Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Φωτογραφία διαλόγου

του AntistaChef
από την Αυγή

Πρεμιέρα διαλόγου χθες στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο ουσιαστικά το νέο Μνημόνιο, τις δράσεις που θα επιλεγούν για την επόμενη τριετία. Δεν υπήρξε καμία έκπληξη, καθώς στο τραπέζι του διαλόγου συμμετείχαν όσα κόμματα πέρυσι είχαν ψηφίσει το Μνημόνιο με την προσθήκη της Δημοκρατικής Αριστεράς, που οι βουλευτές της, τότε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, το είχαν καταψηφίσει, σήμερα όμως, παρά τις διαφωνίες τους, δηλώνουν πρόθυμοι να συμβάλουν στη διαμόρφωση συμφωνίας.

Ο διάλογος είναι προσχηματικός. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την πολιτική που θα ακολουθήσει κι επιχειρεί να δημιουργήσει συνθήκες διεύρυνσης του τόξου των κομμάτων που θα στηρίξουν τον μονόδρομο του Μνημονίου. Απομονωμένη από την κοινωνία, διαψευσμένη από την εφαρμογή της πολιτικής της, πανικόβλητη για τις συνέπειες, αναζητεί προθύμους κι επιχειρεί να πυροδοτήσει αποσταθεροποιητικές διαδικασίες στα υπάρχοντα κόμματα.

Ο περιβόητος διάλογος για την οικονομία είναι τέχνασμα με το οποίο επιχειρείται να διαχυθεί στο σύνολο του πολιτικού συστήματος η κρίση αξιοπιστίας που συνταράσσει το κυβερνών κόμμα.

Αν ο διάλογος στην Αθήνα προβληθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε φαίνεται ότι αρχίζουν τα αποκαλυπτήρια του κ. Σαμαρά, ο οποίος επιμένει "αντιμνημονιακά" αλλά συμφωνεί επί της αρχής με το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας με το οποίο αποκτά πανευρωπαϊκή διάσταση η χρεωκοπημένη πολιτική του Μνημονίου.

Στον αντίποδα των σχεδιασμών του μνημονιακού μπλοκ, ο ΣΥΝ κι ο ΣΥΡΙΖΑ προωθούν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες αντιμετώπισης του πανευρωπαϊκού προβλήματος του δημόσιου χρέους, με την καταγραφή του χρέους και τη διεκδίκηση δραστικής διαγραφής του κι επωφελέστερης για τους εργαζόμενους ρύθμισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου