Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Το διπλό πρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. και της ακροδεξιάς

του Κωνσταντίνου Ζαγάρα 
από την Αυγή

Το φαινόμενο της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και ο ρόλος της τηλεόρασης στην αναγέννηση της, καθώς και το περιεχόμενο της πολιτικής ατζέντας του ΛΑΟΣ και του αρχηγού του, απασχόλησαν την εκδήλωση στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ το βράδυ της Τρίτης, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Δημήτρη Ψαρρά “Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη” (εκδ. Αλεξάνδρεια).

Η “μετάλλαξη” και οι ελιγμοί του ΛΑΟΣ, που τον κάνουν να μοιάζει με έναν, πολιτικο-ιδεολογικού τύπου, “Δούρειο Ίππο”, η ιστορική διαδρομή της ακροδεξιάς στη χώρα μας, οι κοινωνικές αναφορές και οι ομοιότητες του ΛΑΟΣ με άλλες οργανώσεις και κόμματα του ίδιου πολιτικού φάσματος στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είναι τα θέματα που αναπτύσσει με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο στο βιβλίο του ο δημοσιογράφος και μέλος της ερευνητικής ομάδας “Ιός” Δ. Ψαρράς. Τα ζητήματα και τα ερωτήματα που θέτει στο εγχειρίδιό του ο συγγραφέας, ανέπτυξαν οι ομιλητές της εκδήλωσης, όλοι τους “θύματα” με έμμεσο ή άμεσο τρόπο ακροδεξιών επιθέσεων.

“Αναθεώρηση του Δουβλίνου II”

Ο Αλ. Αλαβάνος, επικεφαλής του Μετώπου Α-Α, σημείωσε ότι “αυτό που είναι κωμωδία με τον Καρατζαφέρη, είναι το δράμα της αριστεράς”, για να προσθέσει ότι “η αριστερά έχει χάσει πλήρως το θέμα του μεταναστευτικού”. Παράλληλα αναρωτήθηκε πού οφείλεται “αυτή η απώλεια- πανωλεθρία της αριστεράς” για να τονίσει ότι η αριστερά έχει χάσει το συγκρουσιακό στοιχείο. Ταυτόχρονα υπογράμμισε τη σημασία η αριστερά να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση και πρόσθεσε ότι εκτός από τις προτάσεις, “η αριστερά πρέπει να δώσει άμεσες λύσεις” και “να δημιουργήσει μια άλλη αφήγηση”. Επίσης πρότεινε να ανοίξουν τα σύνορα της χώρας προς τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και ζήτησε την αναθεώρηση του Δουβλίνου II.

Η πανεπιστημιακός Β. Γεωργιάδου στάθηκε στη δημόσια εικόνα του ακροδεξιού φαινομένου στη χώρα μας, που μας κάνει να μην το παίρνουμε σοβαρά, για να προσθέσει πως “αυτή είναι και η δύναμη που διαθέτει”. Παράλληλα είπε ότι “για πολλούς αναλυτές και δημοσιογράφους δεν υπάρχει θέμα ακροδεξιάς στην Ελλάδα”, συμπληρώνοντας πως “αυτό είναι ευνοϊκό για πολλούς”.

"Το ΛΑΟΣ αξιοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ"

Ο διευθυντής της “Αυγής” Ν. Φίλης υπογράμμισε πως “το ΛΑΟΣ ξεπήδησε ως ριζοσπαστική - ακροδεξιά εκδοχή του ευρισκόμενου σε κρίση συντηρητικού χώρου, αξιοποιήθηκε όμως από το ΠΑΣΟΚ ώστε να μετατραπεί σε σφήνα προς τη Ν.Δ.”. Παράλληλα είπε ότι “η επιτυχία του έγκειται στο γεγονός ότι κατόρθωσε να εκπροσωπήσει, χωρίς μισόλογα, οριζόντιες ιδεολογίες, όπως ο εθνικιστικός λαϊκισμός, η ξενοφοβία, ο αντιμεταναστευτικός λόγος, αλλά και διάχυτες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Αυτή η προδιάθεση του ΛΑΟΣ βοήθησε στη νέα μετάλλαξή του, με την ένταξή του στο μπλοκ του Μνημονίου. Πρόκειται για καθοριστικό βήμα του Καρατζαφέρη ώστε να ξεπλυθεί το κόμμα του από την ακροδεξιά παράδοσή του και να γίνει κυβερνητικός παρτενέρ. Το ΛΑΟΣ από το “κόμμα πέρασε στο κίνημα” και απ' τον αντισυστημισμό στο σύστημα. Δεν γνωρίζουμε πού θα σταματήσει αυτό το εκκρεμές”.

Η πανεπιστημιακός Θ. Δραγώνα στάθηκε στη βιωματική της εμπειρία από τις ακροδεξιές επιθέσεις. Στη συνέχεια επισήμανε ότι “η γενικότερη κρίση, η ανεργία και οι ανισότητες, αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της ακροδεξιάς”. Καταλήγοντας είπε ότι ο λόγος του ΛΑΟΣ δυστυχώς δεν περιορίζεται μόνο σε ένα 5% των Ελλήνων πολιτών.

Ο Θ. Κούρκουλας, από την κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, μίλησε για το φαινόμενο της ακροδεξιάς “που υποτιμήθηκε” και στάθηκε στο διαφορετικό πρόσωπο του ΛΑΟΣ “προς τα μέσα του κόμματος και προς τα έξω του κόμματος”. Ταυτόχρονα τόνισε ότι “αυτό που κάποτε λέγαμε 'φασίστες με γραβάτα' αρχίζουμε να το βλέπουμε στην καθημερινότητά μας”.

Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Δ. Χριστόπουλος, ενώ τον λόγο πήρε και ο Δ. Ψαρράς που σημείωσε την “προσφορά” του Αντ. Σαμαρά προς τον Γ. Καρατζαφέρη να τον τοποθετήσει στον λεγόμενο “μεσαίο χώρο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου