Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Καταστροφή και απόγνωση

σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου (δημοσιεύθηκε στο Έθνος)
από την Αυγή
 
Ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται αύριο στη Βουλή επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η κρίση από δημοσιονομική μετατρέπεται σε κοινωνική. Η ανεργία επισήμως προβλέπεται ότι το 2011 θα εκτιναχθεί στο 15%, η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση πέφτουν, η αγορά στεγνώνει, ενώ δεν αποδίδει η εσωτερική υποτίμηση με τη συμπίεση των μισθών, καθώς υποχωρούν οι εξαγωγές.

Ο πολυδιαφημισμένος "μονόδρομος" για την υποτιθέμενη σωτηρία της χώρας αποδεικνύεται ταξική ατραπός. Και το Μνημόνιο, όχημα για την επιβολή των "διαρθρωτικών αλλαγών", που προκαλούν τόσο μεγάλο κοινωνικό κόστος, χωρίς ίχνος προοπτικής για ανάπτυξη.

Το πιθανότερο είναι ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις και οι απροσδόκητες ευρωπαϊκές εξελίξεις θα θέσουν, ακόμη περισσότερο, σε αμφιβολία την υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το δημόσιο χρέος το 2011 θα εκτοξευθεί στο 152,6% του ΑΕΠ και θα χρειαστούν για τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου δανεισμού 15,92 δισ. ευρώ, δηλαδή το 7% του ΑΕΠ. Αν συνυπολογιστεί η προβλεπόμενη ύφεση 4,2%, τότε γίνεται αντιληπτό ότι η ανάπτυξη είναι άπιαστο όνειρο...

Ο προϋπολογισμός κρύβει "εκπλήξεις" μέχρι της εικονικής απόκρυψης των κονδυλίων, ύψους 2,3 δισ. ευρώ, που θα εξοικονομηθούν από την περαιτέρω συμπίεση των μισθών στο Δημόσιο και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Παρά το "μαξιλάρι", το πρόβλημα της πλαστότητας του προϋπολογισμού παραμένει.

Ο πρωθυπουργός προσδοκά ότι με την επιμήκυνση θα βρει πόρους, έστω περιορισμένους, για να ενισχύσει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το βέβαιο είναι όμως ότι θα κληθεί να εξοικονομήσει άλλα 14, 3 δισ. ευρώ μέσα στο έτος. Το δημοσιονομικό αδιέξοδο είναι ανάλογο με το κοινωνικό.

Κι όμως, υπάρχει εναλλακτικός δρόμος εξόδου από την κρίση. Αρκεί να επιδειχθεί πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν οι σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή. Αντ' αυτού όμως, συνεχίζονται τα διάφορα μπόνους προς το κεφάλαιο, με τη μείωση της φορολογίας αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών, την ώρα μάλιστα που συνεχίζεται η άγρια συμπίεση μισθών και συντάξεων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, φέρνοντας έναν στους πέντε πολίτες στα πρόθυρα της φτώχειας.

1 σχόλιο:

  1. Με αφορμή την ομιλία της Λιάνας Κανέλλη στη βουλή, κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό, για το θέμα της παράδοσης του μισού Ελληνικού Αιγαίου από την Ελληνική Κυβέρνηση στους Τούρκους θα ήθελα να τονίσω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία Εφιαλτική Εξέλιξη για τα Εθνικά μας θέματα. Ο κ Παπανδρέου παραδίδει το μισό Ελληνικό Αιγαίο στους Τούρκους χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αντίδραση ούτε από την ΝΔ ούτε από το υποτίθεται Εθνικιστικό ΛΑΟΣ, ούτε φυσικά από τον κατ’ εξοχήν άνθρωπο των Αμερικάνων στην Ελλάδα την Ντόρα Μητσοτάκη. Εξυφαίνεται μια συνωμοσία μέσα στη σιωπή και είναι προς τιμή του ΚΚΕ και της κας Κανέλλη που αναγάγουν το θέμα σε πρώτη προτεραιότητα. Φοβάμαι βέβαια ότι με μόνη την αντίδραση του ΚΚΕ (δεν ξέρω για την υπόλοιπη αριστερά (ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ) γιατί μας έχει συνηθίσει όταν μιλούμε για Εθνικά Θέματα να μας λέει Εθνικιστές) δεν έχουμε πολλές πιθανότητες για θετική εξέλιξη. Εξ άλλου ο Ελληνικός λαός πνιγμένος μέσα στα οικονομικά προβλήματα της κρίσης λίγη προσοχή θα δώσει στο θέμα. Επίσης ο τύπος και η τηλεόραση έχει μηδενίσει το θέμα με εξαίρεση την εφημερίδα Ελευθεροτυπία που με αρκετά άρθρα (Κύρα Αδάμ κλπ) θέτει το θέμα συνεχώς. Δεν ξέρω πως μπορεί να αντιδράσουμε σε αυτή την συνωμοσία. Εύχομαι το θέμα να γίνει πρώτης προτεραιότητας στα δημοκρατικά μπλογκς τα μόνα σχεδόν που βρίσκονται έξω από την συνωμοσία αυτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή