Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Γκλομπ και γραφίδες στην υπηρεσία της "νέας εποχής"

σκίτσο Γιάννη Ιωάννου (δημοσιεύθηκε στο Έθνος)
 Ξυλοδαρμοί με μήνυμα: Καθίστε φρόνιμα, να είστε υπάκουοι
της Δάφνης Σφέτσα
από την  
Κυριακάτικη Αυγή

Τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας την περασμένη εβδομάδα, που δεν οδήγησαν μόνο τον γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΝ Νάσο Ηλιόπουλο αλλά δεκάδες φοιτητές και νέους ανθρώπους στο νοσοκομείο, δεν είναι ούτε μεμονωμένα περιστατικά ούτε βγαλμένα από τις μαύρες εποχές του παρελθόντος. Είναι εικόνες που προοιωνίζονται το μέλλον. Στη νέα εποχή στην οποία έχουμε για τα καλά πια εισέλθει, το δόγμα που συνοδεύει την κατεδάφιση των δικαιωμάτων στην εργασία και στον δημόσιο χώρο περιγράφεται μάλλον απλοϊκά: “Σηκώνει κεφάλι, σπάει κεφάλι”. Διότι η Δημοκρατία μπορεί να είναι το σύνθημα που “όλους μάς ενώνει” και η επίκλησή της να έχει τη μορφή καθημερινής λιτανείας, το περιεχόμενό της όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένο: Είναι μια δημοκρατία για όσους συμφωνούν με την άποψη των (οικονομικά) ισχυρών, μια δημοκρατία ανάλογη της μόνης ελευθερίας που αναγνωρίζει η εποχή μας: της ελευθερίας των αγορών.

Δεν είναι μόνο η επίθεση της αστυνομίας στην πορεία της 6ης Δεκέμβρη και η ωμή βία σε νεαρούς φοιτητές και φοιτήτριες. Η εν ψυχρώ εισβολή στο μπλοκ της Νεολαίας ΣΥΝ, που συνοδεύτηκε από χημικά στα πρόσωπα μελών της οργάνωσης και ξύλο. Τα συνθήματα των ΜΑΤατζήδων ότι “θα έχουμε κι άλλον 15χρονο νεκρό” έξω από τα γραφεία της Νεολαίας. Δεν είναι μόνο οι συλλήψεις στο σωρό, η πρωτοφανής επίθεση των ΜΑΤ στους συγκεντρωμένους για συμπαράσταση στους άδικα συλληφθέντες την επόμενη μέρα στα Δικαστήρια ή η απουσία μιας κάποιας παρέμβασης από την πολιτική ηγεσία.

Είναι το μήνυμα “καθίστε φρόνιμα” το οποίο εκπέμπουν σε μια συγκυρία που η επίθεση σε όλα τα μέτωπα είναι σαρωτική. Είναι το μήνυμα ότι η απελπισία σας δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αντίσταση. Ένα μήνυμα που στέλνουν πρώτα απ' όλα στα δυναμικά κομμάτια της κοινωνίας, προνομιακά στους φοιτητές και στην αριστερά. Μηνύματα με πολλούς, ετερόκλητους αποστολείς.

Στη ραδιοφωνική του εκπομπή, ο “ανατρεπτικός” Τζίμης Πανούσης η μόνη κουβέντα που βρήκε να πει για την επίθεση στον Νάσο ήταν ότι πολύς ντόρος γίνεται για ένα κομματόσκυλο που έσπρωξε λίγο η αστυνομία, αφού αυτά τα πράγματα συμβαίνουν καθημερινά. Θα μπορούσε η απάντηση να είναι το σύνθημα στον τοίχο του Πολυτεχνείου “Εσύ πόσα λεφτά παίρνεις για να κάνεις επανάσταση”, αλλά δεν θα ήταν επαρκής.

Ο Πάσχος Μανδραβέλης στην “Καθημερινή” της περασμένης Τρίτης έγραφε στο κείμενό του με τίτλο “Παιχνίδια Επανάστασης” ότι ομάδες της παράφρονος αριστεράς που σκυλεύουν τη μνήμη του Αλέξανδρου καίγοντας και καταστρέφοντας στο όνομά του πρέπει να απομονωθούν πρώτα πολιτικά. Η μόνη βέβαια “παράφρων” ομάδα που κατονόμασε ήταν η Νεολαία ΣΥΝ και ο μόνος αρχηγός ο Αλέξης Τσίπρας.

Κανείς βέβαια δεν βρέθηκε να εξοργιστεί και να καλέσει να απομονωθεί η συμπεριφορά των ΜΑΤ στα Δικαστήρια. Η κατάχρηση εξουσίας, η ακύρωση της αρχής περί δημοσίας δίκης -απέκλεισαν τις εισόδους, εκκένωσαν τα Δικαστήρια-, η χλεύη σε δικηγόρους, η προκλητική άρνηση του επικεφαλής της διμοιρίας να δώσει τα στοιχεία του στη βουλευτή Ηρώ Διώτη, αισθανόμενος ανώτερος από την εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου είναι μάλλον πτυχές Δημοκρατίας που δεν μας ενδιαφέρουν στη νέα εποχή.

Ωστόσο με τη Δημοκρατία δεν είναι να παίζει κανείς παιχνίδια. Δεν είναι αγαθό πολυτελείας ούτε σαλάμι που κόβεται κομμάτια. Γιατί, στο τέλος μπορεί να μην υπάρχει πλέον κανείς να μιλήσει, "όταν έρθουν και για 'μας".


ΥΓ. Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόταν η στάση των γιατρών και συγκεκριμένα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, η στάση πολλών πανεπιστημιακών και της Συγκλήτου του Παντείου Πανεπιστημίου που μίλησαν και κάλεσαν την κυβέρνηση να σπάσει τη σιωπή της, να δράσει. Η αλληλεγγύη που επέδειξαν οι οργανώσεις της αριστεράς (πλην φυσικά ΚΚΕ) με δημόσιες ανακοινώσεις και επισκέψεις στο νοσοκομείο είναι αποτέλεσμα των σχέσεων που, παρά τις διαφορές και τους τσακωμούς, έχουν καλλιεργηθεί μέσα από τους κοινούς αγώνες.



.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.



- Καλή μου Δάφνη Σφέτσα...  Την τελευταία σου φράση να την στείλεις στον "Ρ" που τα μόνα επεισόδια που είδε στις "αόρατες" διαδηλώσεις ήταν... οι επιθέσεις που δέχτηκαν τα ΜΑΤ!!!  Κι αν δεν πιστεύεις το απίστευτο: Σχετικά με ένα ρεπορτάζ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου