από antistachef |
Πέσαμε έξω και φέτος, μας λένε οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ετοιμάζουν νέα μέτρα. Δεν θα μπουν νέοι φόροι, αλλά θα προχωρήσουν η συρρίκνωση και οι απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η βερσιόν αυτή, μάλιστα, επενδύεται με... φιλολαϊκή ρητορική: δεν θα πληρώσουν όλοι με αύξηση των ήδη βαρέων φορολογικών βαρών, θα πληρώσουν μόνον όσοι πληρώνονται από το Δημόσιο, χάνοντας τη δουλειά τους!
Πρόκειται για τη γνωστή συνταγή "διαίρει και βασίλευε". Δεν πιάνει όμως τώρα, γιατί όλοι οι πολίτες γνωρίζουν πως όταν αρχίσει η επίθεση εναντίον μιας ομάδας εργαζομένων, έρχεται και η σειρά των άλλων.
Η ομολογία Παπακωνσταντίνου ότι δεν πιάνονται οι στόχοι του Μνημονίου επιβεβαιώνει την κυβερνητική ανικανότητα για πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά, κυρίως, την αδιέξοδη συνταγή του Μνημονίου, που οδηγεί στην ύφεση και την κατάρρευση των δημόσιων οικονομικών. Αντί, όμως, η κυβέρνηση να αναζητεί άλλους δρόμους έξω από το Μνημόνιο, επιμένει στον χρεωκοπημένο μονόδρομο. Αντιδρούν όμως ακόμη και υπουργοί. Χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, ζήτησε να γίνει τώρα "πολιτική διαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου".
Ο πρωθυπουργός είναι έκθετος. Επιμένει σε μια πολιτική χωρίς να διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση. Αλλάζει το νόημα των εκλογών από Κυριακή σε Κυριακή. Και διαμηνύει στις αγορές ότι θα κέρδιζε τις εκλογές αν γίνονταν τώρα. Πρόκειται για ιδιότυπη συνέχιση της προεκλογικής περιόδου. Πρόκειται για τον "τρίτο γύρο", που θα σφραγιστεί από την αναμέτρηση ανάμεσα στις αντικοινωνικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής και τις κοινωνικές αντιδράσεις.
Θ' αντέξει η κυβέρνηση το κύμα κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκαλέσουν οι δεκάδες χιλιάδες απολύσεις από το Δημόσιο, εξέλιξη που δεν διέψευσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;
Πιστεύει ο πρωθυπουργός ότι "θα διαπραγματευτεί" με την τρόικα από ισχυρότερη θέση αν εμφανιστεί ότι έχει κερδίσει τις περιφερειακές εκλογές με το σύνθημα υπέρ του Μνημονίου; Αρνήθηκε να διαπραγματευτεί τον Απρίλιο. Γιατί θα το κάνει τώρα; Όταν μάλιστα έχει δρομολογήσει μια πορεία ταύτισης του πολιτικού μέλλοντός του με το Μνημόνιο;
Η χώρα σύρεται σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας, ενώ η πολιτική αστάθεια έχει προβάλει ήδη. Οι πρόωρες εκλογές παραμένουν ως ενδεχόμενο, με ισχυρότερο σενάριο να επιχειρηθεί μεσοπρόθεσμα η συγκρότηση κυβερνητικών σχημάτων γύρω από το Μνημόνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου