Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Μπούνγκα μπούνγκα στο δικαστήριο

του Giacomo Cardelli,από CartoonMovement
της Κάκης Μπαλή
από την Αυγή

Άρχισε χθες στο Μιλάνο η δίκη της χρονιάς, μια δίκη που μπορεί να μην τελειώσει ποτέ ή να φέρει το τέλος του χαλκέντερου Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Μέσα στον ορυμαγδό των συγκλονιστικών εξελίξεων στον πλανήτη -εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο, πόλεμος στη Λιβύη και την Ακτή Ελεφαντοστού, πυρηνικός όλεθρος στην Ιαπωνία, κρίση στην Ευρωζώνη, για να αναφέρουμε μόνο αυτές που γίνονται πρωτοσέλιδες στον διεθνή Τύπο- οι προβολείς της δημοσιότητας στρέφονται από σήμερα σε μια σε πρώτη ανάγνωση πικάντικη υπόθεση, που υπό κανονικές συνθήκες θα είχε οδηγήσει στην αποκαθήλωση του Καβαλιέρε. Το σκηνικό είναι μοναδικό: ένας γηραιός ερωτύλος πρωθυπουργός κατηγορείται για σεξ με ανήλικη πόρνη και κατάχρηση εξουσίας.

Το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου του είναι μια παγκοσμίως πλέον γνωστή πεταλουδίτσα, ονόματι Ρούμπι, το θέατρο του εγκλήματος ήταν η βίλα του και τα πάρτι μπούνγκα- μπούνγκα, μάρτυρες στο δικαστήριο έχουν κληθεί μεταξύ άλλων δύο σούπερ σταρ, ο Τζορτζ Κλούνεϊ, του Χόλιγουντ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, της μπάλας. 

Εάν κατηγορούμενος δεν ήταν ο Μπερλουσκόνι αλλά κάποιος διάσημος μη πολιτικός, η υπόθεση θα ήταν κομμένη και ραμμένη για να γεμίζει επί μήνες τις σκανδαλοθηρικές φυλλάδες. Τώρα, όμως, είναι κάτι παραπάνω. Είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης για τον πρωθυπουργό της Ιταλίας –δημοκρατικά εκλεγμένο, για να μην ξεχνιόμαστε- ο οποίος δίνει με κάθε όπλο τη μάχη να μη γίνει αυτή η δίκη. Είτε προσπαθώντας να πείσει για την αναρμοδιότητα του δικαστηρίου, είτε υποσκάπτοντας συστηματικά μέσω των μέσων ενημέρωσης που ελέγχει την αξιοπιστία της δικαιοσύνης συνολικά, είτε λαδώνοντας το ληξιαρχείο στο Μαρόκο, ώστε να αλλάξει την ημερομηνία γέννησης της Ρούμπι. Γι αυτό το τελευταίο πράγματι έγινε μια απόπειρα, πλην όμως δεν αποδεικνύεται ότι ήταν με εντολή Μπερλουσκόνι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπερλουσκόνι έρχεται αντιμέτωπος με την ιταλική δικαιοσύνη- κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, για σχέσεις με τη Μαφία, για οικονομικά αδικήματα πάσης φύσεως, για ψευδορκία, για δωροδοκία. Ούτε είναι η πρώτη φορά που πρωταγωνιστεί σε σκάνδαλα με νεαρές υπάρξεις. Ωστόσο, πάντοτε μέχρι τώρα τη γλύτωνε, είτε χάρη στη βουλευτική ασυλία του, είτε επειδή άλλαζε τους νόμους, είτε επειδή κατάφερνε να καθυστερήσει η δίκη μέχρι να παραγραφεί το αδίκημα, είτε επειδή οι αποδείξεις εναντίον του εξαφανίζονταν ως δια μαγείας. Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και τώρα. Το ερώτημα είναι πόσο ακόμη θα ανέχονται οι Ιταλοί τον άνθρωπο που επιμένουν να ψηφίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου