Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Αποσταθεροποίηση του δικομματισμού, αριστερές νίκες

(πηγή)
από Αριστερό Βήμα
 
Σε διαμετρική αντίθεση με τις συντεταγμένες προσπάθειες των εκδοτών να καλλιεργήσουν εντυπώσεις "νίκης" του ΠΑΣΟΚ, ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών επιβεβαίωσε την αποσταθεροποίηση του δικομματισμού και το παλλιροϊκό κύμα λαϊκής οργής εναντίον της πολιτικής του μνημονίου, στοιχεία που είχαν αναδειχθεί στον πολιτικά αποφασιστικό, πρώτο γύρο της αναμέτρησης.

Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ έσωσε τις εντυπώσεις κερδίζοντας οκτώ από τις 13 περιφέρειες και επικρατώντας για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια στους Δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, η ουσιαστική σημασία αυτών των "επιτυχιών" είναι ελάχιστη, καθώς το καθοριστικό πολιτικό μήνυμα βρίσκεται στα τεράστια ποσοστά της αποχής, των άκυρων και των λευκών. Στην Αττική, η αποχή ήταν 58% και τα άκυρα-λευκά 16%, πράγμα που σημαίνει ότι ο Σγουρός εξελέγη από το 17% των ψηφοφόρων. Στο Δήμο της Αθήνας η αποχή έφτασε το αστρονομικό 66% (άκυρα- λευκά 11%), με άλλα λόγια ο Καμίνης εξελέγη από το 16% των ψηφοφόρων, ενώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης η αποχή ήταν 64% και τα άκυρα- λευκά 9%.

Σε γενικές γραμμές, η αύξηση της αποχής και των άκυρων- λευκών ανάμεσα στους δύο γύρους ήταν ανάλογη της δύναμης που κατέγραψαν ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ στον πρώτο γύρο, με εξαίρεση το Δήμο της Αθήνας. Η καταψήφιση των εν ενεργεία δημάρχων και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, πέραν των τοπικών ιδιομορφιών, υποδηλώνει και το γεγονός ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν πλέον τους μεγάλους δήμους όχι ως "αυτοδιοίκηση", αλλά ως τοπικό κράτος και επιμερίζουν ανάλογα την οργή τους.

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι επιτυχίες των μαχόμενων, αριστερών υποψηφίων που έδωσαν τη μάχη του δεύτερου γύρου και κατάφεραν να εκλεγούν δήμαρχοι: Του Χ. Κορτζίδη στο Ελληνικό- Αργυρούπολη με το συντριπτικό 61%, του Η. Γκότση στη Ν. Ιωνία με 55% και του Θ. Κοτσαμπά (Λαϊκή Συσπείρωση) στην Πετρούπολη, επίσης με 55%.

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου ανέτρεψαν την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να καρπωθεί την αντιμνημονιακή ψήφο. Στο σύνολό τους, τα αποτελέσματα των δύο γύρων συνιστούν σημαντική αποσταθεροποίηση του δικομματισμού και δρομολογούν εξελίξεις και στους δύο πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος (κόμμα Μπακογιάννη, διεργασίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και τις κεντροαριστερές εφεδρείες του). Είναι εντελώς απίθανο αυτή η κυβέρνηση και αυτό το πολιτικό σύστημα να αντέξουν για πολύ ακόμη τα σοκ των κοινωνικών συγκρούσεων που εγγράφονται στην ημερήσια διάταξη. Πρόωρες βουλευτικές εκλογές εν θερμώ, μέσα σε λίγους μήνες δεν πρέπει να αποκλείονται.

Οι μαχόμενες, αριστερές δυνάμεις βγαίνουν από τη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών με ανεβασμένες δυνατότητες και ευθύνες. Από αύριο κιόλας αρχίζει μια νέα, ιδιαίτερα θερμή και κρίσιμη περίοδος ταξικών αγώνων, με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού και την επίσκεψη της τρόικας, σε ένα φόντο γενίκευσης της κρίσης στην Ευρώπη (με πρώτο αδύνατο κρίκο την Ιρλανδία) και πρόδρομων φαινομένων "ευρωπαϊκού Μάη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου