από την χθεσινή διαμαρτυρία της Greenpeace στην Άγκυρα (πηγή) |
από την Αυγή
Η είδηση μοιάζει εξωφρενική, αλλά μάλλον είναι εξωφρενικά πραγματική. Τη στιγμή που στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν τουλάχιστον την πρόθεσή τους να επανεξετάσουν τα πυρηνικά προγράμματα, και στη Γερμανία έχει ανασταλεί η λειτουργία επτά πυρηνικών εργοστασίων, ο Ερντογάν από την Άγκυρα -λίγο πριν αποχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα- δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει στα προγράμματά της για την κατασκευή τριών πυρηνικών εργοστασίων μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια σε συνεργασία με τη Ρωσία. Πρόσθεσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει επένδυση χωρίς ρίσκο»!
Η τραγωδία της Ιαπωνίας απέδειξε περίτρανα ότι η σταθερή εναντίωση στην πυρηνική ενέργεια από την Αριστερά και τους Οικολόγους είναι πολιτική στάση απόλυτα δικαιωμένη. Κι όμως, η παραφροσύνη της ανταγωνιστικής καπιταλιστικής ανάπτυξης φαίνεται να μην έχει όρια.
Akkuyu, Buyukeceli, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, 11/2010 (πηγή) |
Απ' την άλλη ο Μπερλουσκόνι που δυσκολεύεται να φτιάξει πυρηνικά στη χώρα του, γιατί μετά το Τσερνομπίλ η Ιταλία δήλωσε ότι θα πάψει να παράγει ενέργεια από πυρηνικά, επιδιώκει να τα φτιάξει με ιταλικές επενδύσεις στην Αλβανία! Ανάλογα σχέδια, και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο, αναπτύσσονται στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη FYROM και αλλού, όπως επίσης βέβαια και στο Ισραήλ.
Είναι φανερό ότι για την αποτροπή της οικονομίας του ολέθρου, δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε ούτε τους επιχειρηματίες, τις τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια εν γένει, αλλά ούτε και τις κυβερνήσεις που είναι δέσμιες της λογικής του καπιταλιστικού ανταγωνισμού και των συμφερόντων των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Δεν είναι εύκολο, αλλά είναι βέβαιο ότι μόνο η γενικευμένη, σταθερή και μαχητική δράση των πολιτών, των κινημάτων και των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας μπορεί να ορθώσει αποτελεσματικά εμπόδια σε αυτές τις επιλογές.
Άγκυρα, 30/11/2010 (πηγή) |
Ένα από τα πρώτα και άμεσα υποχρεωτικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι προς το περίφημο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, τη λειτουργία του οποίου πρόσφατα συναποφάσισαν Παπανδρέου και Ερντογάν και του οποίου οι εργασίες σε επίπεδο «χαμηλής διπλωματίας» (περιβάλλον κ.λπ.) προβλέπεται να ξεκινήσουν σύντομα.
Να εξηγηθούμε. Η πυρηνική σχιζοφρένεια μπορεί και πρέπει για όλους μας να γίνει... casus belli!
- Ο Θ. Δρίτσας είναι βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Πειραιά και Νησιών.
Άγκυρα, Ιούλιος 2010 (πηγή) |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου