Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Ανοιχτός σχεδιασμός

σκίτσο του Νίκου Αργυρόπουλου από την Αυγή
από την Αυγή
04/03/2011

Μια μέρα μετά την άδοξη πρεμιέρα του "διαλόγου των προθύμων" για την οικονομία στο υπουργείο Οικονομικών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς. Είναι πολλά τα προβλήματα που χρονίζουν, ενώ η κρίση δείχνει ολοένα και μεγαλύτερα δόντια. Υπάρχει όμως ελεύθερο πεδίο για να αναζητηθούν λύσεις έξω από τα προκατασκευασμένα πλαίσια του Μνημονίου;

Όλες οι μείζονες αποφάσεις λαμβάνονται με αυτόματο πιλότο το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, σε λίγους μήνες και το περιβόητο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Αν ο πρωθυπουργός εννοεί όσα διακηρύσσει περί διαλόγου και συναίνεσης, οφείλει να αποδεχτεί τη δημοκρατική αξίωση να γίνει δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας. Καμία κυβέρνηση, πολύ περισσότερο η σημερινή, δεν μπορεί να δεσμεύσει τη χώρα με αποφάσεις που ξεπερνούν τον ορίζοντα της θητείας της και αντιστοιχούν σε μια ολόκληρη γενιά.

Άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση έχει παραδεχτεί ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν για την οικονομία ξεπερνούν την εντολή που έχει λάβει για τετραετή διακυβέρνηση. Είναι προφανές ότι, αν ο πρωθυπουργός συνεχίζει να πιστεύει όλα αυτά, τότε πρέπει να αναζητήσει διαδικασίες δημοκρατικής νομιμοποίησης, είτε με δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είτε με προσφυγή σε εκλογές.

Η υποστήριξη που επί της αρχής παρέχει ο κ. Σαμαράς για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας δεν αποτελεί ισχυρή δικαιολογία για να παρακαμφθεί η λαϊκή βούληση. Αντιθέτως, αποτελεί επιπλέον αιτία επιδείνωσης της αφερεγγυότητας του πολιτικού συστήματος.


Η συζήτηση δεν είναι διαδικαστική. Είναι ουσιαστική. Αφορά την ποιότητα της δημοκρατικής διακυβέρνησης, σε συνθήκες αυξανόμενης πολιτικής κρίσης και αποστροφής των πολιτών προς την πολιτική. Σε συνθήκες επεκτεινόμενης κοινωνικής ερήμωσης, όπως φαίνεται και από το πρόσφατο αρνητικό ρεκόρ των 850.000 ανέργων τον Ιανουάριο. Όταν η πολιτική κρίση συναντά την κοινωνική ερήμωση, δημιουργείται κοκτέιλ κοινωνικής έκρηξης με απροσδιόριστες κατευθύνσεις και συνέπειες.

Είναι ώρα να μιλήσει η κοινωνία, να μην οχυρωθεί η κυβέρνηση πίσω από εντολές που έχουν καταρρακωθεί. Οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου θα ξεκαθαρίσουν και το εσωτερικό πολιτικό τοπίο. Ο διάλογος του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς μεθαύριο είναι η πρώτη κλιμάκωση για έναν σχεδιασμό που αφήνει ανοιχτό το θέμα των πρόωρων εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου