Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Αντί γι' αντίο, Πάντα Νέοι

της Μαρίας Καλυβιώτου
από την ΑΥΓΗ 

Για εμάς, τους νέους και τις νέες που βρήκαμε καταφύγιο στην πάντα ζωηρή σκέψη του, ο Αλέκος Λύτρας κατάφερνε σήμερα να μας αποκαλύπτει μια άλλη αριστερά. Μια αριστερά που πράγματι είχε στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, μια αριστερά ιδέα και πράξη καθημερινή. Την αριστερά ως τρόπο ζωής. Αγωνίστηκε όσο λίγοι ακόμη για την ενότητα της αριστεράς. Ένας από τους πιο ΣΥΡΙΖΑίους, αιώνιος έφηβος, σοφός, μας έβαζε τα γυαλιά με την αποφασιστικότητα και τις ιδέες του.

Εκείνος δεν κατέλαβε ποτέ θέσεις εξουσίας, αλλά η προσφορά του στους “νέους” συντρόφους είναι ανεκτίμητη. Ήταν η ελπίδα μας ότι μεγαλώνοντας δεν θα γίνουμε όπως οι “μεγάλοι”. Και φαντάζομαι πως και γι' αυτούς τους τελευταίους, τους αλλοτριωμένους και παρασυρμένους από τις επιταγές του χρόνου, ο Αλέκος Λύτρας ήταν μια από τις φωνές που δεν επέτρεπε στη φλόγα που έχουν μέσα τους να σταματήσει, έστω να τρεμοπαίζει. Ένας αγνός αντιεξουσιαστής της αριστεράς, που ενσάρκωσε την απαισιοδοξία της γνώσης και την αισιοδοξία της βούλησης.

Όποιος και όποια συντρόφευσε τον Αλέκο Λύτρα, γνωρίζει ότι τέτοιες στιγμές ένα αντίο δεν είναι ταιριαστό. Άλλωστε, οι ιδέες, η επιμονή αυτού του χαλκέντερου αγωνιστή της αριστεράς, αγκαλιάστηκαν και φυτεύτηκαν σε όσα μυαλουδάκια υπήρχε το έδαφος για να τις γονιμοποιήσουν.

Για εμάς, τους νέους ή πάντα νέους, τους φίλους και τους συντρόφους του, ένας φόρος ύστατης τιμής μπορεί να δοθεί στον Αλέκο. Μία δέσμευση.
Όσες κι αν χτίζουν φυλακές
Κι αν ο κλοιός στενεύει,
Ο νους μας είν' αληταριό
Κι όλο θα δραπετεύει

από whisper1960
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


Ξημερώματα Τρίτης πέθανε αιφνίδια ο αγωνιστής Αλέκος Λύτρας, σε ηλικία 49 ετών.
από την ΑΥΓΗ  

Γεννήθηκε το 1961 στα Γιάννενα. Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης στρατεύτηκε στο ΠΑΣΟΚ και ως σπουδαστής των ΚΑΤΕΕ ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση. Έντονη η συμμετοχή του στο φοιτητικό κίνημα ενάντια στον 815, στο πλευρό πάντα των πιο προωθημένων κομματιών του. Μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, ο Αλέκος κινείται κόντρα στο ρεύμα. Το 1981 αποχωρεί από το ΠΑΣΟΚ, μην αναγνωρίζοντας στην πολιτική του κανένα στοιχείο από τα οράματα της Μεταπολίτευσης. Έκτοτε, και για περίπου δύο δεκαετίες, θα κινηθεί πολιτικά ως ανένταχτος της ριζοσπαστικής αριστεράς. Από τη δεκαετία του ’90 έρχεται κοντά στον χώρο του Στεκιού Μεταναστών και τα επόμενα χρόνια συμμετέχει ενεργά στην αριστερή δημοτική κίνηση Απόδραση Αγίων Αναργύρων. Παράλληλα, ανήκει στην ιδρυτική ομάδα του πολιτικού και πολιτιστικού περιοδικού «Γαλέρα».

Το 2008 υπήρξε πρωτεργάτης της δημιουργία της Ομάδας Ρόζα και της ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ ενός πολιτικού δυναμικού με αναφορά στην κινηματική αριστερά. Γίνεται μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα δώσει μάχες για τη διατήρηση της συνοχής του σχήματος, καθώς και για το κοινωνικό άνοιγμά του. Ενεργά παρών μέχρι το τέλος, από το στήσιμο του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ μέχρι τη δημιουργία της νέας δημοτικής παράταξης Αλληλεγγύη Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ο Αλέκος θα παλέψει επίμονα για μια αριστερά που η ριζοσπαστικότητά της δεν θα σημαίνει περιχαράκωση και αποκοπή από την κοινωνία. Το τελευταίο διάστημα, εργάστηκε για τη στήριξη των ενωτικών αριστερών αυτοδιοικητικών σχημάτων και ήταν υποψήφιος του «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο», με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαδημητρίου.

Ρόζα
“Ο Αλέκος, εκτός από συνεπής αγωνιστής, υπήρξε ένας πολύ ωραίος τύπος, γλυκός, κεφάτος και ανοιχτόκαρδος, σοβαρός αλλά όχι σοβαροφανής, αντικομφορμιστής και λαϊκός. Στοργικός πατέρας του Μάρκου και της Έλλης, παθιασμένος σύντροφος της δικιάς μας Μυρτώς Μπολότα”. Με αυτά τα λόγια, η Ρόζα κάνει την “τελευταία της παρέμβαση για τον Αλέκο Λύτρα. “Τον Αλέκο μας δεν θα τον ξαναβρούμε στον Τσέλιγκα, στη θύρα των οργανωμένων του ΠΑΣ Γιάννινα, στις ατελείωτες ζυμώσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, στα μικρά και μεγάλα κινήματα. Θα παραμείνει όμως παρών στα πιο φωτεινά μέρη της ζωής μας”.

Αλ. Τσίπρας
“Με τον θάνατο του Αλέκου Λύτρα, η αριστερά χάνει ένα κομμάτι από την πολιτική της έμπνευση, από την αντιεξουσιαστική της συμπεριφορά, από τη δημιουργικότητά της. Ο Αλέκος μάς αναγκάζει ξαφνικά να μιλάμε γι' αυτόν σε παρελθόντα χρόνο. Όμως το ποικίλο έργο του θα τον κρατά πάντα εν ζωή”, δηλώνει με σεβασμό στη δράση του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, και εκφράζει τη λύπη του “στους ανθρώπους της ζωής του, στους συντρόφους και τις συντρόφισσές του, σε όσους και όσες τον αγάπησαν”.

ΣΥΡΙΖΑ
“Ο Αλέκος ήταν κάτι παραπάνω από ένας καλός σύντροφος. Συνδύαζε τη γλυκύτητα, το κέφι, τη σοβαρότητα, την ανιδιοτέλεια, τη λαϊκότητα, την παθιασμένη αφοσίωση στην υπόθεση της αριστεράς”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Ενωτικός και ριζοσπαστικός και ταυτόχρονα διαρκώς παρών στο κοινωνικό γίγνεσθαι, στα δημοτικά πράγματα, στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ, στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού 'Γαλέρα', στην κινηματική αριστερά. Δεν είναι σχήμα λόγου ότι ο Αλέκος με το παράδειγμά του θα είναι παρών στη θύμησή μας” σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια “στην οικογένειά του”.

Δημ. Βίτσας
Τη βαθιά του θλίψη για τον “ξαφνικό θάνατο του φίλου και συντρόφου του, Αλέκου Λύτρα”, εκφράζει ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας. “Με τον Αλέκο δεν μας συνέδεαν μόνο κοινοί αγώνες αλλά και βαθιά ανθρώπινα αισθήματα”. Ο Δ. Βίτσας εκφράζει τη μέγιστη συμπαράστασή του στην οικογένειά του.


ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο
“Οι φίλοι του θα τον θυμούνται σαν ένα χαμογελαστό και ανοιχτόκαρδο χαρακτήρα με σπάνια αίσθηση του χιούμορ. Θα τον θυμούνται σαν εραστή της παραλίας της Γαύδου και παθιασμένο υποστηρικτή του ΠΑΣ Γιάννενα”, τονίζει η παράταξη ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο.

ΑΚΟΑ
“Η μαχητικότητα, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη και ο αντικομφορμισμός απέκτησαν σάρκα και οστά και χαμόγελο στο πρόσωπο του Αλέκου Λύτρα”, τονίζει η ΑΚΟΑ τιμώντας τον Αλέκο Λύτρα.
“Χάνουμε ένα σπουδαίο σύντροφο, βαθύτατα ενωτικό εξ ου και ανασυνθετικό, με ελπίδες για το ρόλο της 'Ανάσα', έτσι που να ξεκινήσει γοργά 'το μικρό μας ανασυνθετικό πείραμα' που θα οδηγούσε σύντομα 'στο πιο μεγάλο'. Έπιασε τόπο η δουλειά που έκανες, Αλέκο! Βρεθήκαμε πάρα πολύ κοντά, σχεδόν γίναμε ένα. Και επειδή ήταν πολύ όμορφα, στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσουμε”.


ΜΑΑΕΑ
Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής - Ελεύθερη Αττική και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αλέκος Αλαβάνος εκφράζουν “τα βαθύτερα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του συντρόφου Αλέκου Λύτρα, στην οικογένειά του και στην Ομάδα Ρόζα και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα”.


Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Αλέκο
Με τους στίχους του Τάσου Λειβαδίτη αποχαιρέτησε η Ελένη Πορτάλιου τον "αγαπημένο μας σύντροφο", όπως είπε, Αλέκο Λύτρα: "Κι αν νικηθήκαμε δεν ήταν από την τύχη ή τις αντιξοότητες, αλλά απ' αυτό το πάθος μας για κάτι πιο μακρινό κι ο αγέρας που κλείνει απότομα τις πόρτες και μένουμε πάντοτε έξω".
Σε κλίμα συγκίνησης, η Ελ. Πορτάλιου ξεκίνησε την ομιλία της με ειδική αναφορά στον θάνατο του Αλέκου Λύτρα: "Πάντα κοντά στη Μυρτώ και τα παιδιά, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, Αλέκο. Η ζωή όσων μένουν ας έχει τη γενναιοφροσύνη που προστατεύει από τη λησμονιά τους αγαπημένους νεκρούς μας. Συντροφικότητα, ευγένεια, προσήνεια, μαχητικότητα, ασίγαστο πάθος. Αυτά τα πολύτιμα ορυκτά της αριστεράς διαφύλαττε με τη ζωή του, σε εποχές μικρόψυχες, ο Αλέκος Λύτρας. Κι αυτά ακριβώς τα χαρίσματα κάνουν την οδύνη της απώλειας μεγαλύτερη. Εν τούτοις, συνεχίζουμε. Αλλά απόψε, όπως και κάποιες άλλες στιγμές, με τη συνείδηση ότι η ζωή είναι τόσο δυνατή όσο και οι ματαιώσεις της".


- Η πολιτική κηδεία του Αλέκου Λύτρα θα γίνει σήμερα, Τετάρτη στις 2 μ.μ. στο νεκροταφείο Αγίων Αναργύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου