Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Στην Καισαριανή δεν ξέχασαν...

Η Καισαριανή στα τέλη του 1922 (πηγή: ταξιδεύοντας)

Στην πόλη των προσφύγων, την Καισαριανή, οι μνήμες των δύσκολων καιρών και η αίσθηση της κοινότητας φαίνεται πως είναι ακόμα ζωντανές. Διαβάζω από την ΑΥΓΗ την ωραία είδηση της ημέρας:

Σειρά μέτρων για την ανακούφιση του λαού της Καισαριανής από την οικονομική κρίση λαμβάνει ο δήμος Καισαριανής. Μεταξύ άλλων, δημιουργεί αθλητικές ακαδημίες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης για παιδιά, όπου οι υπηρεσίες θα παρέχονται εντελώς δωρεάν, μειώνει 20% το εισιτήριο στον κινηματογράφο "Αιολία" και παρέχει δωρεάν είσοδο στις παιδικές ταινίες, διοργανώνει δωρεάν μουσικές βραδιές στην πόλη, παρέχει δωρεάν καφέ στους συνταξιούχους κάθε πρωί Δευτέρα με Παρασκευή στα Ξύλινα, ενώ προγραμματίζει συγκράτηση ή και μείωση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Καισαριανή, 1950 (πηγή: santeos)

"Ολοένα και περισσότερο κατατείνουμε σε έναν άκρατο οικονομισμό, ο οποίος αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στο σύστημα συναλλαγών και ελάχιστη στις θεμελιώδεις ανάγκες των ανθρώπων. Αυτό ακριβώς είναι ο καπιταλισμός" αναφέρει σε μήνυμά του ο δήμαρχος Καισαριανής Σπ. Τζόκας. "Στις μέρες μας, όμως, το κακό παράγινε. Τώρα επιχειρείται η μετατροπή της κοινωνίας σε ανθρώπινη χωματερή" σημειώνει.

"Η Ελλάδα γίνεται το πειραματόζωο του παγκόσμιου νεοφιλελευθερισμού" υπογραμμίζει ο Σπ. Τζόκας. "Η αντίστασή μας στο ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζουν πρέπει να είναι διαρκής" συνεχίζει. Ο δήμαρχος Καισαριανής τονίζει, τέλος: "Οι δυνατότητές μας είναι δυστυχώς μικρές, αλλά πιστεύουμε ότι οι ενέργειές μας και τα μέτρα που θα λάβουμε, πέραν της πρακτικής αξίας τους, έχουν και συμβολική αξία έμπρακτης παρέμβασης μιας λαϊκής εξουσίας, όπως εμείς αντιλαμβανόμαστε την Τ.Α, στα προβλήματα του δοκιμαζόμενου λαού. Κυρίως, όμως, στοχεύουν στην τόνωση του ηθικού και της αγωνιστικότητάς μας, στοιχείων, εξάλλου, που χαρακτηρίζουν την πόλη μας. Αναδεικνύουν την έννοια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συντροφικότητας".

Για να μείνει όρθια η κοινωνία, που λέγαμε... Εύγε!



Το βιντεάκι είναι από το όμορφο λαϊκό μαγαζί της Καισαριανής, την "Μαγιοπούλα". Γνωστό ως στέκι του Βαγγέλη Κορακάκη, αλλά βίντεο με τον Βαγγέλη στη Μαγιοπούλα δεν βρήκα. Εδώ  ο Στέλιος Γαλανός τραγουδάει το "Αφού μιλάς για χωρισμό" των Σταύρου Ξαρχάκου,  Λευτέρη Παπαδόπουλου  με τον γιό του Βαγγέλη στο μπουζούκι (το βίντεο είναι από mediasaturn123456)


Ο Ζαχαρίας Καρούνης κι η Μαριώ σε πρόβα στη Μαγιοπούλα, τον Οκτώβρη του 2009. Το υπέροχο τραγούδι "Μάνα δεν φυτέψαμε" είναι των Μάνου Λοΐζου, Λευτέρη Παπαδόπουλου (το βίντεο είναι από mediasaturn123456)

3 σχόλια:

  1. ...και κάτι αισιόδοξο! μακάρι να βλέπαμε συχνότερα τέτοιες προσπάθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΑΛΤΕΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟ ΗΡΙΔΑΝΟΥ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΚ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ........ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ΕΦΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΜΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή