Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ζητείται εθνική αξιοπρέπεια..

(πηγή)
του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
από Stop Cartel
 
Ίσως ο ιστορικός του μέλλοντος δείξει κατανόηση για πολλά από τα ατοπήματα στην πολιτική πρακτική του Γιώργου Παπανδρέου. Ποιος ξέρει, ανάλογα με τις εμπειρίες του και την κουλτούρα του μπορεί και να εξετάσει με επιείκεια ακόμη και την μεθόδευση του σημερινού πρωθυπουργού να οδηγηθεί η χώρα στο ΔΝΤ, για να περισωθεί η ανερμάτιστη πολιτική τάξη και εκείνοι που τα «τρώγανε» συναινετικά, λεηλατώντας τις επόμενες γενιές.
 
Ένα πράγμα δεν θα του συγχωρήσει, ότι παρέλαβε μια χώρα οργανικό τμήμα του Δυτικού κόσμου και την μετέτρεψε σε χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, η οποία δοκιμάζει τα πρώτα της βήματα στον σύγχρονο καπιταλισμό και στο Δυτικό σύστημα διακυβέρνησης.

Μάλλον οι περισσότεροι Έλληνες δεν μπόρεσαν να καταλάβουν την μεγάλη μεταβολή στην διεθνή ταυτότητα της χώρας, τους τελευταίους μήνες. Δεν ξέρω αν τους φαίνεται φυσιολογικό η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα που αυτοεξευτελίστηκε και αυτοεξευτελίζεται δηλώνοντας δια της πολιτικής της ηγεσίας ότι είναι διεφθαρμένη, ότι εξαπάτησε τους εταίρους της και τους πιστωτές της, ότι έκανε έκλυτο βίο και τώρα μετανιωμένη αποφάσισε να συμμορφωθεί και να αγιάσει στατιστικώς και πολιτικώς! Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει διεθνώς άλλη κυβέρνηση να εμφανίζει τον λαό της θύμα της απληστίας του και της ανευθυνότητας των προηγούμενων κυβερνητών της, δίχως στο μεταξύ να έχει υπάρξει κάποιου είδους μεταπολίτευση.

Καμία Δυτική χώρα δεν θα επέτρεπε να εμφανίζονται αποκλειστικά ξένοι πολιτικοί, ακαδημαϊκοί ή παραγοντίσκοι ως σύμβουλοι του πρωθυπουργού, για να προσφέρουν τεχνογνωσία στην διοίκηση και στην διακυβέρνηση της χώρας. Καμία άλλη χώρα δεν επέτρεψε να γίνουν φύλλο-φτερό τα οικονομικά της στοιχεία και καμία δεν κατέστησε τους υπουργούς της υπόλογους γραφειοκρατών μιας επιτροπής που συστήθηκε ad hoc από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Σε καμία χώρα της «παλαιάς Ευρώπης» ή και στις περισσότερες από τις «νέες χώρες» της ΕΕ, δεν θα τολμούσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κάνει τέτοιο καψώνι σε πρωθυπουργό: να τον καλέσει να κουβεντιάσουν κατεπειγόντως στις Βρυξέλλες και αυτός να σπεύσει τρισευτυχισμένος για να ακούσει δήθεν να του λέει ότι «απαιτούνται τολμηρές μεταρρυθμίσεις»! Κάποιες άλλες προφανώς πέραν τον συμπεφωνημένων με το «μνημόνιο». 
 
Προφανώς ο Ζοζέ Μπαρόζο τον ενημέρωσε μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να ξεχάσει την φιλολογία περί ευρωομολόγων και να ετοιμαστεί για παζάρι με τις αγορές, διότι οι Γερμανοί δεν πρόκειται να συναινέσουν στην ένταξη σε άλλον μηχανισμό, δίχως προηγούμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Αντί να τα πει η Μέρκελ στον Γιώργο, έβαλε τον Μπαρόζο να του τα πει, διότι η ίδια δεν φαίνεται να επιθυμεί ιδιαίτερες συζητήσεις μαζί του. Άσε δε, που ο κ. Μπαρόζο υπήρξε φίλος του Καραμανλή και του έκανε πλάτες, σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, στην απόκρυψη του ελλείμματος και στην διασκέδαση του χρέους. Και τούτο πολύ ενοχλούσε τον σημερινό πρωθυπουργό της διαφάνειας και γι’ αυτό ακριβώς, όπως δήλωσαν συνεργάτες του, τον επέπληξε πριν από δυο μήνες. Ίσως να βρήκε χρόνο να του το θυμίσει σήμερα, όταν ο Πορτογάλος του ζητούσε αποφασιστικότητα στην φτωχοποίηση!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, καταφθάνει στην Αθήνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον υπουργό Οικονομικών, κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα μιλήσει και στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Δεν τίθεται ζήτημα, η χώρα δεν ανήκει πλέον στη Δύση, ανήκει στο ΔΝΤ και στον τρίτο κόσμο! Ο γράφων δεν υποτιμά καθόλου τον τρίτο κόσμο, τον σέβεται απεριόριστα και σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο από τον Δυτικό κόσμο. Μέμφεται απλώς αυτούς που δίχως τσίπα μετέτρεψαν μια Δυτική χώρα σε τριτοκοσμική. Μια χώρα που από νωρίς εντάχθηκε στο άρμα του δυτικού εκσυγχρονισμού, πληρώνοντας μάλιστα και σημαντικό τίμημα γι’ αυτό, για να καταλήξει μια ανυπόληπτη μπανανία.

Σταματώ εδώ την σταχυολόγηση της ταπείνωσης της χώρας, του αυτοεξευτελισμού της δια της κυβέρνησής της και του αυτομαστιγώματός της, διότι προσωπικά ντρέπομαι. Παρατηρώ όμως πολύ λίγοι στα ΜΜΕ και ελάχιστοι από την κοινωνία των πολιτών να διατηρούν ανάλογες ευαισθησίες, σε σημείο να προβληματίζομαι αν εγώ είμαι ντεμοντέ ή αν η χώρα έχει χάσει την συνείδηση της ιστορίας και της ύπαρξης της αλλά και την αίσθηση του συμφέροντος και οι πολίτες κάθε αίσθηση αξιοπρέπειας. Στους πολιτικούς δεν αναφέρομαι, διότι τα τελευταία ψήγματα αυτοσεβασμού τους εξαντλήθηκαν εδώ και χρόνια στα παράθυρα της TV! Σήμερα μεταξύ Μπαρόζο και Στρος χάνεται κάθε ίχνος αυτοσεβασμού της χώρας. Αυτό ξεπερνά τις ευθύνες του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος και αφορά στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα. Όποιος πολιτικός δεν αντιδρά σε αυτήν την κατάντια, μάλλον δεν αξίζει της τιμής που του κάνει το εκλογικό σώμα. Και άλλοι πτώχευσαν και θα πτωχεύσουν στο μέλλον. Κράτησαν και κρατούν όμως και λίγη αξιοπρέπεια για να πορεύονται. Προφανώς στην χώρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κουλτούρας. Ο επαρχιωτισμός σε συνδυασμό με τον καταναλωτισμό, την πατρωνία και το πελατειακό κράτος, έχουν οδηγήσει στην διαμόρφωση συνειδήσεων κενών ηθικού περιεχομένου.



- Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου