Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Τα X-Files της λίμνης Μόνο

(πηγή)
από το Ποντίκι 

Δεν είναι πράσινα ανθρωπάκια με τριγωνικά κεφάλια, δεν τα κυνηγάει ο Μόλντερ και η Σκάλι, δεν είναι Άλιεν όπως τα εννοούσε η Σιγκούρνεϊ Γουίβερ, αλλά… υπάρχουν!!!  Όπως ανακοίνωσε η NASA, για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε στη Γη μία διαφορετική μορφή ζωής από αυτές που ξέραμε.

Πρόκειται για ένα βακτήριο που ενσωματώνει στο DNA του το δηλητήριο αρσενικό, ονομάζεται  πρωτεοβακτήριο GFAJ-1, της οικογένειας των Holomonadacea και βρέθηκε στη λίμνη Μόνο της Καλιφόρνια, στα νερά της οποίας δεν μπορεί να ζήσει κανένα ψάρι.

Μέχρι τώρα η επιστήμη θεωρούσε ότι τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της ζωής είναι  άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορο και θείο.

«Τα ευρήματά μας αποτελούν υπενθύμιση ότι η ζωή όπως την ξέρουμε μπορεί να είναι πολύ πιο ευέλικτη από ό,τι υποθέτουμε ή μπορούμε να φανταστούμε» δήλωσε η Φελίσα Γουλφ-Σάιμον του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

«Το βακτήριο μπορεί να αναπτυχθεί είτε με φώσφορο είτε με αρσενικό. Αυτό το καθιστά πολύ αλλόκοτο» αναφέρει ο Πολ Ντέβις, ερευνητής του πανεπιστημίου και της NASA, ο οποίος εκτιμά ότι έχουμε και γείτονες στο Σύμπαν, αναφέροντας: «Αν κάτι εδώ στη Γη μπορεί να κάνει κάτι τόσο αναπάντεχο, τι άλλο μπορεί να κάνει η ζωή που δεν έχουμε δει ακόμα;»

Η ανακάλυψη δημοσιεύεται την Παρασκευή στο περιοδικό Science.


από Newsdaygr


 .-.-.-.-.



από News247

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η NASA, σχετικά με αστροβιολογικό εύρημα μεγάλης σημασίας στην έρευνα για την εξωγήινη ζωή. Πρόκειται για βακτήριο που επαναπροσδιορίζει όσα η επιστήμη θεωρεί ως βασικά στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη ζωής
Στην ανακάλυψη ενός βακτηρίου που μπορεί να αναπτυχθεί από το αρσενικό και να ενσωματώσει το βίαιο αυτό φυσικό δηλητήριο στο DNA του, αναφέρθηκε η ερευνήτρια αστροβιολογίας Φελίσα Γουλφ Σάιμον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της NASA.

Όσοι περίμεναν να ακούσουν για εξωγήινους και πράσινα ανθρωπάκια μπορεί να απογοητεύτηκαν, ωστόσο τα όσα είπε η Σάιμον, είναι πολύ σημαντικά, καθώς ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός αυξάνει τις πιθανότητες να υπάρχει εξωγήινη ζωή.

Πρόκειται για ένα βακτήριο πάνω στο δικό μας πλανήτη, το οποίο μπορεί να ζει σε ένα περιβάλλον άκρως εχθρικό για τη ζωή όπως την ξέρουμε.

Τέτοια βακτήρια έχουν βρεθεί στο βυθό μιας λίμνης, στο εθνικό πάρκο Γιοσεμάιτ της Καλιφόρνιας, η οποία είναι πλούσια σε αρσενικό, ένα δηλητήριο για τους συνήθεις ζωντανούς οργανισμούς. Με κάποιο όμως τρόπο, αυτός ο μικροοργανισμός χρησιμοποιεί το αρσενικό για να ζει.

Η ανακάλυψη αυτή επαναπροσδιορίζει αυτά που η επιστήμη θεωρεί ως τα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη της ζωής: άνθρακας, υδρογόνο, άζωτο, οξυγόνο, φώσφορο και θείο.

Η έρευνα

Όλα ξεκίνησαν με μια συζήτηση πριν από μερικά χρόνια ανάμεσα σε τρεις επιστήμονες σχετικά με το ενδεχόμενο διαφορετικές μορφές ζωής, που να μην επηρεάζονται απόλυτα από τους βιολογικούς νόμους, να υπάρχουν στη Γη.

Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον, ερευνήτρια στην αστροβιολογία στο USGS, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, ο Αριελ Ανμπάρ του Πανεπιστημίου της Αριζόνας (νοτιοδυτικά) και ένας τρίτος επιστήμονας, ο Πολ Ντέιβις, δημοσίευσαν στη συνέχεια το 2009 εργασίες που υποστηρίζουν την υπόθεση ότι το αρσενικό μπορεί να υποκαταστήσει τον φωσφόρο (με τον οποίο είναι κοντά στον περιοδικό πίνακα των στοιχείων) στις πρώιμες μορφές ζωής στη Γη.

Η Φελίσα Γούλφ Σάιμον στη συνέχεια πειραματίστηκε με τη θεωρία αυτή στη λίμνη Μόνο στην Καλιφόρνια, η οποία παρουσιάζει υψηλά ποσοστά σε αλάτι και αρσενικό, όπου συνέλεξε τα ιζήματα αυτά.

Ζουν ανάμεσά μας

Η ανακάλυψη, δείχνει ότι υπάρχουν "σκιώδη" πλάσματα που ζουν παράλληλα με τους γνωστούς γήινους οργανισμούς, αλλά τα οποία έχουν ακολουθήσει διαφορετική εξελικτική πορεία. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβαίνει κι έξω από τη Γη, ακόμα και σε πλανήτες που δεν έχουν φιλική για τη ζωή ατμόσφαιρα.

Όπως δήλωσε ο δρ Λιούις Ντάρντνελ του Κέντρου Πλανητικών Επιστημών του Λονδίνου, "αν αυτοί οι οργανισμοί χρησιμοποιούν αρσενικό στον μεταβολισμό τους, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλες μορφές ζωής πέρα από αυτές που ξέρουμε. Είναι εξωγήινοι, αλλά εξωγήινοι που μοιράζονται το ίδιο σπίτι με μας".

Μια τέτοια διαπίστωση έχει συνέπειες για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής αλλού στο σύμπαν, επειδή δείχνει ότι η ζωή μπορεί να βρίσκεται σε κάποια άλλη βιολογική μορφή, όχι εύκολα αναγνωρίσιμη με βάση τα γήινα πρότυπα.

Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η ύπαρξη "εξωγήινων" μικροοργανισμών στη Γη σημαίνει ότι η ζωή -σε διάφορες μορφές- μπορεί να έχει εμφανιστεί κι εξαφανιστεί αρκετές φορές στην ιστορία της Γης και αυτά τα "εξωγήινα" βακτήρια να είναι απόγονοι προηγούμενων "κατοίκων" του πλανήτη μας.

Πάντως αστροβιολόγοι από όλο τον κόσμο θεωρούν ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με την ερμηνεία των ευρημάτων.


.-.-.-.-.-.-.-.-.


Και το "ράδιο αρβύλα" της υπόθεσης... (από Αριστερό Βήμα): 


"Η λακωνική ανακοίνωση οδήγησε σε όργιο φημών στο Διαδίκτυο για την ανακάλυψη εξωγήινης ζωής σε άλλο ουράνιο σώμα. Η πρώτη φήμη, σύμφωνα με την οποία η έρευνα αφορά την ανακάλυψη ζωής στον Τιτάνα, δορυφόρο του Κρόνου, έχει διαψευστεί από τον ίδιο τον blogger που την ξεκίνησε."

:)

1 σχόλιο:

  1. Γιούπιιιιι! Τώρα μπορούμε να καταστρέφουμε το υγρό στοιχείο, διότι βρήκαμε το βακτήριο που θα τρώει τους τοξικούς ρύπους!
    Ολα πάνε καλά με κόκα κόλα! Το μόνο που θα αναθεματίζει την ώρα και τη στιγμή είναι το ίδιο το βακτήριο, αφού θα γίνει το αγαπημένο πειραματόζωο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή