Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου 2010

Ο ΣΕΒντάς του νεκροθάφτη

(πηγή)
του Θανάση Καρτερού
από την Αυγή

Είναι σχεδόν ανατριχιαστικός ο εθνικός και κοινωνικός αυτισμός των μεγάλων επιχειρήσεων και των εκπροσώπων τους εν Ελλάδι. Κι αν σε κάτι χρησιμεύουν οι προτάσεις του ΣΕΒ στον διάλογο των «κοινωνικών εταίρων» για τις συλλογικές συμβάσεις, είναι ότι δείχνουν και στον τελευταίο των Ελλήνων, πώς σκέφτονται, πώς δρουν, με ποια ευαισθησία απέναντι στη χώρα τους και στην ελληνική κοινωνία λειτουργούν οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου.

Σιγά την είδηση, αυτά τα είπε ο Μαρξ πριν αιώνες, θα πείτε. Σύμφωνοι, αλλά έχουν πάρει δισεκατομμύρια αφτιά (και εκατομμύρια αγύριστα κεφάλια) από την εποχή εκείνη, για να πείσουν ότι το μεγάλο κεφάλαιο άλλαξε. Ότι έπαθε κι έμαθε να λειτουργεί στις σύγχρονες κοινωνίες με σύγχρονους κανόνες. Δέχεται πια ότι πρέπει να πληρώνει φόρους, να συμβάλλει στην ασφάλιση των εργαζομένων, να συναινεί σε ανθρώπινα ωράρια, να μην επιμένει στη φονική ασυδοσία. Έγινε κοινωνικός εταίρος!

Αμ δε! Η Χάρτα Δασκαλόπουλου, μνημείο ιδιοτέλειας και ανθρωποφαγίας, άλλα δείχνει. Οι συνυπογράφοντες ακολουθούν την ιστορική τους παράδοση: Όταν η χώρα πάει καλά κερδίζουν. Όταν η χώρα γονατίζει κερδίζουν περισσότερα. Μια ματιά στην ιστορία, στον πόλεμο, στην κατοχή και στις δικτατορίες, αρκεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο. Όταν η κοινωνία ματώνει με το λουρί στον σβέρκο, αυτοί πέφτουν πάνω της για να την εξοντώσουν τελειωτικά εν ονόματι του κέρδους.

Κατά τούτο η κρίση και το Μνημόνιο είναι για τον ΣΕΒ ευκαιρία. Αν οι κοινωνικοί αγώνες επέβαλαν περιορισμούς στην ασυδοσία των μελών του και στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και της κοινωνίας, τώρα μπορεί να οργανώσει την αντεπίθεσή του. Να πάρει πίσω όσα υποχρεώθηκε να παραχωρήσει. Να αποδείξει έτσι ότι αυτό που οραματίζεται είναι μια φτηνή, πρόθυμη και πλήρως υποταγμένη κοινωνία, σε ένα πλήρως υποταγμένο στα 230 σημεία του Δασκαλόπουλου κράτος!

Κουβέντα φυσικά για όσα προκλητικά, διαχρονικά και διακομματικά τους παραχωρεί το κράτος, για το ότι η τρόικα, που ξεσκίζει τους πάντες, χαϊδεύει μόνο αυτούς, για τη διαπλοκή, τις προμήθειες, τις αρπαχτές, τη διαφθορά, την οικονομική αιμορραγία και την ηθική γάγγραινα που τα δοντάκια τους προκαλούν και αναπαράγουν στο κράτος και στη χώρα. Είναι απασχολημένοι βλέπετε, τώρα που βρήκαν την τρόικα- παπά, να νεκραναστήσουν το παλιό τους όνειρο του νεκροθάφτη σε μια κοινωνία νεκρών…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου