Κυριακή, 2 Μαΐου 2010

Οι ξένοι λένε πατέρα...


Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, «το ΔΝΤ ετοιμάζεται να παραμείνει δέκα χρόνια στην Ελλάδα μέχρι να υλοποιηθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να αποδώσουν τους καρπούς τους».
(...)
Ως εισπρακτικός μηχανισμός δεν μπορεί να πάρει πίσω τα δάνεια ύψους 296 δισ. ευρώ μέσα σε μία τριετία, ούτε φυσικά να εξασφαλίσει την επιστροφή των 120-140 δισ. που θα συμφωνηθούν αύριο. Βέβαια δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα τα πάρει αυτά τα ποσά, όσο καιρό και να παραμείνει. Αλλά θα πάρει όσα μπορεί, θα αφαιμάξει την χώρα μέχρι του σημείου που να πέσει σε κώμα και μετά θα αποχωρήσει αφού βεβαιωθεί ότι δεν μπορεί να πάρει τίποτα άλλο.
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Στο μεταξύ σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης εννέα ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε πως προχωρά η Moody's Investors Service, επικαλούμενη τη μειωμένη χρηματοοικονομική τους ισχύ και τις περαιτέρω πιέσεις που αναμένεται να δεχθούν εξαιτίας των δυσμενών οικονομικών συνθηκών στη χώρα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις τράπεζες: Εθνική Τράπεζα, Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Emporiki Bank, ATEbank, Geniki, Marfin Egnatia και Attica Bank.

Στην ανακοίνωσή του, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι οι υποβαθμίσεις αφορούν στην αξιολόγηση της χρηματοοικονομικής ισχύος (BFSR) καθώς και στις αξιολογήσεις των καταθέσεων και χορηγήσεων των εν λόγω πιστωτικών ιδρυμάτων.
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


"Μάλλον κανείς δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα"

"Ίσως δεν υπάρχει κανείς πλέον που να μπορεί να σώσει την Ελλάδα" γράφει σε έκθεσή της η αμερικανική εταιρεία γεωπολιτικών αναλύσεων Stratfor, βασιζόμενη στο ότι η ύφεση στην οποία έχει εισέλθει η χώρα θα χειροτερεύει διαρκούντος του χρόνου.

"Ο πραγματικός κίνδυνος για την Ελλάδα αλλά και για πολλές ευρωπαϊκές χώρες έγκειται στο γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας αδυνατεί να βοηθήσει τον δημόσιο που καταρρέει", τονίζει η έκθεσή η οποία περιγράφει μια καταστροφική προοπτική για τη χώρα αλλά και τον ευρωπαϊκό Νότο, προβλέποντας τον πιθανό θάνατο των ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ εκτιμάται ότι η κρίση θα επεκταθεί στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία!"

Επίσης η Stratfor αναφέρει ότι "Οι καταθέτες ήδη πιέζουν αφόρητα τις ελληνικές τράπεζες, καθώς μεταφέρουν τις καταθέσεις τους εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και η απόσυρση αυτών των κονδυλίων καθιστά αυτές τις τράπεζες πιο εξαρτημένες από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, καθώς η αξία των ελληνικών ομολόγων υποχωρεί, περιορίζεται και η δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να χρησιμοποιούν τα ομόλογα για να λαμβάνουν δάνεια από την ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να παρατηρείται περαιτέρω συμπίεση της δυνατότητας άντλησης κεφαλαίων.

Η δραματική μείωση των καταθέσεων σε συνδυασμό με τη μείωση της αξίας των ομολόγων -και κατ’ επέκταση η έλλειψη κεφαλαίων- μπορεί να θάψει τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, εξέλιξη που μπορεί να επεκταθεί και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης που παρατηρείται και σε αυτές". (όλα αυτά τα... καλά νέα από defencenet.gr)

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Τα έμαθες τα νέα πατέρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου