Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

"Είμαι εδώ γιατί αυτοί οι μπάσταρδοι δεν πληρώνουν φόρους"

του Ρούσσου Βρανά
από τη στήλη "Δρόμοι"
στα ΝΕΑ  (8/12/2010)  

Το κλειδί της επιτυχίας των πλούσιων είναι πως μπορούν πάντα και κρατάνε σε ομηρεία τους φορολογουμένους (με τη συνεργασία φυσικά των κυβερνήσεων που είναι απρόθυμες να ξεκλειδώσουν τη φυλακή τους).

Τα Χριστούγεννα που έρχονται, όμως, ίσως να αποδειχτούν αλλιώτικα από εκείνα στα οποία ήταν μέχρι τώρα συνηθισμένοι πολλοί Βρετανοί δισεκατομμυριούχοι που φοροδιαφεύγουν. Παρά τη στενή παρακολούθηση μυστικών αστυνομικών της Σκότλαντ Γιάρντ, ένα δίκτυο ενεργών πολιτών που έχει ξεκινήσει αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, κατόρθωσε τις προάλλες να αποκλείσει και να κλείσει δεκάδες καταστήματα φοροφυγάδων σε 20 πόλεις της Βρετανίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα Topshop του δισεκατομμυριούχου σερ Φίλιπ Γκριν, που είχε προκαλέσει μεγάλο σκάνδαλο στη χώρα, όταν είχε καταβάλει μερίσματα 1,2 δισ. στερλινών στη σύζυγό του, η οποία διαμένει στον φορολογικό παράδεισο του Μονακό. ∆ηλαδή αφορολόγητα

Στόχος αυτών των πολιτών, που έχουν συγκροτήσει την οργάνωση «UK Uncut» και που κινητοποιούνται επικοινωνώντας μεταξύ τους με το tweeter και το Ιντερνετ, ήταν επίσης οι εταιρείες Boots και Vodafone, καθώς και οι τράπεζες Barclays, Lloyds και HSBC, που αποκλείστηκαν κι αυτές από διαδηλωτές. Κι όλα αυτά από μια μικρή συντροφιά που ξεκίνησε από ένα μπαρ κι έφτασε να έχει σήμερα περισσότερα από 30.000 μέλη. 

Η ιδέα γεννήθηκε πριν από μερικούς μήνες στην παμπ «Ναγκς Χεντ», στο Βόρειο Λονδίνο, από μια χούφτα εικοσάχρονα παιδιά. Βρήκε όμως αμέσως πρόσφορο έδαφος στην υποβόσκουσα οργή της κοινής γνώμης για τη φοροδιαφυγή, σε μία περίοδο που οι κυβερνώντες αδυνατούν να επιβάλουν φορολογική δικαιοσύνη, ενώ οι απλοί πολίτες υποβάλλονται σε μια άγρια λιτότητα. Πριν από τις εκλογές, η πάταξη της φοροδιαφυγής ήταν μια από τις βασικές υποσχέσεις των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Όμως, μόλις έγιναν κυβέρνηση, δεν άργησαν να τις ξεχάσουν. Μεγάλη έρευνα της εφημερίδας «Γκάρντιαν» είχε αποκαλύψει πέρσι πως πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χρηματιστηρίου του Λονδίνου και άλλες γνωστότατες βρετανικές επιχειρήσεις επιβαρύνουν κάθε χρόνο τους φορολογούμενους με δισεκατομμύρια. 

Ακόμη και στα χρόνια των παχιών αγελάδων, όταν τα κέρδη τους έφταναν στα ύψη, το ποσοστό των φόρων που πλήρωναν οι μεγάλες επιχειρήσεις μειωνόταν συνεχώς: το ένα τρίτο των 100 μεγαλύτερων εταιρειών του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου δεν είχε καταβάλει καθόλου φόρο την περίοδο 2005-2006, χρησιμοποιώντας διάφορα λογιστικά τεχνάσματα μπροστά στα οποία η κυβέρνηση έκλεινε τα μάτια.

Η εβδομάδα αυτή μπήκε με διαδηλώσεις στη Βρετανία. Προχθές οι γυναίκες που τους έκοψαν τα επιδόματα. Χθες τα σχολεία και διάσημοι αθλητές για τις περικοπές στον σχολικό αθλητισμό. Σήμερα και αύριο οι φοιτητές. Όλοι όσοι πληρώνουν τον λογαριασμό των μεγαλοφοροφυγάδων, που τα κρυμμένα κεφάλαιά τους εύκολα θα μπορούσαν να καλύψουν τα δημόσια ελλείμματα. «Οπλισμένοι» μόνο με σφυρίχτρες, οι πολίτες της οργάνωσης «UK Uncut» μπαίνουν στα μαγαζιά τους και τους ξεσκεπάζουν. Κι αυτούς και τους προστάτες τους, που επιμένουν να κρατούν τους μικρούς δέσμιους των φόρων που δεν πληρώνουν οι μεγάλοι.


από benuk100









- Οι πρώτες 6 φωτογραφίες είναι από εδώ και οι τελευταίες 4 από εδώ 

UK Uncut 
(Μότο της ιστοσελίδας): Την ίδια στιγμή που αυτή η κυβέρνηση κάνει μαζικές περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες,  αφήνει τους πλούσιους και τις επιχειρήσεις να γλυτώνουν δισεκατομμύρια λίρες φόρου. Συμμετέχετε στο UK Uncut’s Big Society Revenue & Customs (BSRC) και γίνετε μέρος ενός στρατού εθελοντών πολιτών αποφασισμένου να αναγκάσει τους πλούσιους φοροφυγάδες να πληρώσουν. Αν δεν θα τους κυνηγήσουν αυτοί, θα το κάνουμε εμείς! 
http://www.ukuncut.org.uk  
http://www.facebook.com/ukuncut

- Ο τίτλος της ανάρτησης είναι η απάντηση του πιτσιρικά στο τελευταίο βίντεο (στο 4:27'') που αρχικά δεν ξέρει τι να πει στην κάμερα αλλά όταν το ρωτάνε "γιατί είσαι εδώ;" λέει το υπέροχο: "Είμαι εδώ γιατί αυτοί οι μπάσταρδοι δεν πληρώνουν φόρους!"

Και στα δικά μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου