Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εντυπώσεις!

σκίτσο Τάσου Αναστασίου από την Αυγή
του Γιώργου Δελαστίκ
από το Έθνος

Το ΠΑΣΟΚ είναι ο αδιαφιλονίκητος νικητής του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Χωρίς φυσικά να αναιρούνται τα πολιτικά συμπεράσματα του πρώτου γύρου και η απώλεια περίπου δέκα εκατοστιαίων μονάδων από το ποσοστό που είχε πάρει το κυβερνών κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε κατά κράτος τη μάχη των εντυπώσεων χθες. Κορωνίδα της επιτυχίας του φυσικά η κατάκτηση του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος από... αμνημονεύτων χρόνων βρισκόταν στα χέρια της Δεξιάς - άνω της εικοσαετίας!

Η επικράτηση του άγνωστου Γιώργου Καμίνη επί του αποκλειστικά ασχολούμενου με τις δημόσιες σχέσεις Νικήτα Κακλαμάνη καθιστά ακόμη μεγαλύτερη τη σημασία αυτής της αξιοσημείωτης πολιτικής αλλαγής. Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι ενώ μέσω της ήττας Κακλαμάνη η ΝΔ δέχθηκε χθες το ισχυρότερο πλήγμα, ο αρχηγός της, Αντώνης Σαμαράς είναι σίγουρα πολύ ικανοποιημένος για την απαλλαγή του από τον Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος είναι γνωστό πως είναι στενός πολιτικός φίλος της Ντόρας Μπακογιάννη. Η απομάκρυνσή του από τη δημαρχία της Αθήνας συνιστά σαφώς σοβαρότερο πλήγμα για την Ντόρα Μπακογιάννη, ιδίως τώρα που ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ίδρυση του κόμματός της, παρά για τον Α. Σαμαρά, ο οποίος όμως παρ’ όλα αυτά χρεώνεται τις πολιτικές συνέπειες της απώλειας για τη ΝΔ του Δήμου της Αθήνας. Την ώρα που το άρθρο αυτό έπρεπε να πάει στο τυπογραφείο, δεν είχε κριθεί η έκβαση της αναμέτρησης για τον Δήμο της Θεσσαλονίκης, ούτε είχε οριστικοποιηθεί αν η ΝΔ θα έπαιρνε 4 ή 5 από τις 13 περιφέρειες. Σίγουρα π.χ. το 8-5 στις περιφέρειες είναι καλύτερο από το θεωρητικό 13-0 των περσινών βουλευτικών εκλογών, αλλά προφανώς δεν συνιστά ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων.

Αν μάλιστα συνυπολογιστεί η πολύ δυσκολότερη του αναμενόμενου νίκη του Π. Ψωμιάδη στην περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας, η ήττα της ΝΔ στην Πελοπόννησο, η μάχη μέχρις εσχάτων Γκιουλέκα - Μπουτάρη, η αισθητή συρρίκνωση της υπεροχής της ΝΔ σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου κ.λπ., τότε οδηγούμαστε σε ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα: μόλις η ΝΔ βρέθηκε σε απευθείας αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ, μόνοι τους οι δυο τους, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν άντεξε, ηττήθηκε σχεδόν παντού. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί σημαίνει ότι στη συνείδηση των ψηφοφόρων η ΝΔ δεν θεωρείται έτοιμη και ικανή να διεκδικήσει την επάνοδό της στην εξουσία.

Κατ’ ουσίαν, δηλαδή, χθες αναιρέθηκε σε ικανό βαθμό το ψυχολογικό πλεονέκτημα που είχε κερδίσει την περασμένη Κυριακή η ΝΔ με τη συρρίκνωση σε μόλις δύο μονάδες της υστέρησής της από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έπεφτε ραγδαία, ενώ η ΝΔ υποχωρούσε ελαφρά και ουσιαστικά έμενε στάσιμη. Βεβαίως η ΝΔ έχασε με αξιοπρεπή ποσοστά, απέσπασε τον Δήμο Πειραιά από το ΠΑΣΟΚ, ενώ το κυβερνών κόμμα έχασε και το προπύργιό του, την Πάτρα, από έναν άλλο Γιάννη Δημαρά, ο οποίος σε αντίθεση με τον εν Αττική δικαίωσε τις προσδοκίες που υπήρχαν στο πρόσωπό του. Τα στοιχεία αυτά περιορίζουν την έκταση της ήττας της ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, δεν την αναιρούν όμως.

Το ποσοστό της αποχής στην Αθήνα, στον Πειραιά, στα μεγάλα αστικά κέντρα υπερέβη κάθε προηγούμενο. Πέραν της αυτοτελούς σημασίας της, μια σοβαρή πτυχή του φαινομένου της αποχής σε αυτόν τον γύρο είναι ότι αποκάλυψε την παντελή αδυναμία τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ να βρουν πολιτικούς συμμάχους. Να βρουν δηλαδή ψηφοφόρους που δεν τους είχαν ψηφίσει στον πρώτο γύρο και οι οποίοι να προσέλθουν στον δεύτερο γύρο για να ψηφίσουν το έναν ή τον άλλο υποψήφιο. Η αποξένωση σε τέτοια έκταση των υποψηφίων των δύο κομμάτων εξουσίας ξεπέρασε όντως κάθε εκτίμηση. Οταν π.χ. στην Αθήνα προσέρχεται να ψηφίσει για δήμαρχο μόλις ένας στους τρεις ψηφοφόρους και σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς ψηφίζει άκυρο ή λευκό, με αποτέλεσμα μόλις το... 25% (!) των ψηφοφόρων να εκφέρει γνώμη αν θέλει για δήμαρχο τον Γ. Καμίνη ή τον Ν. Κακλαμάνη, το γεγονός είναι σίγουρα αξιοπρόσεκτο.

Φυσικά, από αύριο όλοι θα ξέρουμε ότι δήμαρχος Αθηναίων είναι ο Γ. Καμίνης και ουδείς θα συζητά ή θα σκέπτεται ότι εξελέγη με το 13% των ψήφων, ούτε αυτό θα έχει κάποια επίπτωση στην πολιτική που θα ακολουθήσει.

Κυβέρνηση
Πιο εύκολα τώρα τα σκληρά μέτρα

Διευκολύνουν την κυβέρνηση Παπανδρέου τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην εφαρμογή μιας ακόμη σκληρότερης αντιλαϊκής πολιτικής λιτότητας, με τη λήψη σκληρότερων μέτρων κατ’ εντολήν της τρόικας, αλλά και πέρα από τις απαιτήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι κυβερνήσεις δεν φοβούνται τις λαϊκές αντιδράσεις παρά μόνο στον βαθμό που αυτές συμπυκνώνονται πολιτικά στην υποστήριξη κάποιου κόμματος που μπορεί να πάρει την εξουσία. Δικαίως από τη σκοπιά του ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει πλέον στη διάθεσή του μια ολόκληρη τριετία για να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του μνημονίου, από τη στιγμή που οι εκλογές κατέδειξαν τη ΝΔ ως ανίκανη να διεκδικήσει τώρα την εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου