Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Η Κυριακή των εκλογών και η Δευτέρα των λυγμών

σκίτσο Soloup από το Ποντίκι
του Θανάση Καρτερού
από την  
Κυριακάτικη Αυγή

Έτσι έχει λοιπόν το πράγμα! Σήμερα, Κυριακή των εκλογών, μιλούν στην κάλπη οι Έλληνες. Αύριο, Δευτέρα των λυγμών, καταφθάνουν οι εκπρόσωποι του Δαρείου των αγορών για να μιλήσουν με τους εκπροσώπους των Ελλήνων για το μέλλον των Ελλήνων. Και τι θα πουν, τι θα αποφασίσουν, τι θα επιχειρήσουν να επιβάλουν όλοι μαζί στους Έλληνες από αύριο, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο, αποφασιστικό, κρίσιμο βαθμό από το τι θα βγάλει η κάλπη σήμερα. Σαφές ή χρειάζονται επεξηγήσεις;

Η ΤΡΟΪΚΑ δεν έρχεται ως γνωστόν με άδεια χέρια. Κουβαλούν μαζί τους μια νέα δική μας μαύρη τρύπα, που προέκυψε από τους νέους δικούς τους λευκούς υπολογισμούς για το έλλειμμα. Κι έχουν τους samsonite τους γεμάτους από νέα μέτρα, για να κλείσουν αυτή τη νέα τρύπα. Και όλοι ξέρουμε πια τι είδους θα είναι αυτά τα μέτρα, τι θα σημαίνουν για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, για τη δουλειά, τα δικαιώματα και το εισόδημά τους. Μετά την καταιγίδα των περικοπών, τώρα το πλιάτσικο στα ρημαγμένα νοικοκυριά. Κάπως έτσι...

ΤΙ ΘΑ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ όμως στους δικούς τους samsonite οι δικοί μας, που θα διαπραγματευτούν -λέμε τώρα...- και θα συναποφασίσουν με την τρόικα; Θα κουβαλούν ένα εκλογικό αποτέλεσμα στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, που θα μπορεί να μεταφραστεί σε έγκριση της πολιτικής τους και σε εξουσιοδότηση να τη συνεχίσουν; Τότε θα θεωρήσουν ότι έχουν τα χέρια τους λυμένα. Και όχι μόνο θα μας φορτώσουν τα ασήκωτα, όχι μόνο μισθοί και συντάξεις θα ξανακοπούν και δημόσιοι υπάλληλοι θα απολυθούν, αλλά και η Ακρόπολη θα πουληθεί που λέει ο λόγος. Για το καλό μας, αλλά και με την ψήφο μας.

ΑΝ ΟΜΩΣ κουβαλούν το βάρος ενός αποτελέσματος που λέει ΟΧΙ στην πολιτική του Μνημονίου και στην τρόικα. Αν δεν τους προκύψει η εξουσιοδότηση που κυνηγούν. Τότε μπορούμε να ελπίζουμε. Και γιατί η ετυμηγορία των Ελλήνων θα τους δέσει τα χέρια, όσο πρόθυμοι να δεχτούν τους όρους του Δαρείου κι αν είναι. Αλλά και γιατί θα ανοίξει ένας κάποιος δρόμος, ένα κάποιο πεζοδρόμιο τέλος πάντων, έξω από τον μονόδρομο του Μνημονίου. Κάποια ρωγμή στις βεβαιότητές τους ότι οι Έλληνες αντέχουν τα πάντα.

ΟΜΩΣ, αν αποδοκιμαστούν αποφασιστικά σήμερα. Αν τα άκυρα, τα λευκά, η αποχή ψαλιδίσουν τη σιγουριά τους. Αν ακυρωθεί η έπαρση του πρωθυπουργού ότι οι Έλληνες συναινούν στην πολιτική του, όπως έλεγε την Πέμπτη στους ξένους δημοσιογράφους. Μήπως τότε αδυνατίσει η διαπραγματευτική τους θέση αύριο, όπως ακούμε δεξιά κι αριστερά; Καλή ερώτηση, όπως λένε στα τηλεπαράθυρα.

ΑΛΛΑ συγγνώμη κιόλας. Όταν τη Δευτέρα προσέρχεσαι σε διαπραγματεύσεις εκπροσωπώντας ένα λαό που την Κυριακή ψήφισε ΦΤΑΝΕΙ!, πώς αδυνατίζει η θέση σου όταν υποτίθεται ότι κι εσύ επιδιώκεις ακριβώς το ίδιο; Ή εν πάση περιπτώσει επιδιώκεις όσο γίνεται πιο μαλακά σκληρά μέτρα; Ή πηγαίνουν για τροϊκό πόλεμο, όπως έγραψε το "Βήμα", οπότε ένα τέτοιο αποτέλεσμα είναι όπλο τους. Ή πηγαίνουν να τα κάνουν πάλι πλακάκια με τον Δαρείο, οπότε όσο σαφέστερο είναι το μήνυμα τόσο λιγότερες παραχωρήσεις θα μπορούν να κάνουν. Κανένας, ούτε αυτοί, ούτε η τρόικα, δεν θέλει εξάλλου να γίνει της Αργεντινής στην Ελλάδα.

ΣΥΝΕΠΩΣ καλή η φιλολογία περί αυτοδιοίκησης, που την ξέχασαν την πρώτη Κυριακή. Αλλά στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους η αναμέτρηση της σημερινής Κυριακής θα κρίνει εν πολλοίς τι θα μας φορτώσουν την αυριανή Δευτέρα. Κι αυτό δεν το καθορίζει η αριστερά, ούτε μπορούν να το ξορκίσουν οι ύπαγε οπίσω μου σατανά του βρώμικου '89 ή να το στρογγυλέψουν οι περί Ποντίων Πιλάτων καταγγελίες. Θα είναι εδώ, το έφερε εδώ η πολιτική της κυβέρνησης και κανένας δεν μπορεί να κάνει ότι δεν το βλέπει. Γιατί, αν δεν το δει την Κυριακή, θα το δει με όλα του τα δόντια τη Δευτέρα. Τόσο απλά.

ΚΙ ΑΝ τα άκυρα, τα λευκά και η αποχή ξεπεράσουν ακόμα και τον εαυτό τους της προηγούμενης Κυριακής, τότε ακόμα καλύτερα. Γιατί θα λάβει έτσι μια απάντηση και η νέα δημαγωγία της παλιάς και αδιόρθωτης Ν.Δ. Και ίσως αρχίσει να ξηλώνεται το σκηνικό των δύο, που οδήγησε βήμα-βήμα στον ζόφο του Μνημονίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου