώργου Μελιγγώνη
από την Αυγή

Συνεχίζεται η ραγδαία κατάρρευση των ποσοστών του δικομματισμού, σύμφωνα με την τριμηνιαία δημοσκόπηση της εταιρείας “Metron Analysis” που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Παράλληλα, στους “κερδισμένους” συμπεριλαμβάνονται ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι και το ΛΑΟΣ, ενώ εκτός Βουλής εμφανίζονται η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντ. Μπακογιάννη.

Η εν λόγω σφυγμομέτρηση καταγράφει άλλο ένα ιστορικό ναδίρ για το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., αφού τα ποσοστά τους, αθροιζόμενα, μόλις που αγγίζουν το 43%, δηλαδή όσο μια αυτοδύναμη κυβέρνηση!

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 22,9% των προτιμήσεων, έχοντας πέσει 3,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιανουαρίου, όπου είχε ποσοστό 26,1%.

Κάτω από το “ψυχολογικό” όριο του 20% καταγράφεται και η Ν.Δ., καθώς προτιμάται από το 19,8% των ερωτηθέντων, έχοντας πέσει 1,2 μονάδες (21% τον Ιανουάριο).

Μείωση των ποσοστών του καταγράφει και το ΚΚΕ, που προτιμάται από το 7,1% των ερωτηθέντων, ενώ πριν τρεις μήνες το ποσοστό του ήταν στο 8,7%. Κερδισμένο είναι το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, καθώς από 5,1% του Ιανουαρίου έχει αναρριχηθεί στο 6,8% στην πρόθεση ψήφου. Άνοδο σημειώνουν και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, που φτάνουν στο 3,9%, ενώ τον Ιανουάριο ήταν στο 3,3%.
 
Το όριο της εισόδου στη Βουλή περνούν και οι Οικολόγοι Πράσινοι, με 3,3%. Οι Οικολόγοι περιλαμβάνονται στους “κερδισμένους”, αφού στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση της ίδιας εταιρείας εμφανίζονταν εκτός Βουλής με ποσοστό 2,8%.

Μειωμένα είναι τα ποσοστά των δύο νέων κομμάτων, της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Το κόμμα του Φ. Κουβέλη βρίσκεται στο 1,1%, από 1,7% που κατέγραφε τον Ιανουάριο, ενώ πτωτικά κινήθηκε και το κόμμα της Ντ. Μπακογιάννη. Η Δημοκρατική Συμμαχία, συγκεκριμένα, προτιμήθηκε από το 2% των ερωτηθέντων, ενώ στην προηγούμενη μέτρηση είχε αποσπάσει το 2,6% των προτιμήσεων. Άλλωστε, το ποσοστό των πολιτών που δήλωναν τον Ιανουάριο ότι έχουν προσδοκίες από τα δύο νέα κόμματα ήταν 41% και στην τωρινή μέτρηση έχει μειωθεί αισθητά, αφού τώρα προσδοκίες έχει μόλις το 23% των ερωτηθέντων.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξητικά είναι τα ποσοστά των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου. Από 27% τον Ιανουάριο, ανέβηκε στο 32,5%. Σημειωτέον, επίσης, ότι στη σφυγμομέτρηση έχει συμπεριληφθεί η αποτίμηση των αποτελεσμάτων των δύο Συνόδων Κορυφής (11 και 25 Μαρτίου), αλλά και η συκοφαντική επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλο. Το δείγμα της μέτρησης ξεπέρασε τους 2.500 ερωτηθέντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου