Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Η εφεύρεση της ακινησίας

σκίτσο Πέτρου Ζερβού (πηγή)
του Γιάννη Καλαϊτζή
Επειδή ο κ. πρωθυπουργός (ο αστέρας των Βρυξελλών) συμβουλεύεται διαπρεπείς επιστήμονες όπως ο κ. Στίγκλιτς και περιστοιχίζεται από τραπεζίτες όπως οι κ.κ. Παπαδήμος και Σκιόπα, δίνεται η εντύπωση ότι μας κυβερνούν οικονομολόγοι, αλλά, κατά την άποψή μας, η παρούσα κυβέρνηση αποτελεί μια σχολή φιλοσόφων.

«Οπως ακριβώς το κορμί μας θα γίνει κομμάτια αν πάψει να δέχεται την πίεση της ατμόσφαιρας», γράφει ο Α. Σοπενχάουερ, «κατά τον ίδιο τρόπο, αν αφαιρούσε κανείς από τη ζωή του ανθρώπου το βάρος της αθλιότητας, της λύπης, των ατυχιών και των μάταιων προσπαθειών... η αλαζονεία του θα τον οδηγούσε στην καθαρή τρέλα». Και συνεχίζει: «Στον καθένα μας χρειάζεται μια δόση από έγνοιες, από πόνους ή ταλαιπωρίες, όπως χρειάζεται έρμα στο πλοίο για να ισορροπεί». Με την ίδια μέθοδο σκεπτόμενος ο κ. Πάγκαλος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το «μνημόνιο» είναι ευκαιρία, είναι ευλογία, είναι ευτυχία για τον τόπο.

Αλλά τον αντικοινωνικό, μισογύνη και μισάνθρωπο Σοπενχάουερ, που είδε σε νεαρή ηλικία τον απελπισμένο πατέρα του να αυτοκτονεί, που τον έδιωξε η μητέρα του, μια εύθυμη χήρα, και τον εγκατέλειψε η ερωμένη του. Αγνοούμε ποια ατυχήματα έζησε ο κ. Πάγκαλος, ποια μαύρη μοίρα τον κατατρύχει για να θεωρεί ευτυχία το μνημόνιο της αθλιότητας, της λύπης και της μάταιης προσπάθειας.

Στην ίδια σχολή φιλοσόφων της απελπισίας ανήκει αυτοδικαίως και ο πρωθυπουργός μας, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου (ο αστέρας των Βρυξελλών), αφού ακούραστα επαναλαμβάνει «Το μνημόνιο είναι μονόδρομος». Και επειδή ουδέποτε χαρακτήρισε το εν λόγω παρασύνταγμα «μονοτονικό», «μονογαμικό» ή «μονοκοτυλήδονο» και επιμένει στον «μονόδρομο», κατά τη γνώμη του προφανώς το πρόβλημα της χώρας είναι κυκλοφοριακό.

Πράγματι, όλοι οι μεγάλοι συγγραφείς -Λόντον, Πόε, Τουέιν, Βερν, Σουίφτ, Στίβενσον, Ντεφόε- καθύβρισαν, στηλίτευσαν, κατήγγειλαν τη μανία των μετακινήσεων, τα τουριστικά γραφεία και τις εταιρείες μεταφορών. Τα βάσανα του Οδυσσέα, του Ιάσονα, του Περσέα, του Θησέα, των Μυρίων, του Σεβάχ, είναι ταξιδιωτικά.

Δικαίως λοιπόν ο πρωθυπουργός αποφάσισε να καταργήσει τις μετακινήσεις. Θα πάψουμε να ζούμε σαν ορδή. Το κατώτερο στάδιο του πολιτισμού είναι ο νομαδικός βίος. Για τούτο οι ακτοπλοϊκές γραμμές παραδίδονται ελεύθερες στην κωπηλασία και την κολύμβηση. Για την τόνωση της οικοδομής εφαρμόζεται ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανέγερσης σταθμών διοδίων. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς περιορίζονται χάριν του περιβάλλοντος. Οι αεροπορικές εταιρείες αναλαμβάνουν την αποσυμφόρηση του τραπεζικού σας λογαριασμού.

Εν τούτοις, είναι σχεδόν ακατόρθωτο συνήθειες χιλιάδων ετών να ξεριζωθούν αμέσως. Καταστρώνεται, λοιπόν, το σχέδιο «Σεπούλβεδα». Ο καλός αυτός θεολόγος αποκάλυψε στους παπιστές τα μέσα μαζικής καταστροφής που διέθεταν στο οπλοστάσιό τους οι προκολομβιανοί Αμερικανοί. Κατά τον Σεπούλβεδα (1489-1573) οι Ινκας και οι Αζτέκοι ήταν «βάρβαροι, τραχείς, αμαθείς, απαίδευτοι, κτήνη, γεμάτοι κακία, για τούτο ενδείκνυται να κυβερνώνται από άλλους και πρέπει να δεχτούν τον ισπανικό ζυγό ακόμη και αν δεν θέλουν». Το μνημόνιο που επέβαλλαν οι κονκισταδόροι στους Ιντιος ήταν ιδιαίτερα επίμηκες.

Αγαπητοί αναγνώστες, σε ένα και μόνο άρθρο 400 λέξεων, γνωστός συνάδελφος κατόρθωσε να συγκεντρώσει προ ημερών εναντίον των δημόσιων υπαλλήλων της χώρας τους χαρακτηρισμούς κλέφτες, περιττοί, ανάξιοι, ανίκανοι, άχρηστοι, μέτριοι, διεφθαρμένοι, σπάταλοι. Επιβάλλεται λοιπόν -το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα με τη νοοτροπία του Σεπούλβεδα- να στερηθούν την ελευθερία των μετακινήσεων, το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην ασφάλιση και στην αξιοπρέπεια, αυτοί και ο κάθε Ελληνας, αφού προηγουμένως καθυβριστεί.

Με την φιλοσοφία του κ. αντιπροέδρου ξεκινήσαμε και με τη φιλοσοφία της απελπισίας θα κλείσουμε. Οπως έχουμε γράψει, θα πρέπει να δοξολογούμε τον πανάγαθο επειδή μεταξύ των γλουτών τοποθέτησε την έξοδο των κοπράνων. Εάν η προαναφερθείσα περιοχή χρησίμευε αποκλειστικά ως ερωτογόνος ζώνη, θα ήταν αδύνατο να αντέξουμε αυτήν την αίσθηση. Με την ίδια λογική, είμαστε ευτυχείς που μεταξύ των Ελλήνων υπάρχει ο κ. Πάγκαλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου