Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Κυριαρχία του ΚΚΕ στην Αριστερά

(πηγή)
του Γιώργου Δελαστίκ
από το Έθνος

Ανακατατάξεις δεν έφεραν βεβαίως τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στους κόλπους της Αριστεράς. Η ηγεμονική εκλογική θέση του ΚΚΕ ήταν αδιαφιλονίκητη και πριν από τις εκλογές αυτές, οι οποίες όμως οδήγησαν σε σοβαρές αλλαγές στον εσωτερικό συσχετισμό δυνάμεων των αριστερών κομμάτων, οργανώσεων και κινήσεων.

Πριν επισημάνουμε όμως αυτές τις αλλαγές, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε το ισχυρό ρεύμα προς τα αριστερά που αναδύθηκε μέσα από τις κάλπες. Το συνολικό ποσοστό των συνδυασμών της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) προσέγγισε πανελλαδικά το 20%! Δεκαετίες ολόκληρες είχε να δει η Αριστερά τέτοιο ποσοστό, το οποίο μάλιστα στην Αττική έφτασε στο 25%!


Δεν ξεχνούμε φυσικά ότι οι εκλογές ήταν περιφερειακές, άρα καινοφανείς και επομένως στερούμενες δυνατοτήτων σύγκρισης, αλλά κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει και το γεγονός ότι η ψήφος ειδικά στις περιφέρειες ήταν σχεδόν αποκλειστικά πολιτική, ανεξάρτητη από το πρόσωπο του υποψηφίου. Κόμματα, όχι πρόσωπα, ψήφισαν στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι πολίτες, ιδίως από τη στιγμή που κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσέδωσαν στις εκλογές τον χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ολες οι συνιστώσες της Αριστεράς σημείωσαν αύξηση των ποσοστών τους σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2009, δεν είχαν όμως όλα τα αριστερά κόμματα πολιτικά οφέλη.

Πανθομολογούμενος θριαμβευτής είναι βεβαίως το ΚΚΕ. Oχι μόνο αύξησε το ποσοστό του από 7,5% στις βουλευτικές σε περίπου 11% την περασμένη Κυριακή, βοηθούσης φυσικά και της αποχής, αλλά αύξησε και τον απόλυτο αριθμό των ψήφων του κατά περίπου 60.000, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ έχανε πάνω από ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους και η ΝΔ έχανε επίσης περισσότερες από μισό εκατομμύριο ψήφους! Εστω και σε περιφερειακές εκλογές, το ΚΚΕ έφτασε στο απόγειο των ψήφων που είχε πάρει στις βουλευτικές εκλογές του 1981 (10,93%).

Οσο και αν ακούγεται παράδοξο, αύξηση ψήφων σημείωσε και ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως κατέβηκε τριχοτομημένος στις εκλογές: ένα ψηφοδέλτιο του ΣΥΝ με τον Αλέξη Μητρόπουλο, άλλο ψηφοδέλτιο υποστηριζόμενο από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέκο Αλαβάνο και ένα τρίτο από την κίνηση του Φώτη Κουβέλη με υποψήφιο τον Γρηγόρη Ψαριανό.

Ακόμη και αν δεν προσμετρηθεί στην Αριστερά το ποσοστό του Γρ. Ψαριανού που είναι πολιτικά προσανατολισμένος στη στήριξη της κυβέρνησης, το συνολικό 8,4% που πήραν στην Αττική ο Α. Μητρόπουλος και ο Α. Αλαβάνος (6,23% ο πρώτος και 2,16% ο δεύτερος) υπερβαίνει τις περσινές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό όμως δεν αποτρέπει την εμφανή πολιτική ήττα και των τριών συνιστωσών που προήλθαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΝ είχαν επενδύσει πάρα πολλά στην υποψηφιότητα Μητρόπουλου. Το 6,23% δεν έχει καμιά σχέση με τις προσδοκίες τους.

Ηλπιζαν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό, η προώθηση όμως της υποψηφιότητας Δημαρά ακύρωσε την επιρροή του Α. Μητρόπουλου στους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους.

Το σοβαρότερο είναι ότι αυτή η εκλογική αποτυχία ακυρώνει πιθανότατα και το πολιτικό εγχείρημα της σύγκλισης ενός κόμματος της Αριστεράς με ένα αριστερό τμήμα της βάσης του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας έτσι κρίση στρατηγικής στον ΣΥΝ και την ηγεσία του. Πρέπει να αναμένονται εξελίξεις σε αυτό το επίπεδο.

Τα εκλογικά αποτελέσματα συνιστούν σοβαρή ήττα για τον Αλέκο Αλαβάνο και το ριζοσπαστικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που τον στήριζε, αλλά και για τη Δημοκρατική Αριστερά, το νέο κόμμα του Φώτη Κουβέλη, το οποίο σαφώς θα μείνει εκτός κοινοβουλίου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές όποτε και αν γίνουν αυτές, αν παρουσιαστεί αυτόνομο.

Με το ΚΚΕ σαφώς ενισχυμένο και τον χώρο του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ σε πλήρη σύγχυση και αναστάτωση, είναι αυτονόητο ότι η πολιτική ηγεμονία του ΚΚΕ στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς εδραιώνεται περισσότερο μετά τις εκλογές. Εκλογές που για την Αριστερά σημαδεύτηκαν και από το εντυπωσιακό εκλογικό αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στο αριστερό άκρο της Αριστεράς.

ΕΚΠΛΗΞΗ
Το φαινόμενο ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Ουδέποτε η ριζοσπαστική, εξωκοινοβουλευτική Αριστερά είχε πάρει σε εκλογές πανελλαδικό ποσοστό περίπου 2%, όπως την Κυριακή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία μάλιστα στην Αττική πήρε 2,3%. Το εντυπωσιακό είναι ότι συγκεντρώνοντας 100.000 ψήφους, δηλαδή 75.000 περισσότερες από όσες είχε πάρει πέρυσι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σημείωσε τη... μεγαλύτερη αύξηση του απόλυτου αριθμού ψήφων από όλα τα κόμματα! Και στις 11 περιφέρειες που κατέβασε υποψηφίους, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συγκέντρωσε ποσοστά από 1,43% το κατώτερο στη Δ. Μακεδονία έως 2,63% στην Ηπειρο και 2,28% στη Δ. Ελλάδα, τα οποία υποδηλώνουν την εμφάνιση με αξιώσεις παγίωσης ενός νέου, ριζοσπαστικού πόλου στο νεφέλωμα της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου