Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Τα άτακτα πειραματόζωα...

σκίτσο του Χρήστου Τολιάδη από το Έθνος
του Δημήτρη Χρήστου 
από την Κυριακάτικη Αυγή

Μέγα θέμα στα ηλεκτρονικά κυρίως ΜΜΕ οι συνεχείς αποδοκιμασίες κυβερνητικών στελεχών, αγενείς και αντιδημοκρατικές κατά τον Ιωάννη Πρετεντέρη, που νομίζει πως καθένας έχει τη δυνατότητα να βγαίνει σε όποιο δελτίο ειδήσεων γουστάρει και να λέει ευπρεπώς την αντίθεσή του. Υπάρχει ένας κόσμος, που είναι αδύνατον να κατανοήσει τον πόνο που συσσωρεύει ένας άνεργος γονιός όταν βρίσκεται σε απόγνωση, επειδή δεν μπορεί να υπερασπιστεί τη ζωή της οικογένειάς του. Πού να φανταστούν, πως πολλοί βρίσκουν τη λύτρωση δραπετεύοντας από τον κόσμο τούτο, και πολλοί περισσότεροι, το έχουν στο μυαλό τους.

ΕΧΟΥΜΕ αντιληφθεί ποια κρίση βιώνουμε και πού πάει το πράγμα; Σύμφωνα με στοιχεία των μεσιτικών γραφείων το 45% των νοικοκυριών που μένει σε κατοικία με ενοίκιο, αδυνατεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση καταβολής του αντιτίμου στον ιδιοκτήτη. Μόνο τις 50 πρώτες ημέρες του 2011 στην Αθήνα υπεβλήθησαν από ιδιοκτήτες 4.000 αιτήσεις έξωσης επειδή οι ενοικιαστές δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν επί σειρά μηνών στις υποχρεώσεις τους. Από στοιχεία των διανομέων πετρελαίου προκύπτει ότι πάνω από 30% των πολυκατοικιών στην Αθήνα δεν προμηθεύτηκαν εφέτος καύσιμα για τις κεντρικές θερμάνσεις τους, επειδή δεν υπήρχαν χρήματα για τα κοινόχρηστα! Σε πάνω από 80.000 οικιακούς συνδρομητές η ΔΕΗ έχει κάνει διακοπή σύνδεσης λόγω αδυναμίας καταβολής των λογαριασμών! Μπορείτε να φανταστείτε σπίτια χωρίς το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας το 2011;

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ κανείς σώφρων άνθρωπος, από απελπισμένους ανθρώπους, να αντιδράσουν ψύχραιμα; Μα σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά σε αυτές του εξωτερικού οι διαμαρτυρόμενοι δεν ήταν άνεργοι πολίτες. Φοιτητές ήταν και μάλιστα για να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάζουν στο Παρίσι και το Λονδίνο οι οικογένειές τους θα είναι εύπορες. Δεν ξέρω πόσο εύπορες είναι ή για πόσο καιρό ακόμα θα είναι. Ξέρω όμως πως αυτά τα παιδιά, τα περισσότερα τουλάχιστον, έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους και την πατρίδα τους, έχουν απόλυτη συνείδηση των οικογενειακών θυσιών και όσο σκέφτονται ότι σε περίπτωση που επιστρέψουν εδώ, θα βρουν, αν είναι τυχερά, μια δουλειά 600 ευρώ, φυσιολογικά οργίζονται και πολύ καλά κάνουν. Άλλωστε τα δικά τους χρήματα φαγώθηκαν και έχουν όλο το δικαίωμα να ζητούν εξηγήσεις από τον ερειστικό υβριστή και παντελώς αμοράλ Θεόδωρο Πάγκαλο.

ΓΙΑ να αντιμετωπιστεί αυτό το ανατριχιαστικό πείραμα που γίνεται στην πατρίδα μας, απαιτείται εθνική συνείδηση, κοινωνική αφύπνιση και ενωτική πολιτική δράση από όλους. Κάθε μέρα που περνάει, γίνεται όλο και περισσότερο φανερό, ότι εδώ εφαρμόζεται με παραλλαγές το σοκ και δέος στα πρότυπα της Χιλής του Πινοσέτ. Η μασονία της σχολής του Σικάγου, μετά τον “κώνο” της Λατινικής Αμερικής και την Ινδονησία, όπου οι απόψεις Φρίντμαν χρειάστηκαν, για να εφαρμοστούν, αιμοσταγείς δικτάτορες και εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές, όπως έξοχα το περιγράφει στο σπουδαίο βιβλίο “Το δόγμα του σοκ” η Ναόμι Κάμπελ, βρίσκονται στην ευτυχή θέση να δοκιμάσουν τις ιδέες τους σε μια χώρα με κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η συγκυρία της κυριαρχίας των συντηρητικών κυβερνήσεων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τους επιτρέπει με τη βοήθεια του αμερικανικού βραχίωνα, του ΔΝΤ, να αποπειραθούν το νέο πείραμα, καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ και ο Παπανδρέου κάνει ό,τι θέλουν. Εμείς απλά να θυμίσουμε, ότι για να βρει ισορροπία η οικονομία της Χιλής, χρειάστηκαν 10 οδυνηρά για τους εργαζόμενους χρόνια!

ΕΔΩ δεν θα χρειαστεί να περιμένουν τόσο πολύ. Και δεν θα χρειαστεί διότι οι εγχώριες επιχειρηματικές δυνάμεις ούτε όραμα διαθέτουν ούτε ισχύ για να επηρεάσουν καταστάσεις. Παρότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ λέει ναι σε όλα, ελάχιστοι εγχώριοι επιχειρηματίες θα γλιτώσουν στην κατεχόμενη από το διεθνές κεφάλαιο Ελλάδα. Και όσοι γλυτώσουν θα αρκεστούν σε ό,τι περισσεύει, πουλώντας προστασία στους ξένους.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ η μεσαία τάξη, οι μικρομεσαίοι, οι βιοτέχνες και ο εμπορικός κόσμος σαρώνεται μετέχοντας του πειράματος. Όλοι γινόμαστε θύματα μιας αδυσώπητης φοροεισπρακτικής πολιτικής και μάλιστα με θεσμικά δεδομένα διαρκώς μεταβαλλόμενα είπε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Γ. Κασιμάτης. Η αξιοπιστία της δημοσιονομικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης -πρόσθεσε- δέχεται συνεχή πλήγματα κάνοντας τον επιχειρηματικό κόσμο ιδιαίτερα επιφυλακτικό για κάθε κυβερνητική εξαγγελία. Θα πρέπει να αντιληφθούν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες, ότι η πραγματική οικονομία εκμετρά το ζην σε πολλές περιπτώσεις. Και ρωτά. Είναι τελικά αυτή η επιλογή τους; Η απάντηση στον κ. Κασιμάτη είναι απλή, σαφής και σύντομη. Αυτή είναι η επιλογή τους. Πολλαπλές ταυτόχρονες χειρουργικές επεμβάσεις για να μην προλάβει να αντιδράσει το πειραματόζωο. Το κενό αυτών που αντιπροσωπεύει ο κ. Κασιμάτης θα το καλύψουν άλλοι.

d.xristou@avgi.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου