Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Σχετικά με ένα ρεπορτάζ

του Νίκου Κιάου

Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, ημέρα της επετείου δύο χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας και κυρίως στην Αθήνα.

Οι εφημερίδες της Τρίτης και τα δελτία ειδήσεων στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα τη Δευτέρα πρόβαλαν τις διαδηλώσεις και τα γεγονότα από τη σκοπιά που βλέπει το κάθε μέσον και κρίνει τι νομίζει ότι θέλει να προβάλει.

Από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ξεχώρισαν τουλάχιστον δύο, του «Ριζοσπάστη» και της «Αυριανής», που δεν ανέφεραν τίποτα, δεν είχαν ούτε μία αράδα από την είδηση. Προφανώς αξιολογήθηκε ότι είχε μικρή έως ελάχιστη σημασία η κινητοποίηση κυρίως των νέων, μαθητών και φοιτητών, πολύ περισσότερο μάλιστα που συνδυάστηκε η οργή για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου με την αντίδραση στα μέτρα της κυβέρνησης για την Παιδεία και το Μνημόνιο.
«Θύμιζε Δεκέμβρη 2008...» άρχιζε το ρεπορτάζ της Αργυρώς Κ. Μώρου στη σελ. 18 της «Ε». Και συνέχιζε πιο κάτω: «Μα, πάνω απ' όλα στην οργή που ξεχείλιζε: και αυτή τη φορά δεν ήταν μόνο για τη δολοφονία του Αλέξη [...] Οσοι αναρωτιούνταν, πέρσι τέτοια μέρα, "πού πήγε η γενιά των εξοργισμένων νεαρών;", χθες πήραν την απάντησή τους. Τα παιδιά -εντός και εκτός εισαγωγικών- ξαναβγήκαν στους δρόμους».
Ξεφυλλίζοντας τον «Ριζοσπάστη» να βρει ο αναγνώστης πού είναι το ρεπορτάζ, πέφτει πρώτα στη σελ. 16, όπου έχει ολοσέλιδη ανάλυση- παρουσίαση υπό τον τίτλο «Επίκαιρες εκτιμήσεις» και υπογραφή «Ι.» και με αφορμή τα δύο χρόνια που πέρασαν «είδαν το φως της δημοσιότητας άρθρα για τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη δολοφονία και τα οποία διάφορα αστικά και οπορτουνιστκά επιτελεία ονόμασαν "εξέγερση"».

Συνεχίζοντας το ψάξιμο φτάνει στη σελ. 28 και βρίσκει (επιτέλους) ένα κείμενο ρεπορτάζ περίπου 300 λέξεων υπό τον τίτλο «Κάποιοι προσπάθησαν να ξαναπαίξουν το γνωστό "κλεφτοπόλεμο" που εντείνει την καταστολή».

Ο αναγνώστης της εφημερίδας, οργάνου της Κ.Ε. του ΚΚΕ, πληροφορείται ότι «έγιναν χτες συγκεντρώσεις, πορείες και εκδηλώσεις», ότι «έγινε συγκέντρωση το μεσημέρι στα Προπύλαια στο οποίο [έτσι γράφει] συμμετείχαν μαθητές, η ΟΛΜΕ και η ΑΔΕΔΥ», ότι «ομάδες κουκουλοφόρων έριξαν πέτρες σε καταστήματα», ότι οι ίδιες ομάδες «έριξαν πέτρες σε αστυνομικές δυνάμεις», ότι «το απόγευμα κάποια σωματεία, φοιτητές, αντιρατσιστικές κινήσεις και οι λεγόμενες αντιεξουσιαστικές κινήσεις έκαναν άλλη συγκέντρωση». Ακόμη το ρεπορτάζ αναφέρει «συμπλοκές διμοιριών των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων», «κλεφτοπόλεμο» μικρών ομάδων με τα ΜΑΤ στα Προπύλαια, «επιθέσεις με πέτρες και μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις στο Σύνταγμα», «συμπλοκές με τα ΜΑΤ αργότερα όταν το συλλαλητήριο διέσχιζε την Πανεπιστημίου».

Ο αναγνώστης θα σημειώσει την «ακρίβεια» στην ώρα των γεγονότων με τις «συμπλοκές» και τις «επιθέσεις» στα ΜΑΤ, όπως 1.20 μ.μ., 1.30 μ.μ., 4.10 μ.μ., 5.30 μ.μ.

Δεν γίνεται καμιά αναφορά, έστω νύξη, για διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις, ούτε στη Θεσσαλονίκη ούτε στο Αγρίνιο ούτε στα Χανιά ούτε στα Τρίκαλα ούτε αλλού. Εν ολίγοις, η εφημερίδα όχι μόνο δεν είδε μαζικές εκδηλώσεις, αλλά «έθαψε», καταχώνιασε μια περιγραφή στην Αθήνα, όπου το μόνο που προβάλλεται είναι οι «επιθέσεις» στις αστυνομικές δυνάμεις, οι «συμπλοκές κουκουλοφόρων με τα ΜΑΤ», «πέτρες κουκουλοφόρων σε καταστήματα», ο «κλεφτοπόλεμος». Και κάπου στο τέλος αναφέρεται ότι «γίνονταν ρίψεις χημικών με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική στα Εξάρχεια και σε όλο το κέντρο της Αθήνας».

Η εξήγηση και η απάντηση στα ερωτήματα γιατί παρουσίασε μ' αυτόν τον τρόπο τις μαζικές διαδηλώσεις, γιατί δεν είχε τίποτα από τα συνθήματα των χιλιάδων νέων, μαθητών και φοιτητών, από τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου, «που πορεύονταν πολιορκούμενος από τα χημικά των ΜΑΤ, που εκτοξεύονταν προς πάσα κατεύθυνση» (Νάντια Γιαννίρη στη σελ. 39 της «Ε»), μπορεί να δοθεί μόνο επειδή δεν οργάνωσε καμιά διαδήλωση και πορεία το ΚΚΕ.

Δεν οργάνωσε, γιατί ίσως δεν μπορούσε να ελέγξει, να καθοδηγήσει, να ποδηγετήσει τις μάζες, γιατί δεν μπορεί να συμμετέχει σε ένα «ξέσπασμα» μαζικό, στην οργή που εκφράζουν και διαδηλώνουν άλλοι όχι ελεγχόμενοι από αυτό.

Στις «επίκαιρες εκτιμήσεις» του κ. «Ι.» μπορούμε να διαβάσουμε καθαρά ότι πριν από δύο χρόνια τις μεγάλες κινητοποιήσεις «διάφορα αστικά και οπορτουνιστικά επιτελεία» τις ονόμασαν «εξέγερση», ενώ ήταν ένα «σχετικά απότομο ξέσπασμα», ότι τα ίδια επιτελεία [με ιδιαίτερη αναφορά στον «ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (που) ξεπέρασε κάθε όριο καιροσκοπισμού και αντικομμουνισμού»] «θέλησαν τότε να στρώσουν το δρόμο, προβάλλοντας ως "εξεγερτικό" το κίνημα της νεολαίας, για να ξεκόψουν τη νεολαία των λαϊκών στρωμάτων από το επαναστατικό εργατικό κίνημα». Γίνεται βεβαίως αναφορά στην «εργατική τάξη με επικεφαλής το Κομμουνιστικό Κόμμα». Και επισημαίνεται ότι «το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, το λαό, με την οργανωμένη πάλη και τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας να διεκδικούν ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους σε αντίθεση με την πολιτική που στοχεύει στα συμφέροντα των μονοπωλίων, με την πολιτική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, συνδέοντας αυτή την πάλη με κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας».

Δεν συνδέθηκαν οι διαδηλώσεις της Δευτέρας με την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, δεν είχαν επικεφαλής δυνάμεις του ΚΚΕ, άρα δεν χρειάζεται να τις μαθαίνει ο λαός. Είναι περιττό και ίσως βλαβερό διότι καραδοκούν οι αστοί, οι οπορτουνιστές οι καιροσκόποι...

Αλλωστε «αλήθεια είναι ό,τι συμφέρει το λαό» είχε πει ο Χαρ. Φλωράκης. Κι αυτό που «συμφέρει» το προσδιορίζει το ίδιο το κόμμα, που είναι επικεφαλής, που καθοδηγεί, που έχει τελικώς την αριστοκρατική αντίληψη και κατέχει τη μοναδική αλήθεια. 

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. 


- Μιλάει για καιροσκοπισμό τον Δεκέμβρη του 2008 ο Ριζοσπάστης; Στο σπίτι του κρεμασμένου... Όσο για τον "αντικομμουνισμό" του ΣΥΡΙΖΑ... ρε συντρόφια εκεί στον Περισσό, ΕΛΕΟΣ!

Παρακάτω οι αόρατες συγκεντρώσεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) για τα κανάλια και -δυστυχώς- για τον Ριζοσπάστη που σε αυτή την πανελλαδική μαζική νεολαιίστικη κινητοποίηση αφιέρωσε 50 λέξεις σε ρεπορτάζ στη σελίδα... 28 υπό τον απίστευτο τίτλο «Κάποιοι προσπάθησαν να ξαναπαίξουν το γνωστό "κλεφτοπόλεμο" που εντείνει την καταστολή», με αναλυτική (και χρονικά!!!) καταγραφή των επεισοδίων  (τα οποία κατά το "ρεπορτάζ" ξεκινάνε πάντα οι κουκουλοφόροι -την επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία με τους δεκάδες τραυματίες δεν την είδε!!!) αλλά τίποτα για τους χιλιάδες μαθητές & φοιτητές που διαδήλωναν, τα συνθήματα, τον παλμό, την μαζικότητα!!! Είδε δηλαδή ο "Ρίζος" ό,τι ακριβώς βλέπουν το Μέγα, ο Σκάι και λοιπά κέντρα παραπληροφόρησης... Εύγε!


 








Κι ένα βίντεο από την επομένη, 7/12, όταν οι "κακοί" διαδηλωτές συναντήθηκαν με την περιφρούρηση του ΠΑΜΕ...




- Οι φωτογραφίες είναι από Αυγή, iskra και Athens indymedia -και με λίγο ψάξιμο βρίσκει κανείς και πολλές ακόμα φωτογραφίες σε πολλές-πολλές ιστοσελίδες από τις διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου