Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Κρυφές οι μύχιες σκέψεις τρόικας - υπουργού Υγείας

(πηγή)
του Τάκη Γεωργακόπουλου

Οι μύχιες σκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δείχνουν να είναι κρυμμένες σε "επτασφράγιστο κιτάπι", αφού, πέρα από όσα ξερά νούμερα αναφέρει ο προϋπολογισμός του 2011, ούτε οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν ξεκαθάρισαν τι συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση στον τομέα των δημόσιων νοσοκομείων.

Οπωσδήποτε οι σκέψεις του κ. Λοβέρδου για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι ξεκαθαρισμένες (;) ούτε στον ίδιο, επειδή αντιλαμβάνεται πως, όποια μέτρα κι αν λάβει, θα πρέπει να μην προκαλέσουν εντονότερες αντιδράσεις, απ’ όσες έχουν προκαλέσει τα γενικά οικονομικά μέτρα κατακρεούργησης των αποδοχών των εργαζομένων, και, παράλληλα, να του αποφέρουν τέτοια εξοικονόμηση χρημάτων που να δείχνουν καλή διαγωγή προς τους αξιωματούχους της τρόικας όταν θα επανέλθουν την Άνοιξη για νέο έλεγχο.

Η "εξοικονόμηση" άλλων 840 εκατ. ευρώ, πέραν των 586 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη περικοπεί από τα επιδόματά μας, αναζητάει …θύματα!

Οι συνέπειες του οικονομισμού στην Υγεία, όπως θα επιβληθούν από την τρόικα με νεοφιλελεύθερο και κερδοσκοπικό τρόπο, θα φανούν σύντομα και θα είναι πιο οδυνηρές και πιο τραγικές απ’ ό,τι είναι οι μέχρι τώρα συνέπειες της παραοικονομίας, της υποχρηματοδότησης, του περιορισμού των προμηθειών σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

Η ενίσχυση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας αποτελεί μονόδρομο για ασφαλή παροχή υγειονομικών υπηρεσιών σε κάθε πολίτη. Διαφορετικά, οι συνέπειες αυτής της οικονομίστικης πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων θα συνεπάγεται δυσχέρεια ή και αδυναμία παροχής ιατρικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία, παρά την αυξημένη ζήτηση που ήδη παρατηρείται, λόγω της δυσμενούς επίδρασης των οικονομικών μέτρων στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Συγκεκριμένα, αλυσίδα προβλημάτων θα ανακύψει με την εφαρμογή νέων μέτρων, περιστολής δαπανών και συγχώνευσης νοσοκομείων.

Για να το πούμε πιο λαϊκά, οι ασθενείς πολίτες "θα πεθαίνουν σαν το σκυλί στ’ αμπέλι" κι οι γιατροί δεν θα μπορούμε να τους προσφέρουμε ουσιαστική και άμεση βοήθεια. Μήπως φαντάζει υπερβολή αυτό που λέω; Οψόμεθα!



- Ο Τ. Γεωργακόπουλος είναι πνευμονολόγος, επιμελητής Α' ΜΕΘ, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ) και εκπρόσωπος των γιατρών στο Δ.Σ. του νοσοκομείου της Πάτρας "Άγ. Ανδρέας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου