Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Νέα περίοδος δυνατοτήτων για την αριστερά και τον λαό

από την Αυγή

Σε νέα φάση εισέρχονται οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, με μοχλό τη χρεωκοπία του Μνημονίου και σε συνάρτηση με τις αρνητικές ευρωπαϊκές εξελίξεις. Για πρώτη φορά από τις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου, δημοσκοπήσεις καταγράφουν νέα εκτίναξη της δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, με ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. να εισπράττουν τα επίχειρα της πολύχρονης, αδιέξοδης μονοκομματικής τους διαχείρισης.

Ο εκτροχιασμός των οικονομικών μεγεθών εκθέτει την κυβέρνηση, καθώς όλες οι προβλέψεις διαψεύδονται η μία μετά την άλλη, με πιο χαρακτηριστική την υπέρβαση του προϋπολογισμού και το απροσδόκητο διψήφιο έλλειμμα.

Άναυδη η κυβέρνηση παρακολουθεί τις οικονομικές εξελίξεις να έχουν ξεφύγει. Μόλις προχθές ανήγγειλε ότι στο τέλος του έτους θα υπάρξει ανάκαμψη και χθες η τρόικα της τράβηξε το αυτί. Ανάμεσα στις δεσμεύσεις της για νέα μέτρα και τις κοινωνικές ανάγκες που σφαγιάζονται, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα και προβλήματα συντονισμού, ακόμη και συνοχής, που επιδεινώνουν την εικόνα της.

Κι όλα αυτά ενώ διαψεύδονται οι ευσεβείς πόθοι ότι από τον θρυμματισμό των πολιτικών κομμάτων μπορεί να προκύψει το συναινετικό μνημονιακό μπλοκ εξουσίας. Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται η κατακόρυφη πτώση των προσδοκιών που είχαν δημιουργήσει τα νεοεμφανιζόμενα κόμματα, τα οποία με τη βραχύβια πολιτική παρουσία τους φαίνεται να μην μπορούν να διαδραματίσουν αξιόπιστο και με αντοχή ρόλο.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η χθεσινή παράσταση διαλόγου του πρωθυπουργού στο συνέδριο της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν παράγει ουσιαστικά πολιτικά αποτελέσματα, μοιάζει ως κίνηση επικοινωνιακής σκοπιμότητας, διότι, ανεξάρτητα από τις επιδιώξεις, αδυνατεί να προωθήσει τον ανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη και επιμένει στον παραγκωνισμό των λαϊκών αιτημάτων.

Διανύουμε μεταβατική περίοδο, αναμφίβολα με έκδηλες αντιφατικές τάσεις, που η έκβασή της όμως θα καθοριστεί ανάλογα με την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επανακάμπτει, με δημοκρατική - αγωνιστική φυσιογνωμία και εναλλακτικές προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης.

Η πολιτική αντεπίθεση, με τις συγκεντρώσεις πανελλαδικά, αρχής γενομένης σήμερα στο Σπόρτινγκ, αναδεικνύει μια νέα περίοδο δυνατοτήτων για την αριστερά και τον λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου