Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010

Οι Ιρλανδοί θα εξεγερθούν

Χ.Λ. 
από την ΑΥΓΗ (10/11)

«Στην επιλογή υποχρεώσεις προς τράπεζες και υποχρεώσεις προς την οικογένεια -υποθήκη ή φαγητό- όλο και περισσότεροι επιλέγουν το δεύτερο» έγραψε στους συντηρητικούς "Irish Times" ο έγκριτος οικονομολόγος Μόργκαν Κέλυ, ο οποίος από το 2007 είχε προβλέψει τη φούσκα του ιρλανδικού real estate.

Τα νούμερα τον επιβεβαιώνουν. Ο αριθμός των νοικοκυριών που είναι πίσω στην αποπληρωμή των υποθηκών αυξάνεται συνεχώς. Τριάντα έξι χιλιάδες νοικοκυριά χρωστάνε τη δόση του δανείου για περισσότερες από 90 ημέρες, ενώ μέχρι το τέλος του έτους διακόσιες χιλιάδες υποθήκες στην Ιρλανδία θα είναι στο κόκκινο, ήτοι μια στις τέσσερις.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Μπράιαν Κόουεν καλά θα κάνει να λάβει σοβαρά υπ' όψιν τα λεγόμενα και τις προβλέψεις του καθηγητή, στις οποίες περιλαμβάνεται πλέον και η κοινωνική εξέγερση εξαιτίας της φτώχειας που επιβάλλουν οι περικοπές στον προϋπολογισμό του 2011.

«Σήμερα τα νοικοκυριά πασχίζουν να αποπληρώσουν τις υποθήκες εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος που είναι συνδεδεμένο με τη χρεωκοπία» τονίζει ο καθηγητής. «Αυτό θ' αλλάξει. Η κρίση του στεγαστικού χρέους φέρνει την Ιρλανδία στα πρόθυρα της κοινωνικής αναταραχής μεγέθους ανάλογου του Πολέμου για τη Γη του 19ου αιώνα». Τότε, οι ενοικιαστές γης αρνήθηκαν να πληρώσουν τα ενοίκια, πράξη που καθιέρωσε και τον όρο "μποϊκοτάζ".

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


Το παραπάνω είναι άρθρο από την ΑΥΓΗ της Τετάρτης... Την Πέμπτη -για κάποιους  αναπάντεχα- έγινε η -για το Λονδίνο- τεράστια συγκέντρωση φοιτητών και καθηγητών που κατέληξε στο ντου στο κτήριο των τόριδων (από όπου και οι φωτογραφίες -από την ΑΥΓΗ)...Προσεχώς το έργο "κάντο όπως οι εγγλέζοι" θα παιχτεί σε πολλές πόλεις της Ευρώπης...  Ο κρετινισμός και η αποθράσυνση των μουτζαχεντίν του νεοφιλελευθερισμού θα φροντίσουν για αυτό...

- την ανάρτηση την είχα βάλει και νωρίτερα. Μετά είχαμ διακοπή ρεύματος λόγω βροχής -τι πιο φυσικό για τη ΔΕΗ- κι όταν επανήλθε το ρεύμα δεν είχε ούτε φωτογραφίες ούτε το βίντεο, οπότε την ξαναέβαλα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου