Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

"Νεόπτωχοι" το 20% των Ελλήνων

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη (Ελεύθερος Τύπος, 25.11.2010, πηγή)
του Γιώργου Μελιγγώνη
από την Αυγή

Χαρακτηριστικά τριτοκοσμικής χώρας αποκτά πλέον η Ελλάδα σε κοινωνικό επίπεδο, αφού τα ευρήματα της έρευνας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής είναι συνταρακτικά. Συγκεκριμένα, στην κατηγορία των “νεόπτωχων” εντάσσεται το 20% των Ελλήνων και με δυσκολία ανταποκρίνονται στα πάγια ανελαστικά έξοδά τους.

Το ποσοστό των Ελλήνων που αντιμετώπιζαν μεγάλη ή μερική δυσκολία στο να αντιμετωπίσουν τις συνήθεις ανάγκες του νοικοκυριού τους με το μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημα τους το 2009 έφτανε στο 56,6%, με βάση τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Πρόκειται για 845.000 νοικοκυριά, δηλαδή το 19,7% του πληθυσμού της χώρας, που βρίσκονται πια μπροστά στον κίνδυνο της φτώχειας. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της έρευνας εισοδηματικών συνθηκών και διαβίωσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), δυσκολία κάλυψης των καθημερινών αναγκών του αντιμετώπιζε, την προηγούμενη χρονιά, το 80,2% του φτωχού πληθυσμού και το 50,5% του μη φτωχού πληθυσμού. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών δεν αφορά μόνο τον φτωχό πληθυσμό αλλά και μέρος των μη φτωχών Ελλήνων.

Το 40% του μη φτωχού πληθυσμού είχε αδυναμία να πληρώσει μια εβδομάδα διακοπών και το 21,4% αδυνατούσε να αντεπεξέλθει στην αντιμετώπιση έκτακτων αλλά και αναγκαίων δαπανών αξίας περίπου 500 ευρώ.

Μέτριος ή μεγάλος ήταν ο βαθμός δυσκολίας αποπληρωμής δανείων και αγορών με δόσεις για το 21,8% του μη φτωχού πληθυσμού. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον φτωχό πληθυσμό ήταν στο 30,8%.

Δυσκολίες στην ανταπόκρισή τους στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως το ενοίκιο κατοικίας, τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ κ.ά. αντιμετώπιζαν το 2009 περί το 38% των Ελλήνων. Συνολικά τη μεγαλύτερη απειλή” αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη (43,3%).

Όπως προκύπτει από τις βασικές διαπιστώσεις της ΕΛ.ΣΤΑΤ., το 19,7% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια. Σημαντική αύξηση κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2008 σημείωσε το ποσοστό κινδύνου φτώχειας μεταξύ των ανέργων, που ανέβηκε στο 38,1%. Το κατώφλι της φτώχειας σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., υπολογίζεται στα 6.897,30 ευρώ ετησίως ανά άτομο και στα 14.484,40 για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δυο εξαρτώμενα παιδιά κάτω των 14 ετών. Με βάση τον δείκτη οικονομικής ανισότητας προκύπτει ότι το εισόδημα του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού είναι κατά 5,8 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο εισοδήματος του φτωχότερου 20% του πληθυσμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου