Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Αφορολόγητος ο πλούτος...

σκίτσο του Χρήστου Τολιάδη από το Έθνος
του Γιάννη Παντελάκη

Μεγάλο βρετανικό μεσιτικό γραφείο αποκαλύπτει πως αυξάνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι Ελληνες οι οποίοι αγοράζουν πολυτελείς κατοικίες ή διαμερίσματα στο Λονδίνο, αξίας μεγαλύτερης του ενός εκατομμυρίου ευρώ το καθένα.

Προφανώς πρόκειται για ανθρώπους υψηλής οικονομικής θέσης, οι οποίοι φοβήθηκαν μήπως χάσουν τα χρήματά τους αν εξακολουθούσαν να τα έχουν σε ελληνικές τράπεζες. Η είδηση έρχεται να προστεθεί σε μια πρόσφατη αποκάλυψη του γερμανικού Spiegel, η οποία ανέβαζε τις καταθέσεις Ελλήνων σε ξένες τράπεζες σε περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ! Ακόμα και αυτοί που αμφισβήτησαν αυτό το τεράστιο νούμερο καταθέσεων, παραδέχτηκαν πως σίγουρα ξεπερνούν τα 300-400 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν έναν τεράστιο πλούτο ο οποίος βρίσκεται στα χέρια κάποιων ανθρώπων και ο οποίος προφανώς παραμένει αφορολόγητος. Αλλωστε, η μεταφορά αυτών των χρημάτων στο εξωτερικό (για επενδύσεις ή καταθέσεις) δεν οφείλεται μόνο στους φόβους για την πορεία της οικονομίας της χώρας, αλλά κυρίως σε λόγους αποφυγής φορολογίας.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις, σχεδόν διαχρονικά, απέφευγαν ν' αγγίξουν αυτόν το σωρευμένο πλούτο -και όλοι μπορούμε να φανταστούμε γιατί. Η σημερινή κυβέρνηση διατείνεται ότι έχει διαφορετικές προθέσεις. Κατά διαστήματα διοχετεύει πληροφορίες περί προσπάθειας ελέγχου της προέλευσης των χρημάτων αυτών και κυρίως αν έχουν ποτέ φορολογηθεί. Ωστόσο, στον περίπου ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία αποτέλεσμα δεν υπάρχει. Και πολύ φοβόμαστε ότι δεν θα υπάρξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου