Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Μυγχάουζεν ο Πινόκιο...

από Το Γρέκι
του Στάθη
Η αποχή πιο μεγάλη παρά ποτέ. Το συνολικό ποσοστό του δικομματισμού, το πιο μικρό τα τελευταία χρόνια. Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων μίκρυνε σε απόσταση αναπνοής. Το ποσοστό του ΚΚΕ το καθιστά τρίτο αντιδικομματικό πόλο με αξιώσεις! Οι παραπληρωματικές δυνάμεις του δικομματισμού, ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Αριστερά, δείχνουν να υποχωρούν. Αν αυτό δεν είναι μια κατ΄ αρχήν αλλαγή σκηνικού, τι είναι; Από το (μακροσκελές) μήνυμά του προς τον λαό χθες το βράδυ, ο Παπανδρέου φαίνεται να μην έχει καταλάβει τίποτα ή να μη θέλει να παραδεχθεί ότι επιτέλους κάτι κατάλαβε...

Πολλοί εξ εφέδρων μαζεύθηκαν απ΄ το πρωί στα πάνελ, περιβάλλοντας τους συνήθεις θαμώνες, πολλά κλισέ ακούσθηκαν, γύρω στις 7 μ.μ. άρχισαν να φθάνουν οι πρώτες εκτιμήσεις, ως συνήθως ή τουλάχιστον όπως έχει αποδειχθεί σε όλες τις τελευταίες εκλογές, με μια τάση να κερδίσει την πρώτη εντύπωση το ΠΑΣΟΚ. Οντως κατ΄ αρχήν φαινόταν με 35% προς 33% το κυβερνητικό κόμμα να υπερακοντίζει το 43% που έλαβε στις εθνικές εκλογές και να νικάει! Αντιθέτως, η αντιμνημονιακή ψήφος με ένα 60% και πάλι ηττήθη.

Είναι γνωστόν ότι το ΠΑΣΟΚ και με 3% ανακηρύσσεται απ΄ τα κανάλια νικητής, πόσω μάλλον τώρα που, παρά τα διλήμματα και τους εκβιασμούς που έθεσε ο κ. Πρωθυπουργός, έχασε μόνο δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Εννοείται απ΄ τις «πατριωτικές» ψήφους - οι υπόλοιποι είμαστε μιάσματα.

(Εδώ να σημειώσουμε ότι ορισμένοι γραφείς, που όταν άκουγαν χρόνια τώρα τη λέξη «πατριωτισμός» πάθαιναν τέτανο, απ΄ όταν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τρόικας Παπανδρέου άρχισε να κλίνει τη λέξη «πατριώτης» σε όλες τις πτώσεις -τις δύο που γνωρίζει- άρχισαν κι αυτοί να μιλούν για «πατριωτισμό» ακατάσχετα, λες κι αίφνης ο Πηλιογούσης ηράσθη τον Νικηταρά!)

Επίσης νικητής των εκλογών μπορεί να θεωρηθεί το «μπαλέτο της κωλοτούμπας του κ. Καρατζαφέρη», με τα ποσοστά του να κάνουν επίσης κωλοτούμπα. Ενίοτε το σύμπαν είναι δίκαιο...

***

Πάντως, για να σοβαρευτούμε, ο δρόμος για την Οικουμενική Οικονομική φαίνεται να ανοίγει...

Ομως ο νικητής αυτών των εκλογών φαίνεται και είναι το ΚΚΕ. Πιάνει ποσοστά μεγαλύτερα από εκείνα που είχε πριν από τη διάσπασή του το 1991, σε ορισμένες δε περιοχές και με ορισμένα πρόσωπα πολύ μεγαλύτερα.

Μάλιστα, φαίνεται να εγγράφει υποθήκες ως προς την απήχησή του στον λαό και να αναδεικνύεται σε τρίτον πόλο στο πλαίσιο του πολιτεύματος, επίφοβον για τον δικομματισμό. Αντιθέτως, η υπόλοιπη Αριστερά, τριχοτομημένη, παραμένει ευχαριστημένη όπου διασώζεται - αλλά με καθόλου «ευχαριστημένους» τους περισσότερους από τους ψηφοφόρους της.

Μυστήριον! Στις δέκα μονάδες ξεκίνησε η διαφορά ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ., στις δύο έπεσε βραδιάζοντας, και η νύχτα εβάθαινε...

stathis@enet.gr

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.


- Άλλος ένας που τα αποτελέσματα τα έμαθε από τα κανάλια αλλά δεν μπήκε στον κόπο να τα μελετήσει λίγο παραπάνω...

2 σχόλια:

 1. Όσο κι αν εκτιμώ τον Στάθη, θα συμφωνήσω με την τελευταία φράση σου.
  Νικητής είναι η αποχή, και αυτήν δεν τη σχολιάζει καθόλου. Αν, όμως, προσέξεις τα σχόλια των αναγνωστών του, βλέπεις την καθαρότερη ματιά τους στο θέμα.
  Ακριβώς η μεγάλη αποχή -και δη των νέων- δείχνει ότι η Αριστερά απέτυχε να προτείνει και κατά συνέπεια να εμπνεύσει.
  Ίσως μετά την απογοήτευσή του επειδή δεν ήταν υποψήφιος επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να χτυπήσει παλιές πόρτες. Ελπίζω να μην δείξει τέτοια μικροψυχία, διότι θα απογοητεύσει πολύ κόσμο που τον αγαπάει.
  Επίσης, δεν βλέπω να σχολιάζει την εκλογή του Μιχαλολιάκου, η οποία φοβάμαι πως θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις στο άμεσο μέλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αιφνιδιάστηκα είναι η αλήθεια από κάποια σημεία στο κείμενό του...
  Ελπίζω να μην είναι η αιτία που αναφέρεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή