Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Σήμερα δικάζονται τα 11 παιδιά "τρομοκράτες"


Αρχίζει σήμερα στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Λάρισας, η δίκη των 11 ανηλίκων που παραπέμπονται με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, βάσει του Νόμου για την Τρομοκρατία, για τα γεγονότα μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το Δεκέμβριο του 2008.
Μεταξύ των κατηγοριών, περιλαμβάνονται: αντίσταση, στάση, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμός, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών βομβών με σκοπό τη χρησιμοποίησή τους κ.ά. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 69 μάρτυρες κατηγορίας, εκ των οποίων οι 30 διευθυντές και υπάλληλοι υποκαταστημάτων Τραπεζών.

Περισσότερα για το θέμα:  

.........................................................................................................................


Για τη σημερινή δίκη των παιδιών βρήκα δύο ανακοινώσεις κομμάτων και μια επερώτηση προς τον υπουργό Χ. Καστανίδη (Ελπίζω να έχουν βγάλει και άλλοι και να μην κατάφερα να τις βρω. Ελπίζω...)

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ για τη δίκη στη Λάρισα των συλληφθέντων του Δεκέμβρη 2008 (πηγή):
Δύο χρόνια μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, τότε που χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους όλης της Ελλάδας για να διαδηλώσουν ενάντια στην αστυνομική τρομοκρατία που είχε στερήσει τη ζωή στον δεκαεξάχρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, δικάζονται στη Λάρισα με τον τρομονόμο οι 11 ανήλικοι «τρομοκράτες» που συνελήφθησαν τότε, ακριβώς μετά την πορεία στην πόλη. Οι έντεκα ανήλικοι μαθητές και μαθήτριες στις 9 του Δεκέμβρη θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο που είναι αποκλειστικά βασισμένο στις καταθέσεις αστυνομικών και αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού ανάμεσα στα άλλα οι ανήλικοι κατηγορούνται ότι «…συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα/εγκληματική οργάνωση, η οποία λειτουργούσε σε οργανωμένη βάση και με κατανεμημένους ρόλους, που επεδίωκε την διάπραξη εμπρησμών, η οποία δεν σχηματίστηκε περιστασιακά αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και με υποδομή τέτοιας έκτασης και δυναμικής, που διέθετε ποικίλα τεχνικά μέσα πάσης φύσεως και είχε την δυνατότητα να εναλλάσσεται και να αντικαθιστά τα μέλη της χωρίς να υφίσταται αλλαγή…».

Επιπλέον ένα ακόμη γεγονός επιβεβαιώνει το κλίμα καταστολής και τρομοκράτησης της νεολαίας που υπήρχε εκείνη την περίοδο. Η σύλληψη 4 φοιτητών-τριων που συνελήφθησαν ως ύποπτοι λόγω εμφάνισης στη στάση λεωφορείου του ΤΕΙ Λάρισας, και με μοναδικό όσο και “ακράδαντο” στοιχείο ενοχής την παρουσία τους κοντά στη λαϊκή αγορά όπου είχαν μοιραστεί τα τρόφιμα, μετά από απαλλοτρίωση Σούπερ Μάρκετ της Λάρισας, στις 11/2/2009. Μολονότι το ίδιο το σούπερ μάρκετ απέσυρε τη μήνυση, οι φοιτητές δικάζονται την 1η Δεκεμβρίου με κατηγορία που αποδίδεται μόνο σε συμμορίες ληστών, της «ληστρικής κλοπής κατά συναυτουργία».

Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η δίκη της 9ης Δεκεμβρίου θα αποτελέσει δίκη-πρόβα για αυτές που θα ακολουθήσουν από τις επερχόμενες κοινωνικές εκρήξεις, αυτές που ακολουθούν κάθε πολιτική που εθελοτυφλεί και θέλει εκείνους που καταλήστεψαν τη χώρα μονίμως να διαφεύγουν και εκείνους που βγήκαν να διαδηλώσουν ενάντια στην κρατική-αστυνομική καταστολή να πηγαίνουν στη φυλακή για χρόνια στιγματιζόμενοι για το υπόλοιπο της ζωή τους.

Απαιτούμε λοιπόν την απαλλαγή των διωκόμενων από όλες τις κατηγορίες, την κατάργηση του τρομονόμου, που στην τρίτη εκδοχή του, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, ποινικοποιεί ακόμα και τη συνδικαλιστική δράση.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ! 
Τμήμα Δικαιωμάτων

.........................................................................................................................

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση (πηγή):
«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η δίκη έντεκα συνομηλίκων του Αλέξη, για καταστροφές μετά τη δολοφονία του. Καθώς οι ενήλικοι συγκατηγορούμενοί τους έχουν ήδη απαλλαγεί τελεσίδικα και η ποινική ευθύνη σε μαζικές κινητοποιήσεις δύσκολα εξατομικεύεται, φοβόμαστε ότι οι ανήλικοι θα λειτουργήσουν ως εξιλαστήρια θύματα για να σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα. Ακόμη περισσότερο μας ανησυχεί, όμως, ο νόμος 3875/2010 που πέρασε μέσα στον Αύγουστο και χωρίς ουσιαστική δημόσια διαβούλευση, διευρύνοντας τα όρια του αξιοποίνου αντίστοιχων πράξεων πέρα από κάθε έννοια συνταγματικής νομιμότητας. Στη γενιά του Αλέξη δε χρωστάμε την τυφλή τιμωρία, αλλά μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης με συνθήκες που να διοχετεύουν δημιουργικά και όχι καταστροφικά την ορμή τους».

.........................................................................................................................


ΗΡΩ Μ. ΔΙΩΤΗ / ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ  Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ (πηγή)
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: ΔΙΚΗ 11 ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ “ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ”

Σήμερα δικάζονται στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Λάρισας οι 11 συλληφθέντες των γεγονότων που ακολούθησαν την πορεία διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2008 στη Λάρισα. Οι 11 ανήλικοι είχαν συλληφθεί μαζί με 8 ακόμη ενηλίκους και εναντίον τους συστάθηκε βαρύτατο κατηγορητήριο, βασισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του στον “τρομονόμο”, που τους καταλόγιζε 11 αξιόποινες πράξεις, οι οποίες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τελέστηκαν από κοινού με τους ενηλίκους κατηγορουμένους.

Το Συμβούλιο Εφετών, μετά από εισαγγελική πρόταση, εξέδωσε απαλλακτικό βούλευμα τον Μάρτιο του 2010, σύμφωνα με το οποίο έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις κατά των ενηλίκων για τις ίδιες αξιόποινες πράξεις, για τις οποίες κατηγορούνται και οι ανήλικοι.

Ως πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είχατε αναφέρει ότι «δε συλλαμβάνεις ένα 13χρονο ή 14χρονο παιδί, επειδή πάνω στην οργή του διαμαρτύρεται». Μετέπειτα, ως υπουργός δεσμευτήκατε ότι θα καταργήσετε τις επίμαχες διατάξεις του Ν.3772/2009, γνωστού ως “κουκουλονόμου” και ότι θα επανεξετάσετε τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 3251/2004.

Μέχρι σήμερα, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει συμβεί, ενώ το καλοκαίρι ψηφίστηκαν νέες επιβαρυντικές διατάξεις στο Ν. 3875/2010, με τον οποίο εισάγεται πιλοτικά το ενδεχόμενο ευρείας ποινικοποίησης της κοινωνικοπολιτικής δράσης

Με βάση τα παραπάνω ερωτάστε:
  • Θα τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας όσον αφορά τον “κουκουλονόμο” και Θα δηλώσετε δημόσια ότι επʼ ουδενί εμπίπτει στις διατάξεις του οποιουδήποτε “τρομονόμου” η περίπτωση των 11 ανηλίκων της Λάρισας;
  • Θα καταργήσετε τον “τρομονόμο”, οι διατάξεις του οποίου έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με αυτές του ελληνικού Συντάγματος;
Η ερωτώσα βουλευτής
Ηρώ Διώτη


.........................................................................................................................


ΟΙ ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΑΛΗΤΕΣ

"Πάρτε και αυτή την πουτάνα μέσα"
 από την Αυγή (8/12) 

“Πάρτε και αυτή την πουτάνα μέσα” φέρεται να είπε ένστολος αστυνομικός τη στιγμή που παρέδιδαν στα χέρια του άλλοι αστυνομικοί, με πολιτικά, μια μικρή μαθήτρια όταν νωρίτερα εκείνη περπατούσε στην Πλατεία Ταχυδρομείου στο κέντρο της Λάρισας, το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου 2008. Δύο μέρες πριν, ο Αλ. Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός και ξεσήκωνε κύμα οργής σε όλη την Ελλάδα. Στο πρωτοδικείο Λάρισας, η ένορκη εξέταση μάρτυρα καθηγητή, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας (από το μπλογκ της εφημερίδας "Ο Εργάτης"), αποκαλύπτει ότι η σύλληψη την μικρής μαθήτριας έγινε σε συνθήκες ηρεμίας και χωρίς προηγουμένως η μαθήτρια να έχει εμπλακεί στο παραμικρό επεισόδιο.

Εξελίξεων συνέχεια λοιπόν στη δίκη της Λάρισας, που αφορά τους 11 ανήλικους μαθητές οι οποίοι συνελήφθησαν με βάση διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου. Η δίκη, που έχει προγραμματιστεί για τις 9 του μήνα, αναμένεται να είναι η “πυξίδα” για την κατεύθυνση που θα πάρουν κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα στην Ελλάδα. [Σ.Φ.]


.........................................................................................................................


Η κατάθεση του μάρτυρα καθηγητή 
από το ιστολόγιο της εφημερίδας "Ο εργάτης"
- Ίσως σε κάποιο άλλο κράτος ο χυδαίος ένστολος αλήτης να είχε διωχθεί για εξύβριση πολίτη -και μάλιστα ανήλικου- και για κατάχρηση εξουσίας αφού υπάρχει μάρτυρας που καταθέτει ό,τι εξύβρισε και συνέλαβε ένα κοριτσάκι, έτσι, επειδή γούσταρε!... Σε κάποιο άλλο κράτος... Σε αυτό το "σοσιαλιστικό" μπουρδέλο δικάζεται το παιδάκι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου