Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Μακριά από τον πόλεμο!

σκίτσο του Πάνου Μαραγκού από το Έθνος
από την Αυγή

Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, το πιθανότερο είναι να αποτελεί το προοίμιο για διεθνή στρατιωτική παρέμβαση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με τον μανδύα του ΟΗΕ. Δεν είναι η πρώτη φορά που, κατά τη μεταψυχροπολεμική περίοδο, ο ΟΗΕ εμπλέκεται σε πολεμικές ενέργειες. Ακόμα και στη Γιουγκοσλαβία, εκ των υστέρων "νομιμοποίησε" τον νατοϊκό τυχοδιωκτισμό.

Θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει ότι, στην περίπτωση της Λιβύης, η απαγόρευση πτήσεων αποτελεί το ελάχιστο προκειμένου να σταματήσουν οι φονικές επιδρομές του Καντάφι, ο οποίος διαθέτει την υπεροπλία της αεροπορίας. Πράγματι το καθεστώς της Τρίπολης έσπευσε χθες να ανακοινώσει άμεση κατάπαυση του πυρός, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις του. Το σίγουρο είναι ότι το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα, εμπλέκοντας μάλιστα και χώρες όπως η Ελλάδα, που δεν έχουν λόγο να αναμιχθούν στρατιωτικά στην κρίση.

Κι όμως, όσοι τώρα σπεύδουν να ενεργήσουν στρατιωτικά για... ανθρωπιστικούς λόγους, είναι οι ίδιοι οι οποίοι επί σειρά ετών στήριζαν το δικτατορικό καθεστώς Καντάφι και έκαναν μπίζνες μαζί του. Θα αρκούσε μια απόφασή τους για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι και της οικογένειάς του, ώστε το καθεστώς να αντιληφθεί ότι η απομόνωση μετράει. Επελέγη η δυναμική απάντηση, που δεν αποτρέπει το λουτρό αίματος στη Λιβύη και εκθέτει τον ΟΗΕ σε δύναμη κήρυξης πολέμου, αντί της αποστολής του, που είναι η διασφάλιση της ειρήνης.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τη συνδρομή στους ΝΑΤΟϊκούς τυχοδιωκτισμούς, που μπορεί να πυροδοτήσουν αντιδυτική έκρηξη του ήδη ευρισκόμενου σε αναβρασμό αραβικού κόσμου. Η χώρα μας έχει υπογράψει το Μνημόνιο Συνεννόησης με το ΝΑΤΟ, με βάση το οποίο οι στρατιωτικές διευκολύνσεις παρέχονται εν συνόλω και εν λευκώ. Το Μνημόνιο Συνεννόησης το είχε καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, αλλά τώρα σπεύδει να το υλοποιήσει, επικαλούμενο τον κίνδυνο νέων μεταναστευτικών ροών. Είναι όμως σίγουρο ότι τυχόν εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Λιβύη δεν θα εμποδίσει, αλλά θα πολλαπλασιάσει τα καραβάνια των προσφύγων και των μεταναστών, όπως συνέβη με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου