σκίτσο του Πάνου Μαραγκού από το Έθνος |
από το Διαδίχτυ
Στα θρανία της Ανατολικής Γερμανίας η Αγγέλα Μέρκελ διδάχτηκε την θεωρία της Υπεραξίας του Κάρολου Μάρξ. Γνωρίζει λοιπόν καλά ότι τελικώς το κέρδος βγαίνει πρωτίστως και κυρίως από την εργασία. Γι αυτό και επιδιώκει να κάνει όσο το δυνατόν φτηνότερη την εργασία των νότιων Ευρωπαίων προς όφελος των επιχειρήσεων της (ενωμένης) πλέον Γερμανίας.
"Η ανταγωνιστικότητα και όχι το χρέος είναι το πρόβλημα της Ελλάδας (και των χωρών που χρωστούν)” δήλωναν πριν από λίγες μέρες οι οικονομικοί σύμβουλοι της κας Μέρκελ, ζητώντας μέτρα υπέρ της ανταγωνιστικότητας. Δυστυχώς ο Κάρολος Μάρξ επιβεβαιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο. Το κέρδος βγαίνει από την υπεραξία της εργασίας, το κεφάλαιο ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός εκεί που τα μεροκάματα είναι φτηνότερα. Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν, Βραζιλία, Βιετνάμ, Νότιο Αφρική. Και στην καθ ημάς περιοχή Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία, Κροατία, ακόμα και Κόσσοβο.
Ο συντελεστής «υποδομή, μηχανήματα, τεχνολογία, καινοτομία», έχει μικρή σημασία. Ολα αυτά ταξιδεύουν με το κεφάλαιο (επένδυση), παρέχονται απλόχερα στους χθεσινούς εχθρούς (ρώσους, καζάκους, κινέζους βιετναμέζους κα) εκεί όπου υπάρχει ΦΤΗΝΟ μεροκάματο. Το 95% της τεχνολογίας των αμερικανών το έχουν και οι κινέζοι, επενδύεται άνετα στην Ινδία ή στην Βραζιλία χωρίς περιορισμούς.
Το χρηματιστηριακό κεφάλαιο δημιούργησε τα τελευταία 30 χρόνια απίστευτες υπεραξίες από την κίνηση (επένδυση) του, δημιουργώντας όμως μια ατέλειωτη φούσκα. Από την ώρα που η φούσκα έσκασε, βρεθήκαμε μέσα στην τρικυμία της μεγάλης κρίσης. Μιας κρίσης συνολικής. Οι μάσκες έπεσαν οι ψευδαισθήσεις τελείωσαν, ο Σόρος (τι σύμπτωση και αυτός από την Ουγγαρία) έγινε και πάλι σοσιαλιστής. Την νύφη (κρίση) θα την πληρώσουν οι φτηνά αμειβόμενα εργαζόμενοι. Η φτηνή εργασία θα αποδώσει το μεγάλο ποσοστό κέρδους, αυτή δημιουργεί μεγαλύτερη υπεραξία, ίσως μεγαλύτερη και από αυτή που παρείχαν οι φούσκες.
Η Γερμανία καταριέται τους τεμπέληδες έλληνες, τους ανεπρόκοπους νότιους (ή και βόρειους) που απέτυχαν να γίνουν νοικοκυραίοι. Τους ζητά να γίνουν ανταγωνιστικοί, δηλαδή να δουλέψουν φτηνά. Την τεχνολογία θα την αγοράσουν από τους γερμανούς ή θα την επενδύσουν οι γερμανοί στα Βαλκάνια, στην Ελλάδα, ξανά στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, αρκεί αυτοί να δουλέψουν φτηνότερα. Να ξεχάσουν αυτά που ήξεραν και να μοιάσουν λίγο προς ανατολική Ευρώπη και προς Ασία η Λατινική Αμερική.
Το μάθημα όμως που έμαθε μικρή, η Μέρκελ, δεν τελειώνει στην υπεραξία. Το φτηνό μεροκάματο φέρνει ανέχεια και μετά έκρηξη.
Απλώς παίζουμε όλοι με τον χρόνο. Γιατί τελικά και ο χρόνος (εκτός από την υπεραξία) είναι χρήμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου