Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου 2010

Να αλλάξουμε το σύστημα! Όχι το κλίμα!

Αφίσα και ανακοίνωση από Ποδηλάτες

Πρωτοβουλία 
«Δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση – Κανκούν 2010»
Συγκέντρωση στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ
σήμερα
11:30 π.μ. – 2.00 μ.μ.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΚΑΝΚΟΥΝ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ (29/11 - 10 /12/2010 )

ΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΡΑ

Η ανθρωπότητα έχει στραμμένο το βλέμμα της στο Μεξικό για μια νέα συμφωνία μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το πρωτόκολλο του Κιότο (1997) λήγει το 2012. και η προηγούμενη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη (Δεκέμβριος 2009) δεν κατέληξε σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία ανάμεσα στους ισχυρούς του πλανήτη. Αποδείχθηκε η απροθυμία των κυβερνήσεων, κυρίως του Βορρά (ΗΠΑ, Καναδάς, ΕΕ) αλλά και των ραγδαία αναπτυσσόμενων χωρών του Νότου (Κίνα, Ινδία, Βραζιλία) να προβούν σε λύσεις των τεράστιων οικολογικών και κοινωνικών προβλημάτων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Αυτή η ασύγγνωστη ανευθυνότητα απέναντι στο μέλλον του πλανήτη είναι αποτέλεσμα της κυριαρχίας των αγορών και της ασυδοσίας του κεφαλαίου όσον αφορά στην εκμετάλλευση των ανθρώπων και της φύσης.

Η συνάντηση στο Κανκούν θα είναι μια αποφασιστική στιγμή για το κίνημα της κλιματικής δικαιοσύνης και το παγκόσμιο περιβαλλοντικό κοινωνικό κίνημα , το οποίο έχει δείξει τον δρόμο για την υπέρβαση του σημερινού ακραία νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης, που οδηγεί στην καταστροφή εκατομμύρια ανθρώπους στις φτωχές χώρες του Νότου και αυξάνει τις κοινωνικές ανισότητες στις χώρες του Βορρά. Θα είναι, επίσης, μια σημαντική ευκαιρία να προωθηθεί η Συμφωνία των Λαών που προέκυψε από την «Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Λαών για την κλιματική αλλαγή και τα δικαιώματα της Μητέρας Γης» [1 & 2] στη Βολιβία (Κοτσαμπάμπα),  τον Απρίλιο του 2010, ως απάντηση στην αποτυχία των κυβερνήσεων στην Κοπεγχάγη.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ

Ν’ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ , ΟΧΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ


Διεκδικούμε από τη σύνοδο του ΟΗΕ στο Κανκούν να ψηφίσει μια δίκαιη διεθνή δεσμευτική συμφωνία που να προβλέπει τη δραστική μείωση των ρύπων :

1. Σε διεθνές επίπεδο τουλάχιστον κατά 80% μέχρι το 2050 σε σχέση με το 1990

2. Στις αναπτυγμένες χώρες – που ευθύνονται για το 75% της κλιματικής αλλαγής – κατά 40% μέχρι το 2020 και στο 0% μέχρι το 2050.

3. Αλληλεγγύη και ουσιαστική οικονομική υποστήριξη στις φτωχότερες χώρες με την καταβολή 110 δις ευρώ από τις αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες

4. Κατάργηση των νεοφιλελεύθερων ευέλικτων μηχανισμών του Κιότο (εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών, κ.λπ.)

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Στην Ελλάδα, η πολιτική της κατ’ ευφημισμόν «πράσινης ανάπτυξης», που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί υποταγή των οικολογικά και κοινωνικά βιώσιμων επιλογών στους νέους τομείς κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται περιβαλλοντικά και κοινωνικά επικίνδυνες επενδύσεις παραγωγής ενέργειας, όπως έγινε στον Αστακό, διαιωνίζονται ρυπογόνες ενεργειακές επιλογές, απαξιώνονται οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με τον αντιπεριβαλλοντικό τρόπο που χωροθετούνται, δεν προκρίνονται πολιτικές και μέτρα εξοικονόμησης, η ΔΕΗ ιδιωτικοποιείται περαιτέρω και η ενέργεια εκχωρείται στους ιδιώτες, σε βάρος της οικολογικής αειφορίας και των μικρών καταναλωτών.

Το νερό εμπορευματοποιείται με την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων φορέων, ενώ συνεχίζεται η πολιτική των μεγάλων καταστροφικών έργων – φραγμάτων κ.λπ. – διαχείρισης των υδάτινων πόρων στον αγροτικό χώρο.

Η δημόσια γη, οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι, τα περιαστικά δάση και οι ορεινοί όγκοι δεν προστατεύονται επαρκώς, αντίθετα τμήματά τους εκχωρούνται σε ιδιώτες για εκμετάλλευση με την εγκατάσταση ασύμβατων περιβαλλοντικά χρήσεων. Το εθνικό σύστημα μεταφορών εξακολουθεί να στηρίζεται στα ιδιωτικά μέσα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων αυτοκινητόδρομων και σταθμών διοδίων, επιλογή περιβαλλοντικά επιζήμια και οικονομικά καταστροφική για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Ο ΟΣΕ και οι δημόσιες συγκοινωνίες ιδιωτικοποιούνται και απαξιώνονται, ενώ δεν υπάρχει δημόσιο μεταφορικό σύστημα που να εξυπηρετεί το σύνολο της χώρας.

ΚΟΙΝΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Μέσα από συντονισμένους αγώνες, τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κινήματα της Αττικής έχουν αναδείξει σημαντικά θέματα που αποτελούν βασικές προϋποθέσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Επιμένουμε στις παρακάτω θέσεις, οι οποίες είναι κοινά επίδικα κινητοποιήσεων.

1. 4 Μητροπολιτικά Πάρκα σε Ελληνικό, Γουδή, Ελαιώνα, Δραπετσώνα

2. Προστασία των Ορεινών Όγκων (περιαστικών δασών): Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός, Όρος Αιγάλεω – Ποικίλο.

3. Ανάσχεση της βιομηχανικής ρύπανσης και μέτρα απορρύπανσης στο Θριάσιο Πεδίο. Όχι στις επεκτάσεις των ΕΛΠΕ και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής .

4. Όχι στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων συγκοινωνιών. Πλήρης ανάπτυξη συστήματος δημόσιων μέσων μεταφοράς (Λεωφορεία, Τρόλεϊ, Μετρό – ιδιαίτερα Δυτικά και προς τον Πειραιά, Τραμ), συνεχή δίκτυα πεζών διαδρομών και ποδηλατοδρόμων.

5. Όχι στον αντισυνταγματικό νόμο για επενδύσεις με fast truck μηχανισμούς παράκαμψης της περιβαλλοντικής και άλλης νομοθεσίας

Τα κινήματα πόλης αναπτύσσουν τους πολύμορφους αγώνες τους, με πείσμα και αλληλεγγύη. Οι αγώνες πάντα φέρνουν αποτελέσματα.
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Ποιοι συμμετέχουν στην "Πρωτοβουλία" 
από Αυγή
Την πρωτοβουλία "Δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση - Κανκούν 2010" συγκροτούν δημοτικά σχήματα και κινήσεις πολιτών, ενώ ο κατάλογος συμμετοχής είναι ανοιχτός. Αναλυτικότερα συμμετέχουν οι 
Δημοτικές κινήσεις: Αγίων Αναργύρων - Καματερού «Αλληλεγγύη», Αθήνας «Ανοιχτή Πόλη», Αλίμου «Άνω - Κάτω στο Καλαμάκι», Αμαρουσίου «Κόντρα στον Καιρό», Αρτέμιδας - Σπάτων «Νέα Πόλη», Ιλίου «Αριστερό Σχήμα Ιλίου», Κηφισιάς - Ερυθραίας - Εκάλης «Πολίτες», Κορυδαλλού «Πάμε Αλλιώς», Μοσχάτου - Ταύρου «Δράση Τώρα», Ν. Ηράκλειου «Δίκτυο Πολιτών Ν. Ηρακλείου», Νέας Ιωνίας «Αριστερή Όχθη», Νέας Σμύρνης «Στροφή Νέας Σμύρνης», Νίκαιας «Κόντρα στο Ρεύμα», Χαϊδαρίου «Πολίτες σε δράση - Οικολόγοι Πράσινοι», Χολαργού - Παπάγου «Δίκτυο Πολιτών Χολαργού - Παπάγου», Ωρωπού «Ενεργοί Πολίτες», Δημοτική Πρωτοβουλία «Στάση Βύρωνα», Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό, Δημοτικός Συνδυασμός «Ενότητα για την Ιωνία», Δίκτυο Πολιτών Ν. Ηράκλειου «Αξιοπρέπεια - Αντίσταση - Αλληλεγγύη», Κίνηση Πολιτών Καλλιθέας, Παμπειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο «Το Λιμάνι της Αγωνίας».

Περιβαλλοντικές κινήσεις: Green Attack, Επιτροπή Πολιτών για τη Σωτηρία του Ελαιώνα, Κίνηση Πολιτών Γέρακα, Κίνηση Πολιτών ΚΗΦΙ-SOS, Οικολογικός Σύλλογος Χαϊδαρίου «ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.», Ομάδα Πολιτών Πανοράματος, Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Αττικής, Πανελλήνια Ένωση Ενεργών Πολιτών για την Υγεία και το Περιβάλλον, Πανελλήνια Ένωση Καταναλωτών «ΒΙΟΖΩ», Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων Αθήνας - Αττικής, Περιβαλλοντική Κίνηση «Πευκίτες», Περιβαλλοντικός Σύλλογος Περιστερίου, Πολίτες για την Προστασία της Υγείας και του Περιβάλλοντος από τις νέες τεχνολογίες, Πρωτοβουλία Πολιτών για τη διάσωση του Υμηττού, Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων για τις κεραίες, Νέα Ιωνία, Φίλοι της Φύσης «Friends of Nature», Φίλοι του Πυριτιδοποιείου - Αιγάλεω. 
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

από Οικολόγους Πράσινους 

Το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου έχει κηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα, ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών στο Κανκούν του Μεξικού.
Μαζί με τα πράσινα κινήματα, ενώνουμε τη φωνή μας με τους ενεργούς πολίτες όλου του κόσμου για:
  • Άμεσες ρυθμίσεις για τα θέματα της βοήθειας προς τις φτωχότερες χώρες και την πρόσβασή τους σε καθαρές τεχνολογίες.
  • Δέσμευση για μείωση 30% στις ευρωπαϊκές εκπομπές μέχρι το 2020.
  • Πλήρη δεσμευτική συμφωνία για τις μειώσεις εκπομπών που ζητούν οι επιστήμονες για να αποτρέψουμε αποσταθεροποίηση του κλίματος.
  • Ουσιαστικά μέτρα και στη χώρα μας, για απεξάρτηση από το πετρέλαιο και το λιγνίτη. Όχι στον ακρωτηριασμό του σιδηροδρομικού δικτύου.
  • Προωθούμε τις απαραίτητες αλλαγές και στις δικές μας καθημερινές συνήθειες.

Δίνουμε ραντεβού στις 11:30 το πρωί στο Σύνταγμα (στην έξοδο του μετρό) για να στείλουμε ισχυρό μήνυμα στις κυβερνήσεις.
Κυκλοφορήστε το νέο σε φίλους και γνωστούς, φέρτε μαζί σας σφυρίχτρες, τύμπανα και μουσικά όργανα.

- Δείτε την ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων για το Κανκούν.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΡΑ!
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΥΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΚΟΥΝ:


    Η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, που άρχισε στις 29 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Δεκεμβρίου στο Κανκούν του Μεξικού καλείται, μετά την ουσιαστική αποτυχία της διάσκεψης πριν ένα χρόνο στην Κοπεγχάγη, να αποτελέσει ορόσημο στη διαμόρφωση ενός συνολικού και νομικά δεσμευτικού πλαισίου για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής σε παγκόσμια κλίμακα.

    Η ανάγκη να προχωρήσει μια συμφωνία στο Μεξικό είναι επιτακτική, ειδάλλως η διαδικασία του ΟΗΕ για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής κινδυνεύει να εκφυλιστεί και μετά το 2012, όταν θα έχουν πάψει να ισχύουν καίριες διατάξεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο να αδρανήσει τελείως, αφήνοντας την οικολογική κρίση στον πλανήτη ανεξέλεγκτη.

    Το παγκόσμιο κίνημα για την κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας και αυτή την φορά αγωνίζονται να δείξουν τον δρόμο για την υπέρβαση του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης, που καταστρέφει πολύτιμους πόρους, οδηγεί σε καταστροφές, αναγκάζει στην προσφυγιά εκατομμύρια ανθρώπους στις φτωχές χώρες και αυξάνει τις ανισότητες στις ανεπτυγμένες.

    Διεκδικούμε από την σύνοδο του ΟΗΕ στο Μεξικό να αποφασίσει μια δίκαιη δεσμευτική διεθνή συμφωνία, που να προβλέπει τη δραστική μείωση των ρύπων, που προκαλούν την κλιματική αλλαγή:
    - Μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 40% των εκπομπών "αερίων του θερμοκηπίου" μέχρι το 2020 στις αναπτυγμένες χώρες (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990).

    - Κατάργηση των νεοφιλελεύθερων μηχανισμών εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα και των άλλων νεοφιλελεύθερης έμπνευσης "λύσεων", όπως οι "Μηχανισμοί Καθαρής Ανάπτυξης" που αναπαράγουν τις παγκόσμιες ανισότητες και την εξάρτηση των αναπτυσσόμενων χωρών

    - Παροχή επαρκούς οικονομικής και τεχνολογικής υποστήριξης στις αναπτυσσόμενες χώρες (περ. 100 δις € / έτος), υπό τη διαφανή διαχείριση του ΟΗΕ

    - Διαφύλαξη του δικαιώματος κάθε πολίτη στην πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια μέσα από έναν ισχυρό δημόσιο ενεργειακό τομέα σε κάθε χώρα

    Σήμερα, στην Ευρώπη και την Ελλάδα της οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής κρίσης, οι κυρίαρχες επιλογές της Κομισιόν, του ΔΝΤ και των Κυβερνήσεων υποτάσσουν τις αναγκαίες οικολογικές και κοινωνικές αναγκαίες επιλογές στην κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

    Ο ΣΥΝ υποστηρίζει και συμμετέχει στα κινήματα των πολιτών που αγωνίζονται για μια δίκαιη, δεσμευτική, διεθνή συμφωνία για το κλίμα.

    Καλούμε τους πολίτες της Αθήνας να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει η Πρωτοβουλία "Δράσεις για την κλιματική αλλαγή και την οικολογική κρίση - Κανκούν 2010", το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου, από τις 11.30 πμ έως τις 2.00 μμ, στην πλατεία Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου